Skip to main content

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék! Mindez a sokszínűség és érték már 1737 óta védettséget élvez, amikoris királyi rendelet nyilvánította Tokaj-Hegyalját zárt borvidékké – a világon elsőként. Olyan termőhely ez, amelynek termékeit, természeti és épített értékeit, szellemi örökségét mindannyiunknak óvnunk kell.

Válogatásunkban most összeszedtük neked azt a TOP 5 látnivalót, amit ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. NAGYKOPASZ-HEGY

Mássz fel a Tokaj-Eperjesi-hegylánc legfiatalabb tagjára, az 517 méter magas Nagykopaszra! A kúp alakú rétegvulkán lábánál találkozik a Tisza és a Bodrog, mivel a hegy hatalmas tömegével az egész aljzatot besüllyesztette, így környezetének legmélyebb pontjára csábította mindkét folyót. Az alföldi tájból messziről kitűnő impozáns, mozaikos hegyen vágott völgyek, panorámás tetők, bányák, szőlősorok, bolyhos erdők és bársonyos rétek várnak.

2. MEGYER-HEGYI TENGERSZEM

Az ország legszebb természeti csodájának járó cím birtokosa a Sárospatak feletti Megyer-hegy apró erdei tava. Látványa a tengerszemekével vetekszik, mégsem a természet vájta a tetőre. A száz éve felhagyott kőbányát csapadékvíz töltötte fel. Tedd próbára bátorságodat a néhol akár 40 méter magas, meredek kőfalakon vezető via ferrata pályán! De felmászhatsz akár a kilátóba is, vagy leereszkedhetsz a katlan aljába, a sötét víztükörhöz.

3. BODROGZUG

Hazánk legnagyobb érintetlen árterülete egy csodavilág: hangulatos csatornáin tündérrózsák közt evezhetsz el a madárfigyelő toronyig. A Bodrog és a Tisza által ölelt, szelíden mocsaras, ligeterdős területen ritka madárfajok költenek a fakoronákon, melyek áradáskor mint bokrok kandikálnak ki a vízből. Igazi bakancslistás élmény a Bodrogzug csatornáin felfedezni ezt az izgalmas vízivilágot!

4. RÁKÓCZI-VÁR, REFORMÁTUS KOLLÉGIUM NAGYKÖNYVTÁRA, SÁROSPATAK

A 16. századi vár hazánk legjelentősebb késő reneszánsz műemléke. Látogatásodkor mindenképp nézd meg a palota ékességének számító, Lorántffy fejedelemasszonyról elnevezett loggiát, amely a Vörös toronyba vezet át. Egy alig negyedórás sétára a vártól találod a pataki kollégium épületét, amely a világ egyik legszebb könyvtárát rejti, ahol egykor Gárdonyi, Móricz és Kossuth is koptatta a padokat. Festett, térhatású kupolája igazi látványosság.

5. HERCEGKÚTI SVÁB PINCÉK

Hercegkút két végén egymás mellett sorakoznak a háromszög formájú pincék a dimbes-dombos tájon. A Gombos-hegyi és a Kőporosi pincesor a Gyűrűk Ura- regény hobbitfaluját idézi: a borospincék akár 40 méter mélységben és több száz méter hosszan is benyúlhatnak a föld alá! A települést sváb telepesek építették a 18. században, nemes boraik mellé mindenképp kóstold meg híresen ízletes ételüket, a pörkölthöz hasonló tunkit!

+1. ÁLDÓ KRISZTUS-SZOBOR, TARCAL

A lélegzetelállító tarcali bányató fölött magasodik Magyarország legnagyobb, 8,5 méteres Jézus-szobra a Nagykopasz-hegy oldalában. A monumentális látványosságot egy panorámasétányon közelítheted meg, amely mellett gondozott park, piknikpadok, nyáron pedig levendulaillat vár. A szobor lábánál varázslatos körpanoráma nyílik a környék szőlőtábláira és az Alföldre. Nem messze innen találod a másik közkedvelt kilátópontot, a Terézia-dombon álló kápolnát.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds