Skip to main content

Túrainfó

A szintemelkedőkben gazdag gyalogtúra a kékestetői csúcskőtől a TV-torony kerítése mellett indul. Miután a szép sziklaalakzatokat elhagyod, az út a Sötét-lápa nyergébe vezet, ahonnan szerpentin ereszkedik egy páfrányos kőmezőre, és innen tovább a rejtélyes nevű, Gabi-halála csúcshoz érkezel. Az itt elhelyezett emléktábla szerint egy favágó vesztette itt az életét, de a környékbeli mendemondák szerint az is elképzelhető, hogy csupán egy lovat hívtak így, míg mások szerint a Gabi női név… A neve eredetétől függetlenül csodaszép és nyugalmas helyről az út a Pisztrángos-tó felé folytatódik, amely elmocsarasodó állapotú, ezért halak már évek óta nem élnek benne, leginkább foltos szalamandrák és alpesi gőték lakóhelye. A vízparti rét és az igényesen kialakított padok, tűzrakóhely, esőbeálló pihenésre csábít. Innen kellemesen hullámzó ösvényeken mehetsz tovább a Vörösmarty fogadóig, ahonnan tovább az Országos Kéktúra jelzésén vezet az út. A főút alatti árnyas turistaút kanyarogva éri el Mátraházát, ahol érdemes egy kicsit kifújni magad a Kékesre vezető kaptató előtt. A sportpálya mellett elhaladva némi lejtő után a Somor-patak mellé érkezve az egy darabig a patak fölötti dózerutat kövesd. A vízen átlépve pedig kezdődik a komoly emelkedő, mely egészen a Kékestetőig tart. Útközben a Jávoros-forrás csurgója hív pihenésre, majd a hatalmas „banyafák” által ékesített erdőn keresztül visszaérkezel a csúcsra, Kékestetőre.

Látnivalók

TV torony kilátó-Kékestető

Az 1014 méteres „ország teteje” fölé még 180 méterrel magasodik a jellegzetes formájú TV torony. Az 1981-ben épült kilátót 2018-ban újították fel. Alsóbb szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz található, ahonnan csodálatos körpanoráma tárul eléd. Szerencsés esetben, tiszta égbolt mellett, még a Tátra vonulatait is megpillanthatod Észak felé.

+ Programtipp

Sas-kő

A Mátra vadregényes keleti gerincének egyik legmegkapóbb pontja a 899 m magas Sas-kő, ahol az I. világháborúban elesett turisták emlékét őrzi a rakott kőből készült emlékmű. Különleges kilátásban lehet itt részed: déli irányban a Markazi-tóra, valamint a visontai erőműre nyílik kilátás, északi irányban Parádra, Parádfürdőre, Parádóhutára, Recskre, valamint a gyönyörű, minden évszakban más arcát mutató mátrai erdőre.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kékestető parkoló (24-es úton személyautóval vagy autóbusszal)

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Tető Étterem

Az északi pálya közvetlen szomszédságában található önkiszolgáló étterem házias kínálattal várja a kirándulókat.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds