Skip to main content
VízitúraTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Vízen a Bökényi duzzasztóig

By 2022.02.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Sodrással szemben, szorosan a part menti sávban felfelé evezni a Tiszán. Izgalmasan hangzik, igaz? A Tisza – Hármas-Körös torkolatáig felfelé alaposan meg kell húzni a lapátokat, de a Körösre érve megváltozik a helyzet, a folyó léleknyugtató csendjében evezhetsz tovább. Sodrása kisebb, part menti erdősávja sűrűbb, mint a Tiszáé, már messziről integet a Bökényi duzzasztó műemléke. A visszaúton a Körös torkolatában ismét szükség lesz egy kis ügyességre, ugyanis könnyen ki lehet sodródni a Tisza közepére, de Szentesig ki is használhatod a Tisza sodrását. Élvezd a folyó csendjét és nyugalmát!

A hajóinkat a szentesi szabadstrandnál tudjuk vízre tenni és sodrással szemben a Körös-torok felé vesszük az irányt. A csendesebb vízen, de annál hangulatosabb magaspartok között evezve a Hármas-Körös 5,6 fkm-ben felbukkan az egykori Bökényi duzzasztó romja, amely különleges vízi kalandra csábít. Az egykori zsilipcsatornán akadály nélkül, biztonságban átevezhetünk, majd a főmeder parti betonpillérei között átsuhanva indulhatunk újból a Körös-torok felé.

A vadregényes magaspartok között visszafelé már jólesően kényelmesen segíti utunkat a Körös sodrása, agy jobban van időnk megcsodálni a Tiszába való kifutás előtt patkó alakú utolsó kanyar márgafalait, amelyben a csodás júniusi nászrepüléséről nevezetes rovar, a tiszavirág lárváinak agyagba fúrt járatait figyelhetjük meg.

Látnivalók

Bökényi duzzasztó romja

A Bökényi duzzasztó megmaradt osztószigete és zsilipcsatornája érdekes látvány. A vízlépcsőn egykor 1000 tonnás uszályok is áthaladhattak. Európa első vasbeton vízépítési műtárgyát a Hármas-Körös 5,6 folyókilométerében 1905-1907 között építették azzal a céllal, hogy a békésszentandrásig lehetővé tegye a hajózást, és a folyószakasz mentén biztosítsa az öntözéshez szükséges vizet.

+ Programtipp

Koszta József Múzeum – Szentes

A gazdag helytörténeti kiállítás mellett a múzeum névadójának több, az Alföldhöz köthető festményét csodálhatjuk meg, vagy a Fridrich Fényírdát, a maga nemében egyedülálló fényképészeti múzeumot.

Széchenyi liget – Szentes

A Kurca-folyó által övezett liget, Szentes egyik legszebb közalkotása. Az ültetett fák gazdagságára utal például a Keleti platán, a Szivarfa, Fehér- és Vörös hárs, Fehér nyír, Császárfa, Japánakác, Fehér vadgesztenye, bokrétafa, Keskenylevelű ezüstfa vagy olajfűz, cserjék között a Törpe mandula, sóska borbolya, Vadszivarfa, Fehérsom, Díszgyöngy vessző is.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 24 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Kunszentmártont gépkocsival Budapest felől az M44-es autóútról lehet megközelíteni.
Budapesttől szolnoki átszállással Szentesig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Antal-tavi Fogadó és Horgászparadicsom
A festői környezetben található, 100 éves, 6 hektáros tó, családbarát környezetben várja a horgászat- és a vízparti pihenés szerelmeseit.

Honlap

St. Jupát Sportegyesület
Az egyesület szervezésében lehetőség van kenuzásra tavasszal és ősszel a Kurcán, nyáron a Tiszán, illetve szervezett kerékpáros túrák várják az érdeklődőket.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds