Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Ördögkatlan túra Palkonyától Villányig

By 2022.06.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Palkonyai pincesorról indulva visz fel az út a Szent Bertalan kápolnához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Fekete-hegyre, Palkonyára, de elláthatsz egészen a Mecsek hegyvonulatáig is. A szőlőtőkékkel körbebástyázott kápolna ideális helyszín az elcsendesedésre, imára, szemlélődésre. Varázslatos hely. Innen először a szőlők között sétálhatsz, precízen kialakított és művelt szőlősorok között, dombok és völgyek között visz az út. Majd beérsz az erdőbe, és egy gyönyörű löszös szurdokvölgyön keresztül közelíted meg a Vylyan Pincészet teraszát, ahol ismét csodálatos panorámában és egy felejthetetlen borkóstolóban lehet részed. A Kéktúra útvonalán, a „borzsongás” úton haladj tovább, a Fekete-hegy (341m) oldalában, amely a Villányi-hegység keleti végén található szinte elbújva a nagyjából 100 méterrel magasabb Szársomlyó mögött. Nevét is elhelyezkedéséből kapta, mert bizonyos napszakokban a Szársomlyó árnyékot vet rá. Ezen az úton haladsz egészen a Nagyharsányi Szoborparkig, illetve a panoráma sétányig, amelyről nagyszerű a kilátás a környékre. A villányi pincesort végigjárva, majd a vasútállomásra lesétálva végül vonattal tudsz visszatérni Palkonyára.

Látnivalók

Szent Bertalan kápolna

Ez a kis kápolna természetes anyagokból készült: helyi terméskőből, kézi vetésű téglából, méhviasz falszigeteléssel, égetett agyagcserép fedéssel, mészhabarcs vakolathímekkel. A kápolnát úgy tájolták, hogy augusztus 24-én, Szent Bertalan napján a felkelő nap sugarai megvilágítják a szentélyt, és benne Szent Bertalan képét.

Nagyharsányi Szoborpark és panorámasétány

A Szársomlyó-hegy lábánál fekvő Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány különleges, természetközeli kulturális szórakozást nyújt az egész családnak a szabad ég alatt. A Szoborparkban több száz mészkőszobor között sétálhatsz akár órákon át anélkül, hogy unatkoznál, a Parkból induló Panoráma Sétányt végigjárva pedig üvegkorlát mögül, lebegő érzéssel csodálhatod a tájat és a Szoborparkot madártávlatból.

Villányi Pincesor

A Villány főutcáján lévő történelmi pincesoron több borászat kínálja specialitásait. Érdemes ellátogatnod a Bormúzeumba is, melynek az egykori Teleki-pince ad otthont.

Itt a borászat hagyományos szerszámaival, írásos és tárgyi emlékekkel, és közel százesztendős borpalack-matuzsálemekkel is megismerkedhetsz.

+ Programtipp

Palkonyai Pincesor

A Palkonyai műemlék pincesor, a Villányi borvidék talán legszebb pincesora, amit a társaihoz hasonlóan az 1700-as években betelepített német nemzetiségű lakosok építettek. Palkonya dombos-völgyes fekvésével és természetközeliségével rendkívüli adottságokkal rendelkezik.

Villánykövesd Pincesor

Villánykövesd nevezetessége a turisták kedvenc helye, festők és fotósok gyakori témája a háromszintes pincefalu. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlékegyüttese. A pincék jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, megtekintheted a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisait, szerszámait, megízlelheted a gazdák és a természet munkáját dicsérő borok zamatát.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Palkonya Pécstől 25 kilométerre, dél-keleti irányba található. Tömegközlekedéssel busszal és vonattal is elérhető, a pécsi vasútállomásról vagy buszállomásról, átszállás nélkül.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vylyan Pincészet

Magas minőségű borok és ínyenc ételek várják az idelátogatókat, 6-8 tételes borkóstoló, pincelátogatás és a borkészítés megismertetése is szerepel a pincészet kínálatában.

Honlap

Villányi Dűlőtúrák – négy keréken

Több borászat is szervez dzsip-túrákat a legnevesebb dűlőkben, a program keretében mesélnek a saját borkészítési fortélyaikról és bort is kóstolhatsz a túrák alatt.

Honlap

Palkonyai Termelői Piac

A helyi termelői piac rendezvények ideje alatt van nyitva. Látogass el ide és keresd a helyi termelők kiváló minőségű, házias termékeit. A piactér mellett nyitva tart a Pincesor Pavilon is, ahol helyi termékekből készült szendvicseket, kávét, frissítő italokat, illetve helyi borokat fogyaszthatsz.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds