Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Jó Pásztor kápolna és a Hársas-tó

By 2021.03.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Vendvidéki Hársas-patak felduzzasztásával létrejött Hársas-tó környéke igazán változatos programlehetőségeket kínál. A lankás dombok, árnyas túraútvonalakat rejtenek. Jó idő esetén akár strandolni is lehet a tó délkeleti oldalán található szabadstrandon.

A Jó Pásztor kápolnától induló túránk során fenyvesek közt kanyarogva szinte teljesen síkon haladhatunk. Rövidesen enyhe lejtőn érkezünk a festői Hársas-tó partjára. Itt északra fordulva a duzzasztó gáton elérjük a tanösvényt, ami meg is kerüli a tavat. Ha végig megyünk a tanösvényen, megismerkedhetünk a Rába vízgyűjtőjének halfajaival, az Őrség állatvilágával és népi építészetével. A kiépített, fedett turistapihenő remek helyszíne lehet a magunkkal hozott elemózsia elfogyasztásának, vagy akár a tó partján álló padokon ülve is gyönyörködhetünk a panorámában. A tó keleti oldalán haladva végig a szemközti part gyönyörű fenyveseit csodálhatjuk.

A délkeleti szélén található a szabadstrand. A víz lassan mélyül, a kijelölt helyen még a legmélyebb ponton sem ér derék fölé. Az aljzat aprókavicsos, így mezítláb sem kellemetlen érzés. A tó vize kristálytiszta, de a völgyi fekvése miatt nyáron is kimondottan hűvös. A Szentgotthárdra visszatérő út, szintén vadregényes erdőn át, a Zsida-patak völgyében vezet.

Látnivalók

Jó Pásztor Kápolna

A Jó Pásztor Kápolna 1995-96-ban épült Brenner János rábakethelyi káplán vértanúságának emlékére. Brenner János az 1956-os forradalmat követő egyházüldözése áldozata lett. 1957 decemberében egy beteghez hívták, hogy a Szentségeket szolgáltassa ki neki, de valószínűleg tőrbe csalták és megölték. Korábban már többször vegzálta az államhatalom, mert jól végezte a munkáját, népszerű volt az emberek, különösen a fiatalok körében. Két embert is elítéltek meggyilkolásáért, de mindkettejüket felmentették később. Brenner János atya a hivatásáért adta életét, az Ő emlékét őrzi a Jó Pásztor Kápolna.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Szentgotthárd Tourinform

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.9 km
Időigény: 2.5 óra

Megközelítés

A túra kiinduló pontja a Szentgotthárd-Rábakethelyen található Jó Pásztor kápolna. A város központjából kb 2 km sétával elérhető. Szentgotthárd busszal, és vonattal is jól megközelíthető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds