Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDuna-Ipoly Nemzeti ParkBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

Drégelypalánk: Szondi szarkofágjától az Ipoly-partig

By 2021.03.10.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az ezerarcú Ipoly-völgy talán legszebb természeti környezetének felfedezését teszi lehetővé ez a séta, amely akár kombinálható is az Ipoly-híd túraútvonal kerékpáros bejárásával, több nap vállalása esetén pedig felvidéki kalandozással egybekötve.

Drégelypalánk település központjából, a neves történelmi emlékezetű Szondi György szarkofágjának közeléből indul a túra. A túra alapállapotban nem tartogat különösebb kihívásokat, de az Ipoly nem véletlen érdemelte ki a legszeszélyesebb hazai folyó címet. A tavaszi elöntések idején sokszor megközelíthetetlen a terület, legjobb május-június táján érkezni, de a vizek még ilyenkor is utunkat állhatják (bár a „le a cipővel” jeligével ekkor már meglábalható módon). Ugyanakkor a szúnyogok vendégszerető és igencsak ragaszkodó hada szintén el fog kísérni…

Az északi irányt követve jól látható, messziről zöldellő erdősáv jelöli ki a nyugalmi állapotában szelíd kis folyónak tetsző Ipolyt, amelynek folyásiránya szerinti felfelé (azaz nyugat felé) vezető utunkat helyenként egyedi iránymutató oszlopok is jelzik. Alig pár kilométeres séta után érjük el a Magasleselkedőt, amelynek hatalmas platformján akár busznyi ember is kényelmesen elfér. A szemfüles szemlélődők a távolban felismerhetik Drégely várát és a Börzsöny főbb csúcsait is.

Látnivalók

Természeti értékek

A területen az ártéri mocsárrétek és fűz-nyár ligeterdők élővilágával ismerkedhetnek az érdeklődők. Év- és napszaktól függően a nagytestű patás vadfajoktól a vízimadarakon át a színpompás szitakötőkig számos védett természeti érték szem elé kerülhet. Érdemes távcsővel, fényképezőgéppel felszerelkezve érkezni!

+ Programtipp

Szondi turisztikai központ

A településre visszaérve célszerű felkeresni a – főút mentén Ipolyvece irányába haladva – könnyen megtalálható látogatóközpontot, ahol színes programok várják a kultúrtörténeti értékek iránt érdeklődőket. Feleleveníthető az egykori népélet (kovácsolás stb.), de lehetőség van az egykori végvári mindennapokba (harcmodorok, fegyverek, stb.) való bepillantásra is.

További információkTérkép

Apródok útja tanösvény

A település belsejéből indul a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai applikációjával is támogatott tanösvény, melynek végállomása Drégely vára.

További információkTérkép

Ipolyság a határon túl

Ha kedvet kapunk, akár Szlovákiába is áttekerhetünk, gyalogolhatunk. Az Ipoly felett vert keskeny fahídon át Ipolyhídvég (Ipeľské Predmostie) községbe is. Onnan már könnyen elérhető a térség lelkének számító Ipolyság (Šahy) amelynek külterületén működik az Ipoly Unió (Ipeľská Únia) Jégmadár Központja, a környezeti nevelés jeles felvidéki bázisa.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 3 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

A ráérősebben utazók – romantikusan zötyögő kisvonattal való érkezésük révén – egyből ráfordulhatnak a folyóvölgyre, míg az autós utazók a település központi részén, a falusias vendéglátás helyi bástyájául szolgáló, remek konyhával rendelkező Várkapitány vendéglő környékén parkolhatnak.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds