Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Zselicvölgy lankái között

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Indulj a Zselicvölgy Szabadidőfarmtól! Itt biztonságban hagyhatod az autódat, de akár több napot is el lehet itt tölteni. Amennyiben nem tudtál hozni magaddal kerékpárt, itt bérlésre is van lehetőség. Ha csak erre a túrára jöttél, akkor is jól fog esni a túra végén egy kis frissítő az étteremből, mert az erdei útvonal bármennyire is csodálatos, ilyen jellegű lehetőséget nem biztosít. A túra eleje a közúton halad, amely egy szinte végig forgalommentes, alsórendű út Bőszénfáig, nagyrészt a Surján-patak völgyét követve. Ezt időnként felduzzasztották, és halastavakat alakítottak ki, amelyek ugyancsak színesítik a látványt, egy kis pihenőre invitálva. Bőszénfán térj be a Szarvasfarmra, ami a gyerekeknek is kiváló program, ráadásul ízletes vadételeket is kóstolhatsz itt.

Bőszénfa után védett kerékpárút vezet nagyrészt a 67-es út mentén, néha egy-két húzós emelkedővel tarkítva. Simonfa előtt térj le jobbra a gyönyörű, aszfaltozott erdészeti útra, de előbb vár még egy kis emelkedő egy lovarda mellett elhaladva, utána viszont több kilométeren keresztül gurulhatsz Kaposgyarmat irányába. Ez a szakasz a túra fénypontja, a zselici kerékpártúrák egyik csemegéje. Illatos erdő, madárdal és könnyed gurulás – színtiszta öröm. Ezt nagyon fogod élvezni még gyerekekkel is. Innen pedig egy rövid kerekezés után az út visszavezet a Zselicvölgy Szabadidőfarmhoz, ahol megjutalmazhatod magad egy kis frissítővel.

Látnivalók

Bőszénfai Szarvasfarm

A hangulatos zselici dombok között fekvő kis falu, Bőszénfa ad otthont a Kaposvári Egyetem EC Vadgazdálkodási Tájközpontjának, a Bőszénfai Szarvasfarmnak. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és 50 őznek nyújt élőhelyet. A szelíd szarvasok simogatása, a vadállatok egészen közelről – akár lovaskocsiról – való megfigyelése és etetése, az őshonos háziállatfajainkkal való ismerkedés, illetve a trófeakiállítás megtekintése egyaránt felejthetetlen élményt biztosít minden korosztály számára.

+ Programtipp

Séta a szarvasokkal a Bőszénfai Szarvasfarmon

Magyarország öt nagyvadfaja megfigyelhető itt testközelből, sőt, egyes szarvasokat meg is simogathatsz, ami a vadasparkokban igen ritka. Élnek itt gímszarvasok, dámvadak, muflonok, vaddisznók és őzek is. Egy félórás program keretében, szakember kíséretében, a látogatók bepillanthatnak a szelíd gímszarvasok kertjébe, ahol megismerkedhetnek ezekkel a csodálatos állatokkal.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 26 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Megközelítés: Személygépkocsival Budapestről az M7-esen a 67-es leágazóig kell menned, majd a 67-os úton a kaposvári elkerülőig, ahol térj le a 66-os útra Sásd felé. Sántos után térj le Bőszénfa felé a 6621-es alsórendű útra, amin Hajmás község mellett elhaladva hamarosan meglátod a táblát a szabadidőfarmhoz.

Autóbusszal Budapestről akár egy átszállással is eljuthatsz Hajmásra.

Kiindulási pont: Zselicvölgy Szabadidőfarm, 7473 Hajmás, Hrsz 073/4.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Zselicvölgy Szabadidőfarm

A Zselici-dombságban található Zselicvölgy Szabadidőfarm ezernyi kalanddal és a napjainkban oly ritka csenddel vár, ha családoddal, pároddal, kollégáiddal, vagy akár egyedül érkezel.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds