Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Bringás kalandok a Bükkben: Miskolc és környékén

By 2022.03.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha az emelkedők nem riasztanak meg, akkor egy nap alatt bringával a Bükk-vidék színét-javát bejárhatod. Az érintetlen erdő csendje maximálisan kárpótol a nehézségekért! A túrát gyakorlottabb kerékpárosoknak ajánljuk.

A Szinva patak mentén indulj nyugati irányba a kerékpárúton. A diósgyőri várból legurulva Lillafüred lesz az irány. Az út jó minőségű, de erősen emelkedik, hiszen 300 méter körüli tengerszint feletti magasságra ér fel. A gyönyörű Hámori-tavat és a Palotaszállót lehetetlen eltéveszteni, érdemes lehet a miskolci programokkal együtt egy teljes napot rászánnod.

Északnyugati irányba halad tovább az út, és hamarosan eléred az Újmassai őskohót, valamint a mellette lévő skanzent. A kohó után egy hosszú, hat kilométeres emelkedő következik, amely 750 méter magasba vezet fel. A bükkszentléleki elágazástól- az emelkedő tetejétől- rossz az út minősége, majdnem egészen Mályinkáig (kb. 6 kilométer), itt fokozott óvatossággal ereszkedj. A rossz útviszonyokért kárpótlásul viszont megdöbbentő csendet és valóban érintetlen erdőt kapsz ajándékba. Az erdei lejtmenet vége felé pedig a Begyeleg kilátó vár rád.

Ezután az út újra lakott településeken vezet keresztül (Mályinka, Dédestapolcsány), és az útminőség is rendben lesz végre. Dédestapolcsányon a Lázbérci-víztároló nyújt szép látványt. Érdemes ide időzítened egy kis pihenőt. Az víztároló tőszomszédságában tökéletes minőségű, autóktól háborítatlan út vezet Upponyba. Upponyból Borsodbóta-Sajómercse útvonalon, gyönyörű utakon éred el a túra végét, Putnokot. Innen vonattal utazhatsz vissza Miskolcra, vagy miskolci átszállással Budapestre. Arra számíts, hogy a vonaton nincsen külön kerékpárszállító kocsi, de tiltani nem tiltják, hogy felvidd a bringát. A túra opcionálisan folytatható az Aggteleki cseppkőbarlang felé.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

A Palotaszálló és a Hámori-tó

A Palotaszálló parkja ingyenesen bejárható, igazán szép függőkertje és vízesése van. A Hámori-tavon horgászni és csónakázni is lehet, a Palotaszállótól délre pedig a kisvasút állomása van, ami a diósgyőri várba, vagy a Fazola-kohóhoz is elvisz.

Újmassai őskohó és skanzen

Az újmassai őskohó az ország egyik legfontosabb ipari műemléke: több mint 200 éves, ami Európában is ritkaságnak számít. Az kohó mellett egy műszaki skanzen tekinthető meg, amelyben kohászati és bányászati gépeket és eszközöket helyeztek el.

Begyeleg kilátó

A Mályinka feletti hegyoldalban található a fából készült, 8,5 méter magas kilátó. Széles teteje van, így, ha épp eleredne az eső, alatta akár a zivatar végét is kivárhatod. A kilátóról pedig megcsodálhatod az Upponyi-hegységet, sőt, ha igazán tiszta az idő, a Magas-Tátra távoli csúcsait is.

 

Lázbérci-víztároló

A víztároló gyakorlatilag egy mesterséges tó, melyet a Bán és Csernely patakok táplálnak. Egyedülálló természetvédelmi terület, kedvelt horgász- és kirándulóhely. A tavat a legmelegebb nyári hónapokban is kellemes, hűs klíma veszi körül.

+ Programtipp

Diósgyőri vár

A középkori vár Diósgyőr városában található, ami ma Miskolc egyik történelmi városrésze. Jelenleg a vár felújítás alatt áll, de a vár szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere számos programmal várja a látogatókat.

Avas kilátó

Miskolc ikonikus jelképe 72 méter magas, és a kilátóteraszról csodás kilátás nyílik a környékre.

Deszkatemplom

Az erdélyi építészeti elemekkel és motívumokkal díszített, fából készült templom előzetes bejelentkezés után látogatható

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 63.5 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Miskolc-Tiszai pályaudvar

Akár vonattal, akár autóval érkezünk, Budapestről nagyjából két óra alatt ott lehetünk a Miskolc-Tiszai pályaudvaron.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds