Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Körtúra a sárkányok várától varázslatos völgyeken át

By 2022.04.27.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Kirándulj egyet a Kelet-Mecsek vulkánmezőin! A túra so­rán meglátogatod a Máré-várat, amely egy középkori lovagvár, bejáratánál egy három fejű sárkánnyal, amire fel is mászhatsz! A várat nemrég felújították, és egy remek interaktív kiállítás és filmvetítés is vár, ha idelátogatsz. A lépcsőkön felmászva a várfalról csodás panoráma nyílik a végtelen erdőkre és a Kelet-Mecsekre. Tovább túrázva hegyeket-völgyeket keresztezel, és eljutsz a Hidasi-völgy­be, amely az egyik leglátványosabb szakasza a túrának. Megcsodálhatod az egyik leglátványosabb képződményt, a Csurgót, ahol egy másik kis patak hat méter magas vízesés­ként hullik alá, mohos sziklákon csurog le a Hidasi-völgy pa­takjába. A meszet szállító víz cseppkőszerű alakzatokat hozott létre itt, melyek érdekes látványt nyújtanak.

A túrán több helyen is megtöltheted a kulacsodat finom forrásvízzel (Gödör-forrás, Baglyas-forrás, Csurgó-forrás, Iharos kút, Vár-kút). Utad során egy másik varázslatos völgy­be – a Síngödörbe, a Szederindás kúthoz is leereszkedsz. A Síngödör-völgyben jelzett turistaút vezet, de ez nemcsak egy kellemes erdei séta a patakparton. Sokkal több annál! Megszámlálhatatlan patakátkelés, keskeny, csúszós ösvények, séta a patakban, a köveken lépkedve, kidőlt fákon átmászva. Kalandoroknak kötelező! A Várvölgyet az Iharos kútnál éred el, innen szép bükkösön át, kanyargó ösvényen zárod a körtúrát, és térsz vissza a Máré-várhoz.

Látnivalók

Máré-vár

Máré-vár kicsiny erődítmény a Mecsek hegység északi, vadregényes rengetegében, 340 méter magas, meredek, erdős hegycsúcson. Magyaregregyi várnak is hívják, a közelében lévő községről.

Vár-völgyi geológiai tanösvény

A túraútvonal a Kelet-Mecsek földtani szerkezetével és a kőzetekben található ősmaradványokkal foglalkozik és ezeket mutatja be az érdeklődőknek.

Csurgó vízesés

A környék legegyedibb látványossága a Csurgó, ahol egy másik kis patak hat méter magas vízesést képez egy mésztufagáton, illetve mohos sziklákon csurog le a Hidasi-völgy patakjába. A meszet szállító víz cseppkőszerű alakzatokat hozott létre itt.

+ Programtipp

Mini Zoo Komló

Családias környezetben, barátságos, szelíd állatokkal várják az érdeklődőket. Állataik többségét megsimogathatod, sőt akár meg is sétáltathatod, meg is etetheted. A mini állatkert 2016 októberében nyitotta meg kapuit, közel 60 állatfaj 150 egyede lakik náluk.

Szászvári Várkastély

A mesésen felújított Szászvári Várkastély a középkori pécsi püspökök ritka épségben ránk maradt vára.  A várban található interaktív, kreatívan kialakított kiállítóterekben a történelemtudomány “csodák palotáját” rendezték be.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 8 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A 6-os számú főúttól Hosszúhetény felé kanyarodva Zobákpusztán keresztül haladva, és az útról lekanyarodva, egy erdészeti úton éred el a Máré-várat. Tömegközlekedéssel is elérhető a vár, Pécsről közvetlen járattal juthatsz el a Magyaregregy, Vár-völgyi buszmegállóba, ahonnan 1,5 km séta a parkoló.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Márévár Kemping és Büfé

A kempingkávézó mindenféle hideg és meleg italt kínál, fagylaltot és harapnivalókat is. Tavasztól őszig tart nyitva.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in