Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalPilis

Séta a Vaskapu körül

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Bár Esztergom történelmi belvárosától és a bazilikától sincs messze, a Vaskapu-hegy egy kevésbé ismert célpont a kirándulók körében. Ez a rövid túra igyekszik megmutatni, hogy valóban érdemes felkeresni a hegyet, egyrészt fenséges panorámája, másrészt háborítatlan nyugalma miatt. A legmagasabb ponton találod a Vaskapu Menedékházat, mely jelenleg étteremként üzemel; innen indulj el a piros turistajelzésen. Eleinte a hegy gerincén vezet az ösvény, többszöri lehetőséget kínálva, hogy letekints az alattad húzódó sík területre, mely Esztergom mögött fekszik. Balra fordulva hirtelen az erdő közepén találod magad, kacskaringós és hullámvasútszerű keskeny ösvényen haladva. Az előzőekben megtekintett mezők széléhez érve ismét az erdő mélyére vezet az út, méghozzá egy fenyvesen át. Hamarosan megérkezel a Fári-kút kiépített forrásához, ahonnan felfrissülve a zöldkereszt-jelzést kell követned. Ez az út a Mély-völgyön keresztül visz vissza a hegy gerincére, utadat kidőlt fák keresztezhetik, ami igazán misztikus hangulatot kelt. A kereszteződést elérve pár perces sétával a menedékházhoz érkezel vissza.

Látnivalók

Fári-kút

A Fári-kút az Esztergom feletti Vaskapu-hegy tövében fakadó, általában gyér vízhozamú forrás. 1932-ben a Magyar Természetjárók Egyesületének Esztergomi Osztálya foglalatot helyezett el itt, aminek emlékére táblát is állítottak. Az iható vizű forrást épített támfallal vették körül. Vöröses színét valójában a víz vastartalma adja.

+ Programtipp

Strázsa-hegyi tanösvény

Esztergom kertvárosában bukkanhatsz az egész évben szabadon látogatható, egy óra alatt bejárható Strázsa-hegyi tanösvényre, amely 1,2 kilométeren keresztül mutatja be a terület jellegzetes élőhelyeit és védett növényfajait, a hegy csúcsától a hegylábi tavakig. A hegytetőn magasodó, világítótoronyra emlékeztető kilátó kizárólag szakvezetéses túrák keretén belül látogatható, ilyenkor viszont lenyűgöző panorámában gyönyörködhetsz innen.

Esztergomi Bazilika

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, a 100 méter magas Esztergomi Bazilika klasszicista és óegyiptomi stílusban épült. Megépítése előtt több templom is állt a helyén, de ezek a történelem viharaiban sajnos elpusztultak. A bazilika felszentelésére 1856-ban került sor, melyre maga Liszt Ferenc komponált misét, amit le is vezényelt. Napjainkban fontos egyházi szerepe mellett kiemelkedő turisztikai célpont, elképesztő panorámájáért 400 lépcsőfokot kell leküzdeni.

Vízeum – Duna Múzeum

A 2019-ben nyílt múzeum fő küldetése, hogy ismertesse a vízgazdálkodás múltját és jelenét a folyószabályozás, hajózás és fürdőzés történetén keresztül. Az állandó kiállítás célja továbbá, hogy a klímaváltozás hatásait is bemutassa a látogatóknak. Csoportos, vezetett túrákat már óvodás csoportoknak is tartanak, de felnőttek számára is érdekes és informatív kitérő lehet a Vízeum meglátogatása Esztergom belvárosában.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6 km
Időigény: 2.5 óra

Megközelítés

Esztergom megközelíthető a 10-es és a 11-es számú főúton. Rendszeres autóbusz- és vonatjáratokkal is elérhető.

Esztergom, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds