Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMurafölde

Himbák mentén a smaragdzöld erdőbe

By 2021.09.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Bázakerettye-Borsfa-Bánokszentgyörgy-Pusztamagyaród-Szentpéterfölde-Gutorfölde-Páka Lispeszentadorján-Bázakerettye

Murafölde a magyar olajbányászat bölcsője is, ezért lépten-nyomon feltűnnek az iparág különös emlékei. Az 1930-as évektől kezdődően, a magyarországi szén-hidrogén bányászat beindulását követően jelentős fejlődésnek indult és felértékelődött a dél-zalai térség. Köszönhetően mindannak, hogy tekintélyes mennyiségű kőolaj bújt meg a dombok ölelte mélyben, melynek kibányászására több ezer kutat fúrtak, s hozták felszínre a kincset érő „fekete aranyat”. Bázakerettyén egykoron amerikaiak kutattak és fúrtak, mára azonban már csak az út szélén komótosan bólogató himbák jelképezik az olajipari múltat. A dimbes-dombos túraútvonal tartogat számodra némi szintemelkedést, így ezen a túrán edzett lábakra vagy elektromos rásegítésre is szükséged lehet. A Pusztamagyaródtól közúti forgalomtól védett erdészeti kerékpárút vezet a szentpéterföldei vadászkastélyig, melynek teraszáról csodás kilátás nyílik a festői szépségű, békességet és nyugalmat sugárzó tájra: a kitartó biciklizés jutalma üde zöld rét, kék vizű tó, smaragdzöld erdő, benne megbúvó gazdag élővilág: róka, őz, vaddisznó, szarvas és még sok más faj, no meg rengeteg gomba, melyek felismeréséhez szakértő segítséget is kérhetsz a túrán. Az erdőből kiérve Murafölde hasonló szépségű tájain keresztül jutsz vissza Bázakerettyére.

Látnivalók

Bázakerettyei termálfürdő

A Zalai-dombság egyik festői, hosszan elnyúló völgyében található Bázakerettye, s termálfürdője, mely elhelyezkedésével az egyik legszebb panorámát kínálja a dunántúli fürdők közül. A szezonálisan nyitva tartó létesítmény két termál élménymedencével, 33×15 m-es hideg vizes úszómedencével, pezsgőfürdővel és egy gyermekpancsolóval várja vendégeit. A gyönyörű környezet, a békés, családias légkör, a medence választék, a modern, vízforgatós technológia és a kiváló 30-36 °C hőmérsékletű termálvíz minden korosztály számára vonzóvá teszik a termálfürdőt.

Bunkerek mélyén (Lovászi, Páka)

A történelem dermesztő napjait élheted meg a lovászi légópince megtekintésekor, mely az 50-es években a 630 kilométer hosszú „magyar Maginot-vonal” erődrendszer bástyájaként épült a dél-zalai olajmezők megóvására. Járd be az időlabirintust a föld alatt, ahol közel 1 kilométer hosszan ismerkedhetsz a hidegháború nyomaival. A látogatásra előre be kell jelentkezni, de a térség más részein, például Pákán szabadon is felkeresheted a kor mementóit.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 54 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

M7-es autópálya Becsehely lehajtó 224-es lehajtó, majd Borsfán keresztül Bázakerettye Déryné Művelődési Házig

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds