Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Békés-Doboz kerékpárkörtúra a Libás tanya érintésével

By 2022.02.15.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Pedálozz körbe Békés határában, és ismerd meg a Kettős–Köröst, kóstold meg a békési pálinkát, szilvalekvárt vagy egy jó libás finomságot! A túrát egy korty pálinkával indíthatod a helyi Pálinka Centrumban, majd Békést elhagyva kelj át a Kettős-Körösön, amely 1856-58 között grandiózus kubikusmunkával létrehozott mesterséges mederágy. Áttekerve a zeneművészet szellemi fellegváraként jegyzett Tarhos településen, a vésztői elágazásnál fordulj Doboz felé, ahol a közútról letérve felfedezheted a Libás-tanya kuriózumot jelentő tanyasi élmény- és látványvilágát. A tanyai kitérő után Dobozra érve megismerkedhetsz az öntözéses zöldségtermesztéséről híres Wenckheim dinasztia történetével. Egykori kastélyuk ma általános iskola, de a mögötte húzódó maradványparkban a kastélykorszak egyetlen eredeti pompájában megkímélt örökségei, a Szent Kereszt-kápolna és a Wenckheim-kripta csodálható meg.

A túra utolsó szakaszán a békéscsabai útról fordulj Békés felé, haladj el az Ógerlai-monostor természettől elhantolt alapfal-romjait rejtő Ógerlai-Nagykovácsi-erdő mellett, majd Békésre érve a ma Élővíz-csatornának nevezett kacskaringós egykori Fehér-Körös medrét követve érkezel vissza a belvárosba.

+ Programtipp

Sámson vár:

Sámson és Doboz között, a Sarkad-Remetei-erdőben található a Sámson vár rekonstruált kaputornya, ahová jelzett gyalogos túraútvonal visz. Az 1700-as évek végén itt állt Árpád-kori földvárnak a legenda szerint egy Sámson nevű táltos volt a lakója, akinek kedvesét a törökök kergették halálba. Sámsont a bosszú élete végéig vezérelte, és a megölt törökök kincsét kedvesének vársánc alatt lévő sírja köré ásta, halmozta.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Túrabarátok

A Túrabarátok csapata 2017 óta foglalkozik gyalog-, vízi- és kerékpáros túrák szervezésével határon innen és túl.

Honlap

Körösök Völgye Látogatóközpont

A békéscsabai Széchenyi ligetben lévő központban nem csak a térségi túrainformációk szerezhetőek be, hanem szemléletformáló programokról, illetve a KörösKosár bevásárló közösségről is tájékozódást nyújtanak.

Honlap

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 39 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Békést gépkocsival Budapest felől az M44-es, majd Békéscsaba felől a 470-es főútról lehet megközelíteni.

Tömegközlekedéssel Budapesttől Békéscsabáig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Békésig menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds