Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Patakparti barangolás Budapest határában

By 2023.07.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A kirándulást kezdd a 63-as busz Rácski telep megállójánál! Innen sétálj a Bodzaliget parkig, ahol még megtöltheted kulacsodat a túra előtt. A településről kiérve a kék jelzésen kell felfelé kapaszkodnod. Itt a kalandvágyók egy kis kitérővel bemászhatnak a Remete-hegyi-kőfülkéhez, amely pazar betekintést ad a hegy belsejébe. Átbukva a dombtetőn a kék kereszt jelzésen fordulj jobbra és sétálj be Budaligetre. Innen kövesd a Mária út kék jelzését egészen a túra végéig, a solymári vasútállomásig. A kirándulás legszebb része a Paprikás-patak mellett vezet, egy egészen gyönyörű, szelíd patakvölgyben, ahol pár órára magad mögött hagyhatod a nagyváros zaját. Készülj fel rá, hogy a túra első kilométere a legnehezebb, onnantól kezdve lankákon gyalogolhatsz.

Látnivalók

Jegenye-völgyi vízesés

Budapest környékének egyik legszebb természeti kincseként emlegetik a Solymár határában megbúvó Jegenye-völgyi vízesést, amely a Budai-hegység legnagyobb zúgója. A 4 méter magas sziklalépcsőn lezúduló vízesést alul- és felülnézetből is megcsodálhatod, előtte mindössze egy rövid séta vár rád a patakvölgyben, kihívásoktól mentes, jelzett útvonalon. A vízeséstől érdemes továbbhaladni a szép kilátással kecsegtető Solymári várhoz.

Solymári vár

Rejtélyes történetű várrom hív barangolásra Solymár határában! A túraútvonalakba is remekül beilleszthető látványosság megépülésének részleteit ugyan homály fedi, annyi azért mégis sejthető, hogy már a XIV. század óta erősség állt itt. A szezonális nyitvatartással működő várban kilátótorony is épült, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környező vidékre.

Remete-szurdok

Széles, babakocsival is jól járható turistaút vezet a meredek sziklafallal körülhatárolt Remete-szurdokhoz, amely könnyű megközelíthetősége miatt kifejezetten népszerű kirándulóhely a kisgyermekes családok körében. Az Ördög-árok nevű patak partján sétálva, árnyas erdőn keresztül fedezheted fel a szurdok mélyét, amihez lenyűgöző hátteret a túlpart fehérlő mészkősziklái biztosítanak.

Rózsika-forrás

A Paprikás-patak mentén futó túraösvény a Jegenye-völgyi-vízesés után a kora tavasztól késő őszig csordogáló Rózsika-forráshoz vezet. Foglalatát ugyan több, mint száz évvel ezelőtt, az 1910-es években állították, a bájos, forrás menti szobrot csak a 2000-es évek elején helyezték ide. A vizet öntő lányalakot formázó alkotás Rumán Sándor szobrászművész keze munkáját dicséri.

+ Programtipp

Örkény István-emlékpark

Ha éppen a Remete-szurdokhoz vezető tanösvény felfedezésére indulsz, mindenképp iktass be egy megállót a kiindulóponttól nem messze található Örkény István-emlékparkban. A park fő attrakciója a híres magyar író születésének századik évfordulója alkalmából emelt telefonfülke, melynek kagylójából 15 Örkény-egyperces szól, ismert színészek tolmácsolásában. A fülke mellett egy könyvcserepont és egy zenélőkút is helyet kapott.

Remete-hegyi-kőfülke

A Remete-szurdokban kalandozva már messziről kiszúrhatod hazánk egyik védett barlangját, a Remete-hegyi-kőfülkét. A hegy meredek, sziklás oldalában tátongó, 12 méter magas és 5 méter széles barlangbejárat hamar láttatni engedi magát a kirándulók előtt, akik akár maguk is felfedezhetik az engedély nélkül is látogatható kőfülkét. A bejárattól szép kilátás nyílik a szurdokra.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 8 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Nagykovácsi, Rácski telep buszmegálló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds