Skip to main content
Blog

Ünnepeld aktívan a Duna-Ipoly Nemzeti Park születésnapját!

Idén ünnepli 25. születésnapját a Duna-Ipoly Nemzeti Park!

Magyarország egyik leggazdagabb élővilágú nemzeti parkját 1997-ben alapították, területe fővárostól északra helyezkedik el, a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A több mint 60 ezer hektárnyi terület egyik legszebb része a Dunakanyar.

A Nemzeti Park különlegessége, hogy területén folyóvölgyekben, hegységekben és síkságokban is gyönyörködhetsz, ilyen változatos tájkép csak itt tárul eléd határainkon belül.

A 25. születésnap alkalmából a Nemzeti Park október 22-én több program mellett  jubileumi teljesítménytúrát szervez a Börzsöny különleges lankáit is érintve.

A 25,36 km-es túra a nagymarosi Szent Márton Közösségi háztól indul reggel 8 órától, a távot és a 970 méternyi szintkülönbségét minden résztvevőnek maximum 7 óra alatt kell teljesítenie.
Október 19-ig jelképes részvételi díj fejében online tudsz nevezni az eseményre, de ha lecsúsztál a virtuális jelentkezésről, akkor a helyszínen is lesz lehetőség csatlakozni.

Mindezért cserébe a következőket kapod:

  • érem, emléklap
  • színes itiner útvonalvázlattal
  • több helyen frissítés, harapnivaló, a célban gyümölcs, hideg étel, meleg és hideg innivaló
  • egy felejthetetlen élmény

Még több információt a teljesítménytúráról itt olvashatsz:

BÖRZSÖNY 25 JUBILEUMI TELJESÍTMÉNYTÚRA

Ha úgy érzed, ez a táv hosszú neked, kapd fel a családot és fedezd fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park csodáit az alábbi túrák valamelyikén!

1. Katalinpusztától a Fenyves-hegyig – kilátás a Dunakanyarra

Barangold be a Verőce mellett magasodó Fenyves-hegyet, ahonnan egy kevésbé ismert nézőpontból láthatod a Dunát és a Pilis-Visegrádi-hegységet, a Szentendrei-szigetet vagy akár a Börzsönyt is!

Katalinpusztától a Fenyves-hegyig – kilátás a Dunakanyarra

2. Drégelypalánk: Szondi szarkofágjától az Ipoly-partig

Fedezd fel az ezerarcú Ipoly-völgy talán legszebb természeti környezetét ezen a rövid túrán! Érdemes távcsővel, fényképezőgéppel felszerelkezve érkezned – útközben nagypatásokat és vízimadarakat leshetsz meg, a séta végén a Magasleselkedőről a távolban felismerheted a Drégely várát és a Börzsöny főbb csúcsait is.

Drégelypalánk: Szondi szarkofágjától az Ipoly-partig

3. Királyréti tanösvény

Ideális családi kirándulás a Börzsöny szívében a Királyrét tanösvény! A hegyek között megbújó rét tömegközlekedéssel is kiválóan megközelíthető, erdei kisvasúttal pedig felejthetetlen élmény. Október 31-ig még minden nap zakatol a Királyréti Erdei Vasút, így ezt a túrát akár hétköznap is teljesítheted, hiszen a kisvasút elvisz egészen Nagymarostól Királyrétig, és visszafelé is!

A tanösvényhez a Hiúz Házban vásárolhatsz vezetőfüzetet, ami egy izgalmas kódfejtő játékkal kalauzol végig a 3 kilométeres ösvényen. Az út az épület mögül, az őshonos cikta juhoktól indul, és patakon, réteken, lombhullató- és
fenyőerdőn vezet át, félúton pedig egy tó partján is elidőzhetsz.

Még több infó itt:

Királyréti tanösvény

4. Kismaros, kisvasút, nagy kaland

A Királyréti tanösvényt kicsit megtoldva fedezd fel a Bajdázói-kőfejtőt, majd csodáld meg a kilátást a Várhegy-kilátóból: a Mátra, a Visegrádi-hegység és természetesen a Börzsöny csúcsait is megszemlélheted. Túránk részben a tanösvényen halad, hossza 5km, így kisebb gyermekekkel is kényelmesen bejárható.

Kismaros, kisvasút, nagy kaland

Ünnepeld meg te is a Duna-Ipoly Nemzeti Park 25. születésnapját akár egy szuper teljesítménytúrával, akár az általunk ajánlott kirándulásokkal, tanösvényeken barangolva!

 

Bakancsot fel!
Boldog születésnapot DINPI!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!