Skip to main content
KerékpárTúraútvonal

Vértes kerülés

By 2022.09.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha bringatúra, akkor tókerülés!

Vagy inkább hegykerülés? A Vértes mérete és látnivalói olyan izgalmakkal teli túrára hívnak, amit feltétlenül ki kell próbálnod! A túra elsősorban felnőttek számára ajánlott, mert néhány helyen főútvonalat is érint. Csákvárról indulva a bajtati kaptató után rögtön a kőhányási Ökoturisztikai Központ mellett halad el az út, ahol a víztöltési lehetőség mellett a Vértes élővilágát bemutató kiállítással is megismerkedhetsz. A 8119-es úton tovább a majki tónál balra kanyarodva eltekersz a Kamalduli Remeteség mellett, mely idilli környezetben, gyönyörű park közepén épült rendház, templommal és 17 remetelakkal. Közvetlen szomszédja az Oroszlányi Bányászati Múzeum.

Oroszlány külvárosa után az út visszatér a Vértes erdőibe, és egy alacsony forgalmú vadregényes szakasz következik, ami hullámvasút jelleggel bőven rejt magában emelkedőket és száguldásra csalogató lejtőket is. Pusztavámról Mórra gurulás, viszont innen Csókakőig gonosz kaptató vár rád, a toszkán szépségű táj azonban kárpótol mindenért. A borúton szőlőtőkék, napfényben ragyogó mészkő, és a zámolyi medence csodálatos panorámája kísér. A Csókakői várat semmiképp nem érdemes kihagynod! Ahogy Csákberényben a Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot és a Panoráma Tanösvényt, vagy az egykori gánti bauxitbánya területén kialakított tanösvényt sem, melynek különleges marsbeli hangulata rövid időre kiszakít a földi mindennapokból. Ez a kör garantált kedvenc lesz a Vértesi túrák között

Látnivalók

Majki Kamalduli Remeteség

Az észak-vértesi erdőség mélyén, náddal körülölelt tavak szomszédságában bújik meg a Majki Kamalduli Remeteség, Magyarország Európa-szerte kuriózumnak számító műemlékegyüttese. Minden egyes remetelak kápolnából, dolgozószobából, hálóból, kamrából és egy kis udvarból áll. Az egyik remetelakban rendtörténeti kiállítás látható, bepillanthatsz az itt élőkegykori szikár mindennapjaiba. Egy rekonstruált kis kert is található itt, gyógynövényekkel és virágokkal. A 17 cella többsége vendégházként működik, elsősorban zarándokoknak, de a szélesebb nagyközönségnek is adnak ki házakat.

+ Programtipp

Csókakői vár

Az omladozó vértesi végvárak közül Csókakő az egyetlen, amely nem az erdők sűrűjében bújik meg, hanem a hegység peremén, szőlőskertek között emelkedik a ma is elevenen élő kis falu fölé. A látogatása teljesen ingyenes, a kilátás pedig különösen pazar!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 60 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Csákvár, Tűztorony
Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds