Skip to main content
Blog

Ünnepeld aktívan a Duna-Ipoly Nemzeti Park születésnapját!


Idén ünnepli 25. születésnapját a Duna-Ipoly Nemzeti Park!

Magyarország egyik leggazdagabb élővilágú nemzeti parkját 1997-ben alapították, területe fővárostól északra helyezkedik el, a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A több mint 60 ezer hektárnyi terület egyik legszebb része a Dunakanyar.

A Nemzeti Park különlegessége, hogy területén folyóvölgyekben, hegységekben és síkságokban is gyönyörködhetsz, ilyen változatos tájkép csak itt tárul eléd határainkon belül.

A 25. születésnap alkalmából a Nemzeti Park október 22-én több program mellett  jubileumi teljesítménytúrát szervez a Börzsöny különleges lankáit is érintve.

A 25,36 km-es túra a nagymarosi Szent Márton Közösségi háztól indul reggel 8 órától, a távot és a 970 méternyi szintkülönbségét minden résztvevőnek maximum 7 óra alatt kell teljesítenie.
Október 19-ig jelképes részvételi díj fejében online tudsz nevezni az eseményre, de ha lecsúsztál a virtuális jelentkezésről, akkor a helyszínen is lesz lehetőség csatlakozni.

Mindezért cserébe a következőket kapod:

  • érem, emléklap
  • színes itiner útvonalvázlattal
  • több helyen frissítés, harapnivaló, a célban gyümölcs, hideg étel, meleg és hideg innivaló
  • egy felejthetetlen élmény

Még több információt a teljesítménytúráról itt olvashatsz:

BÖRZSÖNY 25 JUBILEUMI TELJESÍTMÉNYTÚRA

Ha úgy érzed, ez a táv hosszú neked, kapd fel a családot és fedezd fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park csodáit az alábbi túrák valamelyikén!

1. Katalinpusztától a Fenyves-hegyig – kilátás a Dunakanyarra

Barangold be a Verőce mellett magasodó Fenyves-hegyet, ahonnan egy kevésbé ismert nézőpontból láthatod a Dunát és a Pilis-Visegrádi-hegységet, a Szentendrei-szigetet vagy akár a Börzsönyt is!

Katalinpusztától a Fenyves-hegyig – kilátás a Dunakanyarra

2. Drégelypalánk: Szondi szarkofágjától az Ipoly-partig

Fedezd fel az ezerarcú Ipoly-völgy talán legszebb természeti környezetét ezen a rövid túrán! Érdemes távcsővel, fényképezőgéppel felszerelkezve érkezned – útközben nagypatásokat és vízimadarakat leshetsz meg, a séta végén a Magasleselkedőről a távolban felismerheted a Drégely várát és a Börzsöny főbb csúcsait is.

Drégelypalánk: Szondi szarkofágjától az Ipoly-partig

3. Királyréti tanösvény

Ideális családi kirándulás a Börzsöny szívében a Királyrét tanösvény! A hegyek között megbújó rét tömegközlekedéssel is kiválóan megközelíthető, erdei kisvasúttal pedig felejthetetlen élmény. Október 31-ig még minden nap zakatol a Királyréti Erdei Vasút, így ezt a túrát akár hétköznap is teljesítheted, hiszen a kisvasút elvisz egészen Nagymarostól Királyrétig, és visszafelé is!

A tanösvényhez a Hiúz Házban vásárolhatsz vezetőfüzetet, ami egy izgalmas kódfejtő játékkal kalauzol végig a 3 kilométeres ösvényen. Az út az épület mögül, az őshonos cikta juhoktól indul, és patakon, réteken, lombhullató- és
fenyőerdőn vezet át, félúton pedig egy tó partján is elidőzhetsz.

Még több infó itt:

Királyréti tanösvény

4. Kismaros, kisvasút, nagy kaland

A Királyréti tanösvényt kicsit megtoldva fedezd fel a Bajdázói-kőfejtőt, majd csodáld meg a kilátást a Várhegy-kilátóból: a Mátra, a Visegrádi-hegység és természetesen a Börzsöny csúcsait is megszemlélheted. Túránk részben a tanösvényen halad, hossza 5km, így kisebb gyermekekkel is kényelmesen bejárható.

Kismaros, kisvasút, nagy kaland

Ünnepeld meg te is a Duna-Ipoly Nemzeti Park 25. születésnapját akár egy szuper teljesítménytúrával, akár az általunk ajánlott kirándulásokkal, tanösvényeken barangolva!

 

Bakancsot fel!
Boldog születésnapot DINPI!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds