Skip to main content
Blog

TOP 5 látnivaló a gemenci árterek világában

Nem muszáj az Amazonasig utaznod, ha igazi dzsungelélményre vágysz! Vedd célba a Dél-Duna mentén elterülő gemenci erdőt, melynek neve nem véletlenül forrt egybe a szarvasbőgéssel. Zarándokolj el a Gemencre a szarvasbőgés idején, hogy meghallgasd a szerelmes szarvasbikák mély basszusától zengő ártéri erdő hangjait.

Görgess lefelé, és nézd meg azt a TOP 5 kihagyhatatlan látnivalót, amiket szerintünk egy gemenci kirándulás alkalmával mindenképpen útba kell ejtened.

1. AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB FÁJA – A PÖRBÖLYI TITÁN

Látogass el az ország legnagyobb kerületű fájához, a Móricz-Duna partján álló csomoros fekete nyárhoz! A négy sarjból összenőtt, de egy gyökérzettel rendelkező nyárfa kb. 100 éves, 35 méter magas, és kerülete több, mint 12 méter. A Potyka Csárdától a zöld nyárfalevél jelzést követve, egy körülbelül 4 km-es sétával közelítheted meg a faóriást, melyre egy szegedi természetfotós bukkant rá 2013-ban.

2. BAJAI HALFŐZŐ FESZTIVÁL

Ha Baja, akkor halászlé. A messze földön híres, hungarikumként számontartott leveshez kapcsolódó rendezvényt a város alapításának 300. évfordulója alkalmából szervezték meg először 1996-ban, amely azóta tízezrek kihagyhatatlan programjává, Baja fő attrakciójává vált. A több, mint kétezer bogrács körül több tízezres baráti, családi, ismerősi közösségek sürgölődnek, akik az ország számosu pontjáról érkeznek a fesztiválra minden évben.

3. EVEZÉS A DUNA MELLÉKÁGAIN (REZÉTI, VÉN-DUNA, MÓRICZ)

Nem is gondolnád, mennyi természeti kincset rejtenek a Duna mellékágai! Semmiképp nem érdemes kihagynod a Gemenc szívében megbújó, számos értékes élőhellyel büszkélkedő Rezéti-Duna felfedezését, melynek látogatásához azonban engedély szükséges. Az itt található árterek és zátonyok pionír növényzete, a fűz- és nyárligetek, az itt élő áramlóvízi, békaszőlős, tündérfátylas hínár, valamint az enyves éger és magas kőris alkotta ligeterdők természetvédelmi és ökológiai értéke szinte felbecsülhetetlen.

4. GEMENCI SZARVASBŐGÉS

A Gemenc neve már évtizedek óta összefonódott a gímszarvasok bőgésével, sőt, néhány évvel ezelőtt a gemenci gímszarvas a Magyar Értéktárba is bekerült, mint hungarikum. Erre a különleges „koncertre” turisták, természetfotósok, filmesek, és vadászok is nagy számban érkeznek. A bőgés általában augusztus utolsó hetében kezdődik, és szeptember végéig tart. Ha szívesen meghallgatnád a szarvasok nászát, vegyél részt egy őszi szarvasbőgés-hallgató túrán!

5. MOHÁCSI BUSÓJÁRÁS

Vedd fel a bakancslistádra a mohácsi busójárást, és farsangolj busókkal februárban! A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokásának idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, ami általában februárra esik. Az év ezen időszakában Mohács városát elözönlik a faálarcos szörnyalakok, és kezdetét veszi a busójárás. Búcsúztasd te is a telet farsangi felvonulással, álarcfaragással, mohácsi ízekkel és persze máglyagyújtással! A mohácsi busójárás szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján, 2012 óta pedig hungarikumnak számít.

+1 HAJÓSI PINCEFALU

Az egész Európában egyedülálló, dimbes-dombos Hajósi Pincefalu a népi építészet utánozhatatlan ékköve: 24 kacskaringós utcából és mintegy 1200 pincéből áll. A romantikus hangulatú borospincéket, melyekben a hajósi borok érlelődnek, egykor kézzel vájták a lösztalajba. A pincefalu településszerkezete példa nélküli: a présházak a gazdák lakóhelyétől elkülönítve helyezkednek el, egy külön települést alkotva Hajóstól 3 kilométerre.

További blogposztjaink

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds