Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Fedezd fel a Duna csodálatos vízivilágát!

By 2023.07.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A HÉV-vel kényelmesen megközelíthető Szigetszentmiklósról indul az Eurovelo 6 bringatúra, amely a szép nádasairól, úszólápjairól, facsoportjairól és erdőfoltjairól közismert Ráckevei-Duna partján vezet. A közel 50 km hosszú túra nagyrészt sík területen, kis forgalmú közutakon halad, mindössze egy kilométeren keresztül kell mezőgazdasági földúton tekerned. Az útvonal érinti az úszólápi tanösvényt, amelyen megismerheted az Alsó-Bucka egyedi vízivilágát. A nádasokba parkolt csónakokkal övezett part mentén haladhatsz a Taksony vezér hídig, amelynek túloldalán egy meredek ösvényen leereszkedsz a Duna sorra, és Majosháza felé tekersz. Enyhébb, nedves időben érdemes inkább a túlparti aszfaltutakat választani. Két meseszerű szigetvilág, a Vesszőzátony-sziget és az Angyali-sziget mellett elhaladva, hamarosan Ráckevére érsz. Megpihenhetsz a Peregi Parkerdőben és ellátogathatsz az aprócska Szent Imre-kilátóhoz, míg az Árpád hídon áthaladva megtekintheted Magyarország utolsó hajómalmát és a gyönyörű freskókkal díszített szerb ortodox templomot. Ráckevéről akár tehetsz egy kitérőt Szigetbecse Tőzike tanösvényére, ami feltárja előtted a környék varázslatos vízivilágát, mielőtt a túlparton visszatekernél Szigetszentmiklósra.

Látnivalók

Ráckevei szerb ortodox templom

Igazán lenyűgöző látványt nyújt Ráckeve szerb ortodox templomának belső tere, amit teljes egészében középkori, balkáni stílusú freskók díszítenek. A templom a Szerb Porta része, amelynek szépen gondozott kertjében a templom mellett találod a különálló, kék harangtornyot, a több mint 200 éves kőkeresztet és a paplakot. A pár száz forintos belépőért cserébe információgazdag körbevezetésen vehetsz részt.

Ráckevei hajómalom

Ráckevén lelheted fel hazánk egyetlen működő hajómalmát, melynek interaktív múzeuma az egész család számára remek kikapcsolódást ígér. A hajó elődje az 1960-as évek végén elsüllyedt, de a helyi közösség kezdeményezésére nemrég rekonstruálták. Manapság a parti sétány mellett ringatózó hajómalom a ráckevei vízimolnárságnak állít emléket, ahol vasárnaponként őrlési bemutatót is tartanak.

+ Programtipp

Szigetszentmiklósi úszóláp tanösvény

Mindössze 700 méter hosszú a Szigetszentmiklósi úszóláp tanösvény, a természeti kincsek viszont, melyeket feltár, felbecsülhetetlenek. Itt, a Ráckevei-Duna ágán rejtőzik ugyanis Európa második legnagyobb úszólápja, amely egy vízen lebegő, vastag növénytakarót hoz létre. A tanösvényt kényelmes tempóban fél óra alatt járhatod be, ezalatt pedig a vízivilág számtalan állatfajával közelebbről is megismerkedhetsz.

Peregi Parkerdő Természetvédelmi Terület és Szent Imre-kilátó

Közel 12 hektáron, a Kiskunlacházát Ráckevével összekötő műút mellett, egy kisebb magaslaton terül el a Peregi Parkerdő, amely a középkorban Pereg településének adott otthont. A területen egy középkori templom maradványaira bukkantak, melynek helyén ma emléktorony magasodik. Tetejéről szép kilátás nyílik a parkerdő egy részletére. Az erdőben sétálva megcsodálhatod a pillangók táncát, miközben énekesmadarak dala kísér.

Szigethalmi Vadaspark, Szigetszentmiklós

A családi vállalkozásként működő Szigethalmi Vadasparkot az állatok védelme és ellátása érdekében hozták létre még 2009-ben. A park lakói között főként hazai háztáji állatfajtákkal és az erdőkben élő vadfajokkal találkozhatsz, de távoli földrészek jellegzetes állatai is meghúzzák itt magukat kis számban, amilyen például a kenguru és az alpaka. A területen játszótereket, büfét, mosdót, kisvasutat, gördeszkapályát és ingyenes parkolót is találsz.

Szigetbecsei Tőzike tanösvény

Szigetbecse családbarát tanösvényét akár még babakocsival is kényelmesen végigjárhatod, hiszen a mindössze 700 méter hosszú gyalogút épp egy kellemes, félórás sétát ígér. A Tőzike tanösvény a Becsei-holtág és a Ráckevei-Soroksári-Duna közt található szigetet hálózza be, változatos élőhelyeket tárva a természetjárók elé. Szántóföldek, ligeterdő, majd sűrű nádas váltja itt egymást.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 49.3 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Szigetszentmiklós HÉV-állomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds