Skip to main content

Túrainfó

Az útvonalon, melyet több naposra is tervezhetünk, végig tekerünk a közös magyar-osztrák UNESCO világörökségi kultúrtájon, érintve a Fertő-Hanság és a szomszédos osztrák nemzeti park legszebb részeit.

A magyar szakaszon valóságos időutazásban lehet részünk, útba ejtjük az Esterházy-kastélyt Fertődön, Fertőszéplakon a Széchényi-kastélyban kialakított világörökség-központot. Hidegségen a Papkert oázisában pihenhetünk meg, Fertőbozon felkapaszkodva a Gloriette-kilátóhoz megcsodálhatjuk a Fertő-táj egyedülálló panorámáját. Balfon kortyolhatunk a híres gyógyvízből, Fertőrákoson a kőfejtő, valamint a Mithrasz-szentély „kötelező látnivalók”. Mörbischnél átkerekezünk a határon és a Fertő nyugati oldalán folytatjuk utunkat.

 

Sétálhatunk Ruszt és Purbach (Feketeváros) hangulatos óvárosában és a helyi natúrpak információsközpontjában (Purbach, Haus am Kellerplatz) regionális termékek és borok között válogathatunk. Tavasszal különösen érdemes a Cseresznyevirágzás tematikus kerékpárutat választani a Lajta-hegység oldalában. A tó északi csücskét elérve iktassunk be egy ebédet vagy kávészünetet Neusiedl am See (Nezsider) mólóján, majd innen tekerjünk a Podersdorf (Pátfalu) strandjánál álló világítótoronyhoz és az utolsó megmaradt Fertő-parti szélmalomhoz. Illmitz felé vegyük az irányt, ahol az osztrák nemzeti park látogatóközpontjában pihenhetünk meg. A Fertőzugon át Fertőújlak érintésével érünk majd vissza Fertődre.

Látnivalók

Fertőrákos – Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertő-táj természeti kincseivel három helyen is megismerkedhetünk útközben. Keressük fel Fertőrákoson a Kőfejtőt és a Barlangszínházat, ahol egy témaparkot és egy tanösvényt is bejárhatunk. Az őslénytani bemutató a lajtamészkő keletkezésének körülményeivel és az itt élt tengeri élőlényekkel foglalkozik, míg a tanösvény kilátópontjairól belátható a Fertő-táj.

Illmitz (Illmic) – Információs és látogatóközpont

Érdemes felkeresni Illmitzen az osztrák Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park látogató-és információs központját, ahol egy modern, interaktív kiállítást mutatja be a Fertő és Fertőzug állat-és növényvilágát. Illmitz a természetkedvelők, napimádók és madármegfigyelők kedvelt úticélja, de a bor és a gasztronómia szerelmeseinek is tud mit nyújtani.

Sarród és Fertőújlak között – Lászlómajor

Sarród mellett Lászlómajorban alakított ki a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság egy látogatóközpontot, ahol az Esterházy hercegség egykori birtokán bemutató majorságot rendeztek be. A karámsoron a Fertő-táj őshonos háziállataival találkozhatunk, míg a fogadóépületben a Fertő-táj és a Hanság tájegységeire jellemző hagyományos gazdálkodási formákról nézhetünk meg tartalmas kiállításokat.

+ Programtipp

Egy kávé a nezsideri mólón

A Fertő osztrák oldalán Nezsiderben érdemes megpihenni a mólón. Itt van a tó talán legszebb és egyik legközkedveltebb strandja, melyet nem csak a kerékpárosok látogatnak, hanem nagyon sok bécsi is. A Fertő ugyanis a „bécsiek tengere”, ahová pihenni és a vízisportok miatt járnak az osztrák fővárosból. Menjünk ki a mólóra, igyunk egy frissítőt a híres Mole Westben és csodáljuk meg a Fertőt, innen nézve ugyanis – úgy mondják – a távolban összeér az ég és a föld.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 120 km
Időigény: 9 óra

Megközelítés

Vonattal Fertőszentmiklós vagy Sopron vasútállomásról, személygépkocsival Budapest vagy Bécs felől M85 gyorsforgalmin Fertőendréd, vagy Sopron-Kelet lehajtótól.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds