Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Pimpós tanösvény és a Mulatós-hegy tengerszeme

By 2023.11.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Megkapó látvány a magányos, óriási tölgyfáival, és az alattuk hűsölő juhokkal a Zemplén-hegység egyetlen megmaradt és ma is használt fás legelője Erdőbénye határában. Az állattartásnak ebbe a múltidéző hangulatába enged betekintést a Pimpós tanösvény. A nyolc állomással kijelölt útvonal ízelítőt ad Erdőbénye környékének különleges táji értékeiből, gazdag növény- és állatvilágából. A tanösvény négy forrást érint. Az első a Becsk-tető aljában, a legelő szélén felszínre törő Józsa-kút. Itt meg is tudod tölteni kulacsodat, ami jól jön, hiszen át kell vágnod a napsütéses hegyi réten, ahol csak a hagyásfák koronája alatt lelsz árnyékra. Innen már közel a rejtélyes Szokolya, amely 608 méteres magasságával a falu legmagasabb hegye. Északi, hűvösebb oldalának bükköseiben és gyertyános-tölgyeseiben több ragadozó madárfaj is él. Egerész- és darázsölyvet, valamint az igazán ritka uráli baglyot is láthatod vadászni. A Szilágyi- és a Tarpai-forrásnál vadak nyomait kutathatod, hiszen ide járnak inni a gímszarvasok, vaddisznók, őzek és rókák. Pihenj a Mély-patak völgyének Deák-kútjánál, és csak aztán kapaszkodj fel a Mulató-hegyre. A tetőről kinyílik előtted a felhagyott Hubertusz-kőfejtő bányaudvara, melynek jelentős részét kristálytiszta vizű, 20 méter mély tó tölti ki. A hely északi oldalában érdemes útba ejteni a koleraoszlopot. Az obeliszkkel koronázott, műemléki védelem alatt álló, vaspántokkal összekapcsolt, helyi kőzetből készült szakrális kőemléket majd 200 éve, 1832-ben állították. A túra végén egy pohár bor mellett művelődhetsz a helyi Illés pincében: minitárlatának fosszíliái között fellelheted a vitis tokaiensist, hazánk legidősebb szőlőlevél-lenyomatát, amelyet a falu határában, a Ligettetőn találtak meg.

Látnivalók

Aranyosi-völgy

Erdőbénye és Abaújszántó között 15 kilométer hosszan kanyarog a patak folyását követő völgykatlan, amely a kirándulók kedvelt helye. A festői szépségű út mentén piknikhelyeket alakítottak ki padokkal, tűzrakóhelyekkel.

Kádárműhelyek és Kádárház

Erdőbénye a „kádárok-völgye”. A bodnárok tevékenysége az 1800-as évek elejétől követhető nyomon a településen. Kiváló zempléni tölgyekből készítik mai napig termékeiket, és műhelyeikben szívesen betekintést engednek a hordókészítés munkafolyamataiba. A Kossuth út és a Mátyás király utca sarkán található Kádárház pedig a borkultúrához szervesen kapcsolódó bodnármesterségnek és a bortermelés kultúrájának, szakértelmének állít emléket kiállításával.

+ Programtipp

Bodrogzugi kenutúra

Az első közös családi vízitúrának biztonságos és kalandos helyszíne lehet a Bodrogzug. Hazánk legnagyobb érintetlen árterülete egy csodavilág: hangulatos csatornáin tündérrózsák közt evezhetsz el a madárfigyelő toronyig. A Bodrog és a Tisza által ölelt szelíden mocsaras, ligeterdős területen ritka madárfajok költenek a fakoronákon, amelyek áradáskor mint bokrok kandikálnak ki a vízből. Életre szóló élmény csatornáin csendben siklatni a kenud és felfedezni izgalmas vízivilágát. A Bodrogzug birodalma a több ezer hektáros Tokaj–Bodrogzug Tájvédelmi Körzet részeként az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, és csak engedéllyel látogatható. A túraszervezésben, a kenu- és kajakbérlésben is segítenek a Tokaji Vízitúra Központban, ahonnan csak fél órát kell felfelé evezni a Bodrogon, hogy megtaláld a Bodrogzug rejtett bejáratát.

A szőlőművelő ember és a természet tanösvény, Erdőbénye

Hogyan lesz a szőlőből bor? Miért különleges az itt termett szőlő? Ezeket mind megtudhatod a Béres Szőlőbirtokon, a Lőcse-dűlőn kialakított 1,5 kilométeres, 10 állomásból álló tanösvényen. A hangulatos dűlősétán megismerkedhetsz a szőlő életútjával a termesztéstől egészen a feldolgozásig.

Hélia-D Herba-Kastély Gyógynövény- és Szépségközpont, Tolcsva

Az 1659-ben épült barokk kastélyt ma is áthatja a nemesi Szirmay és a Dessewffy család eleganciája. A kozmetikumok összetevőiről a kastélyt körülölelő gyógynövényes kertben tudhatsz meg többet, majd elkészítheted saját tokaji aszús arckrémedet vagy furmintos szappanodat szakértői útmutatás mellett a jól felszerelt kozmetikai műhelyben. Az interaktív kiállításon a magyar kozmetikatörténetbe is bepillanthatsz. A kastély pompás könyvtára és női lakosztálya pedig az egykori nemesi lakók sok szépséget rejtő életébe engednek betekintést. Hangulatos reneszánsz boltívek alatt Hélia-D bolt és kistermelői ínyencségeket is tartogató kávézó-borozó várja a kozmetikumok és a tokaji borok szerelmeseit.

Bor, mámor, Bénye

Ismert, kedvelt borünnep Erdőbényén. A háromnapos fesztivált augusztus első felében rendezik, amikor nyitott pincékkel, koncertekkel, kulturális programokkal várják a turistákat. A helyiek saját kertjeiket, udvaraikat nyitják meg a látogatók előtt. Itt megtapasztalhatod, hogy milyen az igazi hegyaljai vendégszeretet.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 2.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: 3932 Erdőbénye, Aranyosi-völgy, Ligettető

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds