Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

A Börzsöny és a Naszály között – A Gyadai tanösvény

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A fővárostól csupán 40 percnyi autózásra található Gyadai-rét ideális célpont, ha gyerekekkel indulunk kirándulni. A látogatóközpontnál található hangyavasút nagy sikert fog aratni a kisebbek körében. A látványos tájon végigvezető, 13 állomásos oktató tanösvény már egyszerre élmény kicsiknek és nagyoknak. A sétát billenőhíddal, mocsár felett kanyargó pallósorral és erdei függőhíddal tették izgalmassá a tanösvény készítői.

A fából készült pallók egy mocsaras területen segítenek átkelni – nemcsak izgalmasabb így a túra, de a bakancsunk sem lesz sáros, mindemellett a vízi növénytársulást is megvédi ez az alacsony híd a taposástól. A patakvölgyet elhagyva egy széles réten vágunk át, melyet tavasszal és nyáron színes virágszőnyeg borít, majd néhány informatív táblánál megpihenve és tudásunkat gazdagítva érünk be a Naszály mészkőtömbjének oldalát borító bükkösbe. Itt hangulatos ösvény kanyarog utunk fő attrakciója, a 15 méter hosszú és csaknem ilyen magasban egy szurdokvölgy felett átívelő függőhídhoz. 

Peru és Nepál legendás hegyvidékein érezhetjük magunkat az itthon nem túl gyakori átkelési mód láttán – az ország egyik legnagyobb átfogású függőhídja ez. Mivel meredek lejtéssel indulnak kezdő méterei, óvatosan, mindkét kezünkkel kapaszkodva keljünk át a hídon, különösen esős, saras időben és fokozottan figyeljünk a gyermekekre! Körültekintően eljárva igazán emlékezetes kalandnak ígérkezik ez a látványosság.

Az út során a zöld T jelet kell követnünk, de érdemes itt-ott megállva gyönyörködni a tájban és megfigyelni a Gyadai-rét gazdag madár- és növényvilágát. A látogatóközponthoz visszatérve apró tavacska mellett vezet az utunk. Az ösvénytől nem messze megkereshetjük a legendás Másfélmillió lépés Magyarországon című televíziós sorozat alkotójának, Rockenbauer Pálnak a kopjafáját. Ha komolyabb kihívás elé néznénk, akkor ne csak a Gyadai tanösvényt járjuk be, hanem másszuk meg a vulkáni tájból magányosan kiemelkedő, mészkőbányával sebzett Naszály csúcsát, mert a fentről elénk táruló kilátás csodálatos.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Katalinpuszta, Gyadai tanösvény, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Hangyavasút:

A gyerekek nagy kedvence a kisvonat, amely kacskaringós pályán jár körbe, megalapozva a kirándulás jó hangulatát. Akár a szófogadó lurkók jutalma is lehet egy-két kör ezzel a mókás járművel.

További információk

Rockenbauer Pál-kopjafa:

A Másfélmilllió lépés Magyarországon és számos más úti- és természetfilm alkotójára emlékezik e kopjafa a Naszály oldalában.

További információk

+ Programtipp

Függőhíd:

A tanösvény 15 méter hosszú és 6 méteres magasságban ringó függőhídja az egyik leghosszabb gyalogos függőhíd hazánkban, amely izgalmas átkelést biztosít a mély árok fölött. Talpfái esős, sáros időben csúsznak, így fokozott figyelemmel keljünk át rajta!

Térkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vác Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds