Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Kerékpárral a Szigetköz és a Mosoni-sík határán

By 2022.07.15.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Kellemes kikapcsolódást ígérő túra, mely kétszer is átvezet a Mosoni-Duna hídján. Érdemes Győrzámolyig az aszfaltos kerékpárút helyett a szintén aszfaltos töltést választanod: nagyon hangulatos útszakaszon haladhatsz erdők és szántóföldek mellett, a folyó mentén. A kanyarulatokat követve ezután áttérhetsz a kerékpárútra, melynek ez a szakasza az EuroVelo Európai Kerékpárút-hálózat része. A Mosoni-Dunán átkelve szántóföldek mellett, sík szakaszon élvezheted a tájat, viszont Mecsér és Lébény között egyes szakaszokon kerékpárút híján (a délutáni csúcsforgalmat leszámítva) csekély forgalmú főúton.

Még emlékezetesebbé teheted a kerékpártúrát, ha erőt gyűjteni megpihensz a lébényi Szent Jakab Árpád-kori templomban! Ez a táj a Mosoni-síkság, a Fertő-Hanság medence és a Rábaköz találkozási pontja, ahonnan továbbra is könnyű szakasz vezet Kunsziget felé. Az utolsó szakaszt újra a természet közeli, Mosoni-Duna nyomvonalán haladó kerékpárúton teszed meg, és a Jedlik Ányos hídon átkelve érkezel vissza Győrbe.

Látnivalók

Dunaszegi-tó, egykor a Mosoni-Duna kanyarulata, Morotva-tavi tanösvény

Alsó-Szigetköz jellemző tájképi eleme az élő vizeket kísérő holtágak és morotvák sora. Ennek szép élményt nyújtó példája a Dunaszegi-tó, melynek patkó alakja jelzi, hogy egykor a Mosoni-Duna kanyarulata volt. A 42 hektáros Morotva-tó élővilágát a tanösvényen információs táblák segítségével ismerheted meg, a madármegfigyelő toronyból pedig meg is pillanthatsz a tavon úszkáló vízimadarak és a nagyobb ragadozók közül is néhányat.

Püspökerdő

A város nyugati részén, a Mosoni-Duna ölelésében elterülő parkerdő Győr tüdeje, kedvelt kirándulóhely, a város egyik legnagyobb összefüggő zöldterülete. A kilenc kilométer hosszú sétaút mellett gondozott tisztások, tűzrakó helyek, erdei tornapálya, valamint csúszdák, hinták, mászókák és kalandpark várják az ide látogatókat. A Püspökerdőben található tanösvény természetes környezetben mutatja be az erdei életközösséget, tájékoztatótáblákról ismerheted meg még jobban a terület jellegzetes növényeit és az ott élő állatokat.

Szent Jakab templom, Lébény

A lébényi Árpád-kori templom, Magyarország ékes román kori gyöngyszeme egész évben várja a látogatókat. A templom belseje az építtetők bőkezű adományainak és az építőmesteri tudásnak köszönhetően lenyűgöző. Ha belépsz, a látvány azonnal megérint és elmélyülésre is késztet.

Győr

Az egykori Arrabona, a „folyók városa” hazánk egyik legsokoldalúbb, legdinamikusabban fejlődő települése. A barokk belváros, a Bazilika, a Püspökvár a Toronykilátóval, Boldog Apor Vilmos síremléke, a Könnyező Szűzanya képe, az Egyházmegyei Kincstár mind kihagyhatatlan látnivalók egy győri kirándulás során, és számos további apró érdekességet is tartogat a városa Jedlik-csobogótól az ország első blogoló tölgyfájáig. Ha pedig kedveled az aktív kalandokat, ráadásként a Püspökerdő zöldje, erdei játszótere, tanösvénye és kalandparkja vár, és a helyi állatkertbe is érdemes ellátogatnod.

Győrzámoly

A Szigetköz szíve, Győrtől 10 kilométerre, közvetlenül a Mosoni-Duna és az Öreg Duna szomszédságában. 100 éves gesztenyefák árnyékában pihenhetsz, a Mosoni-Duna partján hallgathatod a madárcsicsergést, és kis szerencsével szürkegémet is láthatsz itt. Igazi természetközeli falu, és remek kikapcsolódás az aszfaltozott töltésen sétálva, futva vagy kerékpározva bejutni innen Győrbe.

+ Programtipp

Hédervár (Boldogasszony Kápolna, 800 éves Árpád-tölgy-Magyarország legöregebb fája, Héderváry-kastély és parkja)

A Szigetköz közepén található településen állócsodás Héderváry-kastély legrégebbi része a XIII. századból származik, és jelenleg szállodaként üzemel. A kastélynak három tornya van, hagyomány szerint az épület ugyanis három vármegye, Győr, Pozsony és Moson találkozásipontján állt, és minden tornya más-más megyeterületére került-a Héderváry-családnak ugyanis mindhárom vármegyében nagy kiterjedésű birtokai voltak. A közel 10 hektáros kastélyparkban őshonos fák és egzotikus növények is találhatók. Közülük legizgalmasabb Hérdervár egyik legfőbb látványossága Magyarország legöregebb fája, az Árpád-fa, melyhez a monda szerint Árpád vezér a honfoglaláskor a lovát kötötte. A 15. századi Boldogasszony kápolna pedig a Héderváry család temetkezési helye is.

Lipót (Holt-Duna és a madár les, Lipóti Pékség Látogatóközpont és Látványpékség, Termál-és Élményfürdő)

A községet északról a Holt-Duna vagy más néven Morotva-tó határolja, amely vízimadarak fészkelő-és élőhelye valamint a vízi-és mocsári növényzet igazi paradicsoma. A tanösvényen kialakított madárleseken igazán közelről megcsodálhatod az itt élő madarakat, érdemestávcsövet vinni magaddal! A Lipóti Pékség neve mindenki számára ismerős, ma már több mint 200 üzletük található országszerte. A pékség Látogatóközpontjának üveggalériáján keresztül figyelemmel kísérheted a kenyerek és péksütemények látványos útját a liszteszsáktól egészen a csomagolásig-és természetesen meg is kóstolhatod a Lipóti Pékség termékeit. A 10 hektáron elterülő Lipóti Termál és Élményfürdőben pedig hullámmedencét, vízividámparkot és óriás csúszdákat is találsz, és egy külön kis szigeten egy vízimamot és egy finn szaunát is.

Tündérvár, Kunsziget

Kunszigetnél, a Mosoni-Duna partján van egy kőhalom, amihez izgalmas népi legenda fűződik. A legenda szerint a kőhalom egy vár maradványa, a vár tornyában pedig tündérek laktak. Egy viharban bajba került halászok vergődtek a toronyhoz, és a tündérektől kértek segítséget. Az egyik tündér beengedte őket, de egy másik, egy kőszívű tündér kikergette őket a toronyból. A halászok ezért megátkozták a tündéreket, ha a szívük helyén kő van, váljanak teljesen kővé és tűnjenek el a Mosoni-Dunából.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 53.9 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Autóval vagy vonattal Győrig.

Nagyboldogasszony Székesegyház, 9021 Győr, Káptalandomb 12

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

La Curia Kúria Étterem és Kemencés Udvar, Cellárium és Pálinkárium, Dunaszeg

Tóparti étterem a szigetközi főút és kerékpárút mellett. Komplett kikapcsolódási lehetőség közel 6 hektár területen, ahol a család minden tagja megtalálja a számára legmegfelelőbb szórakozást.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds