Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

A fedetlen és a fedett karszt világa

By 2021.03.24.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az Aggteleki-karszt „szívéből”, Jósvafőről induló körtúra a fehér mészkősziklák egyedi látványú világából indul. Jósvafő és Aggtelek között az útvonal hazánk legszebb és legváltozatosabb karsztformái között halad.

Aggteleket elhagyva fokozatosan bontakozik ki előttünk a más karakterű fedett karszt világa, a Galyaság fiatalabb üledékekkel fedett, szelídebb jellegű dombsági térszíne. A népi építészeti örökségi értékeiket őrző kistelepülések, Trizs, Ragály, Imola, Kánó és Szőlősardó sajátos bája tekerés közben is felvillan előttünk. A középkori eredetű és a népi motívumokkal díszített, festett fakazettás református templomok azonban feltétlenül indokolják hosszabb-rövidebb megállók közbeiktatását. Egy-egy pihenő lehetőséget biztosít arra is, hogy a különleges tudást őrző helyiekkel elbeszélgetve teljes mélységében feltáruljon előttünk a hagyományos vidéki élet szépsége. Ennek egyik produktumaként Trizsen minőségi helyi termékek kóstolására is lehetőségünk nyílik.

A Bódva-völgyét Perkupánál érjük el. Innen ismét az Aggteleki-karszt szelíd hegyei felé vesszük az irányt: túránk kiinduló- és egyben végpontjára a Jósva patak völgyében haladva, Szin és Szinpetri érintésével érkezünk vissza.

Látnivalók

Baradla-barlang

Hazánk legváltozatosabb és ezzel is összefüggésben egyik legszebb barlangja. A kivilágított szakaszokon, betonjárdákon vezető rövidebb sétán túl, a kézilámpás kalandozáson keresztül, a helyenként vízben gázolva haladó overallos kalandtúrákig bezáróan különböző nehézségű túrák közül választhattok. A túrák cseppkő és egyéb barlangi képződményekkel gazdagon díszített járatokon, helyenként óriási termeket érintve haladnak. E barlangi túrákban csak egy dolog közös: felejthetetlen élményben lesz részetek, ha felkeresitek hazánk méltán legismertebb és legrégebben látogatott barlangját.

„Ördög szántotta” hegyek

Jósvafő és Aggtelek között a fedetlen karszt világa tárul fel előttetek, a karsztos kisformák gazdag tárházával. A Baradla barlangrendszerével kapcsolatot tartó víznyelők és dolinák mellett a Tó-hegy oldalában az „ördög szántotta” hegyek legszebb hazai előfordulását csodálhatjátok meg. A közút menti táj változatosságát helyenként természetes eredetű karszttavak (Vörös-tó és Káposztáskerti-tó) növelik. Előbbi partja közelében emelkednek a Medve-sziklák, amelyek még a mainál jóval melegebb éghajlati körülmények között nyerték el különleges formavilágukat.

Ragály – református templom

A falu református templomának középkori eredetét alaprajzi sajátosságai, arányai, román-kori ablakai jelzik. A 18. században barokk stílusban alakították át. Ebből az időből származnak a festett fakarzatok, a szószék és a fapadok is. Műemléki védelem alatt áll.

Imola – református templom

A falu késő barokk stílusú református temploma 1785-ban épült. Ebből az időből származik a festett famennyezet és szószék is. Műemléki védelem alatt áll.

Kánó – református templom

A falu késő barokk stílusú református temploma 1804-ben, tornya 1886-ban épült. Műemléki védelem alatt áll. Érdemes megtekinteni a református temetői faragott fejfáit is, amik szintén országos szinten védettek.

Perkupa – népi építészeti emlékek

A Petőfi Sándor út két oldalán egymás mellett sorakozó „hímes” (vakolatdíszes) oromfalas parasztházak, fa szerkezetű gazdasági melléképületek a régi idők paraszti kultúrájáról tanúskodnak.

Szinpetri – „A világ legnagyobb könyve”

A Jósva patak völgyében lévő település messze földön ismert arról, hogy itt található „A világ legnagyobb könyve”. Az egyedi látnivaló egy felújított és újra működőképessé tett vízimalomban kapott helyet. A hatkalapácsos papírmalom 620 cm átmérőjű vízikerekét a Jósva patak vize hajtja meg.

További információkTérkép

+Programtipp

Tanösvénytúrák Aggtelek és Jósvafő környékén

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által a karsztvidék szívében kialakított bemutató útvonalakon rácsodálkozhattok és megérthetitek a teremtett világ kicsiny és óriási csodáit. A Baradla tanösvény, a Tohonya–Kuriszlán tanösvény és a Zöld határ tanösvény a felnőtteknek készült, tartalmas programmal. Gyermekek számára ajánlott a Fürkész tanösvény állomásainak bejárása.

További információk

A hucul lovak birodalma

Az Aggteleki Nemzeti Park kiterjedt legelőrétjein egész évben szabadon legel a hucul lovak legnagyobb hazai ménese. A legnagyobb eséllyel Jósvafőtől északra, a Gergés-lápán lévő karámjaik környékén pillanthatjátok meg a Kárpátok pónijának is nevezett viszonylag lófajta kisméretű, kinézetében az ősi vadlovakra emlékeztető egyedeit. E barátságos lovak nyergébe kezdő és gyakorlott lovasok egyaránt felülhetnek egy-egy, a nemzetipark-igazgatóság által szervezett, vezetőszáras vagy terepi túralovaglás erejéig. Emellett sétakocsizásra, télen pedig lovas szánozásra is lehetőség nyílik.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 51 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Fincsi Fagyizó ICE CREAM & CAFFE – 3758 Jósvafő, Petőfi Sándor u. 46.

 

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds