Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Bringatúra a Palócföld szívében

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Szécsényben a történelmi városnegyed, a Várkert, a Forgách-kastély, és persze a ferde torony önmagában is tartalmas kikapcsolódást kínál. A Forgách-kastélyban tekintsd meg a Kubinyi Ferenc Múzeumot, vagy csak csodáld meg kívülről az épületet, és a történelmi városközpont egyéb épületeit (például a helyreállított várfalakat)! A kastély alatti Várkert szépen gondozott parkja pihenésre csábítanak a kis tavakkal. A városháza melletti Tűztorony pedig elsősorban a ferdesége miatt érdekes. Ha kellően körülnéztél a városban és felülsz a bringára, szinte pillanatok alatt a legszebb palóc falvakban találod magad. A várost elhagyva és a dombok közé érve szinte egy másik világba csöppensz, minden kanyarban más és más arcát mutatja a táj. Utad Nagylócon keresztül lankák között kanyarog, de figyelj, mert a Holló szobrot meglátva le kell kanyarodnod Hollókő irányába. Miután áttekersz az Újfalun, máris a Világörökségi listán szereplő Ófalu macskaköves utcáin bolyonghatsz. Ha már ott jársz, térj be valamelyik kiállításra, vagy kóstolj meg helyi különlegességeket! Hollókőt elhagyva forgalom elől elzárt, festőien szép völgyben vezető úton kerékpározhatsz Rimócig, ahol szintén ápolják a palóc hagyományokat. Kiindulópontodra, Szécsénybe innen már egyenes út vezet, de itt már figyelni kell a forgalomra is!

Látnivalók

Forgách Kastély (Kubinyi Ferenc Múzeum) és Várkert

A barokk műemlékegyüttesként nyilván tartott kastély és kertje egy egyedülálló történelmi emlékhely. Az állandó kiállítások bemutatják a térség régészeti leleteit, a nógrádi várak történetét, a szécsényi országgyűlést, illetve a kastély életét. Ezenkívül számos időszaki kiállításnak is helyet adott a kastély. A kastély alatti park, a Várkert hangulatos és nyugodt pihenőhely változatos élővilággal. Érdemes még megtekinteni a várnegyed egyéb történelmi épületeit és a ferences kolostort is, ami vezetővel látogatható.

Tűztorony (ferde torony)

Palócföld ferde tornya a 19. századból származik, ferdeségének okát pedig többféleképpen magyarázzák. Egyes vélemények szerint világháborús bombarobbanás okozta a ferdülést, míg mások szerint talajszerkezeti elmozdulások miatt dőlt meg a torony. Az építmény belsejében jelenleg tűzoltó kiállítás működik.

Rimóc múzeumok

Rimócon három kiállítás, múzeum is működik, mind a három szép palóc parasztházban kialakítva. A Falumúzeumban a paraszti élet eszközei, berendezései tekinthetők meg, a Babamúzeumban rimóci népviseletbe öltöztetett életnagyságú bábuk, míg a Főkötőmúzeumban palócföldi főkötők sokaságát.

Hollókő Ófalu

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Ófalu egy 67 épületet számláló műemlékcsoport, mely azonban nem egy skanzen vagy kiállítás, hanem élő falu, ahol a helyiek még ma is élik mindennapjaikat, ápolva a helyi hagyományokat. Tekintsd meg a Falumúzeumot, a Postamúzeumot, vagy pillants bele a helyi mesterségek világába!

+ Programtipp

Hollókő vára

Merülj el a középkor varázsában, a világörökségi „Ófalu” feletti vulkanikus hegycsúcson épült vár kapuján belépve! A legenda szerint a közeli Pusztavár köveit hollók hordták át a szomszédos hegyre, így épült fel a vár, amely már évszázadok óta dacol a történelem és a természet erőivel. A megújult vár akkor is számos érdekességet tartogat majd, ha korábban már jártál falai között.

Isten tenyere kilátó

Az Országos Kéktúra nyomvonalán, a Felsőtold feletti Szár-hegyen keresheted fel ezt a rövid idő alatt nagy hírnevet szerzett, fából készült alkotást, melyre felállva valóban úgy tűnhet, mintha Isten tenyeréből tekintenél körbe Görbeország tájain. A 2020-ban átadott Kéz Kilátót Csíkszentmihályi Benjámin alkotta meg a Farkaskútvölgy lovaspark ötlete alapján, és azóta a Palócföldre látogatók nagy kedvence lett.

Tömlöcbástya szabadulószoba

A várkapu melletti bástyában kapott helyet a szabadulószoba, amelyben egyszerre három, egyenként legfeljebb 8 fős csapat tud játszani. A föld felett és a földalatti tömlöcben 60, illetve 45 perces szabadulókalandot élhetsz át, mely történelmi tematikájával egészen különleges.

Nosztalgia Múzeum

A 2014-ben megnyitott múzeumban a századfordulótól napjainkig a mindennapi életet meghatározó használati tárgyakat tekinthetsz meg és próbálhatsz ki.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 29.8 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Szécsényben a belvárosban, a Forgách-kastély mellett, a várfalakon belül találsz parkolóhelyet.

Forgách-kastély
3170 Szécsény, Rákóczi utca 41., Ady Endre út 7.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Ligeti presszó és pizzéria

Szép környezetben, sokféle étellel, többek között széles pizzaválasztékkal várja az érdeklődőket a Ligeti presszó és pizzéria

Honlap

Lepénytanya

A Lepénytanya Csárda különlegességét – ahogy a neve is mutatja – az adja hogy, rengeteg lepény és számos más házias, palóc étel kipróbálható.

Facebook

Gesztenyéskert vendéglő

A Gesztenyéskert vendéglő úgy definiálja magát, mint a hely, ,,ahol az íz és a hagyomány találkozik”.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds