Skip to main content

Földöntúli élmények várnak a Vértes és a Gerecse legpazarabb tájain! – Bakancslista

Középkori hangulatban Vértesszentkereszten

Bakancslistás túratippek a Vértes és a Gerecse tájain.

A múlt századi bányászat fellegvárainak számító Vértesben és Gerecsében évről évre egyre többen vágnak neki a várromokban, panorámás kilátókban, különleges földrajzi formációkban, túraútvonalakban, tanösvényekben és eldugott piknikezőhelyekben gazdag táj felfedezésének. A Budapesttől alig egy órás autózással elérhető vidéken a túrázás mellett sokszínű településeket is felfedezhetsz, mint például Tatabányát, amit madártávlatból is megcsodálhatsz a Turulmadár szárnyának árnyékából, a festői Gántot, melynek határában találod az Európában is ritkaságnak számító Bauxitföldtani Parkot, vagy a hangulatos Tatát, ahol a Kálvária-dombnál a csodás panoráma mellett via ferrata élményekkel is gazdagodhatsz. Ha pedig egy kis hűsölésre vágysz, akkor látogass el az Agostyáni Arborétumba, ahol akár még egy éjszakát is eltölthetsz a frissen felújított kulcsosházban! Kalandra fel, vár a misztérium világa, melynek talányait az alábbi bakancslistával tudod felfedezni.

 1. Részvétel egy Mars expedíción a gánti bauxitbánya vörös lankáin
 2. Evezés a tatai Öreg-tavon
 3. Séta a láp fölött a tatai Fényes tanösvény cölöpsétányán
 4. Tekerés a 2020-as Év Kerékpárútján az Által-ér mentén
 5. Panorámafotó a Szelim-barlang nyitott csarnokából
 6. Túra az erdő mélyén megbújó vértesszentkereszti apátsági romokhoz
 7. Kilátás a Csókakő várából
 8. Via ferrátázás a Kő-hegyen és a Kálvária-dombon
 9. A vértesszőlősi 400 ezer éves Samu meglátogatása
 10. Kirándulás a fák lombkoronái között a tardosi lombkorona tanösvényen
 11. Barangolás az Agostyáni Arborétumban
 12. Bringatúra a Neszmélyi borvidék dimbes-dombos útjain

Ha készen állsz kinyitni a titkok kapuját, akkor érkezzenek a kulcsok 5 túratipp formájában:

1. Marsbéli tájakon – A gánti bauxit nyomában

A Mars elérhető közelségben? Igen, egyenesen a Vértesben. A Vértes-hegység korábban híres volt gazdag bauxit lelőhelyeiről, mára azonban csak a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park őrzi ennek emlékét. A Bagoly-hegy lábánál lévő 13 állomásból álló geológiai tanösvény a történelmi korok hátrahagyott emlékeibe, valamint a bauxitbányászat történetébe enged betekintést.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 4 km

Időigény: 1.5 óra

2. Tavak nagyköre

Hétvégi bringatúrát tervezel a családdal? Ez lesz az! A tókerülés örök klasszikus, a gyerekek imádják, és sikerélmény számukra a 24 kilométeres táv letekerése. Az Öregtó kiváló adottságokkal rendelkezik egy egész napos programhoz, hiszen a Tatai várnál, az Esterházy-kastélyban az épített örökséget ismerheted meg, a Kálvária-dombon lévő kilátóból pedig gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 19.4 km

Időigény: 2 óra

3. Bajóti Öreg-kő barlangtúra

Ezen a túrán bebarangolhatod az Öreg-kő sziklafalában megbújó titokzatos barlangokat, és megismerhetsz egy híres zarándokhelyet is. Körtúrádat Bajótról kezded, ahonnan meredek úton éred el az Öreg-kő pihenőjét, majd a sziklaüregeket. Lefelé ereszkedve jutsz el Péliföldszentkeresztre, ahol a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont állandó kiállítása vár rád. A Muzslai-erdőben fenyvesek és nyarosok között jutsz vissza az Öreg-kőig, majd vissza Bajótra.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 10 km

Időigény: 4 óra

4. Vértes borút túra

Ez a romantikus kerékpátúra elhozza neked a toszkán hangulatot! Mór a szőlő és a bor városa, az Ezerjó hazája. Kezdetnek érdemes a Lamberg-kastélyt megtekintened, majd innen a kerékpárút dombokon keresztül, szőlőtőkék és a Vértes mészkősziklái között kanyarog Csókakőig: itt a vár ingyenesen látogatható. Az útvonal Csákberény irányába folytatódik, ahol a Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeum kiállítása és a Panoráma tanösvény vár. Csákberény határában megcsodálhatod „A Földből kitörő metrókocsi” művészeti alkotást, mely népszerű fotópont a turisták körében.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 24.6 km

Időigény: 2 óra

5. Tekerés erdei utakon

A nagy Gerecse kört nem vállalnád be, de egy lazább teljesítménytúra belefér? Gyere, és kóstolj bele ennek az erdei útvonalnak a szépségeibe! Kiindulási pont Süttő, innen irány Agostyán, ahol az arborétumban érdemes tenned egy sétát, és a tatai vizek mellett a Fényes Tanösvény is rengeteg látnivalót tartogat. Dunaalmáson a kénes forrást szintén kár lenne kihagynod, hiszen az a különleges látvány mellett gyógyhatással is rendelkezik.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 37.3 km

Időigény: 3.5 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds