Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Erdők és mezők csendjében

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Igazi kikapcsolódást ígérő túra–nagyrészt lakatlan hegyeken és völgyeken keresztül. Az első célpontod a Sólymos Szilveszter-kilátó, melyről körbetekintve térképként terül eléd a gyönyörű táj. Innen leereszkedve frissülj fel a forrás vizéből Ravazdon: ahogy a krónikák szerint nem csak IV. Béla király, hanem a honfoglaló magyarok is tették. Ravazd települést elhagyva szántóföldek, rétek majd egyre sűrűbb erdők között vezet az utad–itt élvezheted igazán a természet hangjait. Kanyargós, dimbes-dombos tájon, sűrű erdőben, de végig aszfaltos úton haladsz, kisebb pihenő helyekkel. A lakott területtől távol szőlőtőkék mellett is elsétálsz, majd egy kis tó mellett elhaladva érsz vissza Ravazd településre.

Látnivalók

Sólymos Szilveszter Kilátó, Szent Villebald templomrom, Ravazd

A falu legrégebbi látogatható történelmi emlékhelye a falu keleti határán, ma Bilebárdnak nevezett dombon áll: egy fakereszt és emléktábla, valamint a középkori Szent Villebald templom rekonstruált alapjai találhatók itt. Egykor ezen a dombon állt Villebald temploma, melyet először egy 1002. évi pápai oklevél említ. A közelében található a fából készült, helyi bencés tanárról elnevezett Sólymos Szilveszter kilátó, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik a környékre.

Béla király kútja, Ravazd

Egy 1238-as oklevél szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király is ivott már a forrás vizéből, melynek gyógyító hatásáról számos feljegyzést őriz az apátság. A múltban tapasztalt hatásokat megerősítette a világhírű japán kutató, Masaru Emoto egyik utolsó munkája: az általa alkalmazott fagyott, kristályos vízvizsgálat is igazolta a „kút” víz kiváló minőségét.

Tényő: a hagyományos népi építészet emlékei

Tényő a nyugalom szigete: egy kis falu, gyönyörű környezetben, ahol élnek még a hagyományok és ahol az utcán ma is köszönnek egymásnak az emberek. A falu egyik része viszonylag új beépítésű településrész, a község ősi magja viszont a népi építkezés megkapóan szép emlékeit őrzi.

Apátsági Sörfőzde, Ravazd

A Pannonhalmi Főapátság nemrég megnyílt Sörfőzdéjében magyar gyártmányú főzőberendezésekkel, a legkorszerűbb technológiával, de tradicionális technikával készülnek a belga típusú világos és barna sörök.

Vis Vitalis Ásványvízpalackozó, Ravazd

A Béla király kút vizét nem messze a forrástól palackozzák, ahol bepillanthatsz a palackozás folyamatába, megismerheted a különleges formájú üveg történetét és sok mindent megtudhatsz az igazoltan különleges minőségű vízről is.

+ Programtipp

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) álló monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Harangozó hegy, Sokorópátka

A hagyomány szerint a falutól nem messze emelkedő Harangozó-hegyen állt régen a vörösbarátok kolostora. Az itt élő egyházi személyek nem voltak éppen szent életűek, sőt, rablólovagokként tűnnek fel a történetekben, akik asszonyokat, lányokat hurcoltak el, áldozataikat megkínozták, sőt, időnként meg is ölték. A különböző legendákban, elbeszélésekben szó esik az általuk Pátka és Pannonhalma között kiásott alagútról, és mindenféle elrejtett kincsekről is.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 17 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Győrből autóval vagy autóbusszal Ravazdig

Sólymos Szilveszter-kilátó- Ravazd 9091, Lehel u. 25.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds