Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Keresztül a „világ közepén”

By 2020.07.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Az Őrség legnagyobb településéről, egyetlen kisvárosából gyalogosan indulunk az Őrség egyik legkisebb falujába, Ispánkra. Őriszentpéterről aszfaltozott, „szeri” úton jutunk a települést körülvevő erdőbe, ahol előbb lucfenyők nyújtóznak az ég felé, majd vegyes erdők következnek. Vízmosásokkal, mély árkokkal szabdalt táj mellett sétálunk, aztán a dombok lassan szelídülnek, míg Ispánkra érkezve rétek, kaszálók fogadnak bennünket. 

Ispánk Keleti szerére érkezünk, ahol ha kedvünk van, máris finomságokkal kényeztethetjük magunkat. Eszti Falusi Vendégasztalán házi süteményeket kóstolhatunk, de nem kell sokat sétálnunk a Nyugati szeren található Ízrestaurátor csokoládémanufaktúráig sem. Közben láthatjuk a takaros ispánki portákat, találkozhatunk kedves helyiekkel, akik úgy tartják, a „világ közepén” élnek. Hogy miért nevezik így tréfásan Ispánkot? Állítólag azért, mert itt a templomtoronynak nincs árnyéka. Mert templom sincs.

Túránkat réten legelő szarvasmarhák mellett, erdőkkel körülölelt tájon folytatjuk, táblák mutatják előttünk az utat. Nemsokára, az országutat keresztezve a Bárkás-tóhoz érkezünk, amely ma már nem igazán tó, inkább nádassal körülvett vizes élőhely, sok-sok békával, akik hangos kuruttyolásukkal jelzik, hogy jól érzik magukat ebben a környezetben. A tó szomszédságában tűzrakóhelyet, padokat, asztalokat is találunk. Remek hely a pihenésre, és akár egy másik alkalommal, bográcsozásra is.

Ismét erdőben folytatjuk tovább utunkat Őriszentpéter irányába, majd fokozatosan egyre több rétet, mezőt, mezőgazdasági területeket látunk, melyek mellett nemsokára házak tűnnek fel, jelezve, hogy lakott terület következik. Megérkezünk Őriszentpéter Kovácsszer településrészére. Az utcán több helyi kézműves, őrségi fazekas műhelye áll, tőlük portékákat is vásárolhatunk. A túra utolsó szakaszán helyi specialitásokat is kínáló éttermet találunk, ahol megebédelhetünk, megvacsorázhatunk. 

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Őriszentpéter, autóbusz-állomás, a település központja

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Szent Péter-templom, Őriszentpéter

Az Árpád-korból származó, román stílusú templom 1230 körül épülhetett, majd a 14–15. században gótikus stílusban kibővítették. A török korban erődítménnyé alakították: bástyákkal, sánccal és árokkal vették körül. Ekkortájt a magyar földesurak a megerősített udvarházakba, várakba telepített hajdúkkal próbálták megakadályozni a törökök fosztogatását. A kis váracskák, az úgynevezett „castellumok” közül az őriszentpéteri templomerőd volt a legjelentősebb. 

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és Natura 2000 Látogatóközpont

A látogatóközpont emeletén modern, látványos kiállítás mutatja be az Őrség természeti értékeit, felnagyított makettek és interaktív játékok segítségével.

Ízrestaurátor csokoládémanufaktúra, Ispánk

Ispánkon, a Nyugati szeren egy családi kézműves csokoládémanufaktúrát találunk, ahol nemcsak megkóstolhatjuk a szemet gyönyörködtető desszerteket, de ha szeretnénk, a házigazdák meg is mutatják nekünk, hogyan és miből készülnek a finomságok.

Eszti Falusi Vendégasztala, Ispánk

A háziasszony saját lisztből, a nagymama receptje alapján készíti a különféle helyi ételeket. Házi süteményei messze híresek. 

+ Programtipp

Korongozás Őriszentpéteren

Az őrségi sovány, agyagos talaj a mezőgazdaságnak nem kedvezett ugyan, de lehetővé tette a fazekasmesterség felvirágzását. Még ma is élnek errefelé gerencsérmesterek, érdemes elmenni a műhelyükbe: nemcsak vásárolhatunk a termékeikből, de akár ki is próbálhatjuk a korongozást. Róka Lajosné és Zsohár Balázs portáját keressük Őriszentpéteren.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds