Skip to main content

Túrainfó

Ez a túra csak magas, 5 méter feletti vízállásnál járható, de a legszebb a gemenci túrák közül. Vágj neki az útnak Baján, a Petőfi-sziget csónakházától! Evezz ki a Sugovicára, majd óvatosan kimerészkedhetsz a Dunára. Ez némi óvatosságot igényel a sodrás, valamint a hajóforgalom és a horgonyzó uszályok miatt. A nagy Dunán kenuzni haladó vízitúrázóknak ajánlott! Megfelelő vízállásnál evezz be a csodálatos szépségű Móricz-Duna-ágba, ahova motoros járművek nem jöhetnek be. Ha csendben evezel, előfordulhat, hogy szarvasokat is látsz átúszni a folyón. A Hágli-Duna-ágban haladsz tovább, majd a Kádár-szigetnél térj át megint a nagy Duna bal oldalára. Az 1474 sz. folyamkilométer jelzés után kanyarodj be a Kádár-sziget mögé. Az ág közepén egy kereszt formájú kőgát állja utadat, közepén egy zúgóval. Itt célszerű átemelni a kenut, de kisebb vízállásnál akár át is lehet siklani felette. A Kádár-szigetet elhagyva tarts a Szeremlei-Duna-szakasz felé, itt találod a Szeremlei-Duna (Sugovica) alsó kitorkollását. Ezen emeld be a hajót, és a Sugovicán haladj felfelé. Csodálatos, vízinövényektől burjánzó vízivilág fogad: az erősen benőtt, mocsaras közegben imitt-amott bukkan csak elő szabad vízfelület, ahol a gémfélék, barna kányák halásznak, a kiálló fatörzseken pedig mocsári teknősök napoznak. Ha itt végigeveztél, megint ki kell venni a hajót, és 100 métert cipelni, hogy aztán a Türr István-átvágáson keresztül visszatérj a kiindulópontra.

Látnivalók

Türr István-kilátó

A Duna és a Sugovica összefolyásánál találod a bajai születésű Türr István emlékművét. 1938-ban, halálának 30. évfordulóján avatták fel a kör alakú, oszlopos, kőből készült épületet, ami Miskolczy Ferenc és Nagy András tervei alapján készült. A teraszáról pazar panoráma tárul eléd az ugyancsak róla elnevezett Duna-hídra, az egyesülő folyókra és a gemenci erdő lombkoronájára.

Petőfi-sziget

Baja egyedi bájához nagyban hozzájárul a Petőfi-sziget, amely az ország kevés, emberi kéz alkotta szigetei közé tartozik. A városból a Sugovicán átívelő hídon juthatsz át a szigetre, ahol víziturisztikai központ, éttermek, kemping, uszoda, teniszpályák és sétányok várják a látogatókat.

Szentháromság tér

Baja városi rendezvényeknek, fesztiváloknak otthont adó főtere gyönyörű kilátást nyújt a Sugovicára és a szemközti Petőfi-szigetre. Valaha a jellegzetes bazaltkockákkal borított tér piacok, vásárok színtere volt, de a régi patinás épületek ma is őrt állnak az idő felett, szállodának, üzleteknek, kávézónak adnak otthont.

+ Programtipp

Bajai Halfőző Fesztivál

Az ország legnagyobb és leghíresebb halászléfőző fesztiválja hagyományosan július közepén várja a látogatókat. A népszerű bajai rendezvény a Szentháromság téren, a hozzá vezető utcákon és a Petőfi-szigeten zajlik. Tapasztald meg te is, ahogy több ezer bográcsban rotyog a hallé a fesztiválon, amely időközben a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 6
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: vízitúra
Táv: 22 km
Időigény:

Megközelítés

Megközelítés: Petőfi-sziget, 6500 Baja

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Borbistro Baja

A konyha fő iránycsapása nemzetközi pub- és street food, de kínálnak néhány magyar és délszláv fogást is. Előrendelésre készítenek szabad tűzön, bográcsban főzött bajai halászlevet is, amit kár lenne kihagyni!

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds