Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Történelmi emlékhelyek örökségtúra a Nyírségben

By 2021.04.27.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A történelmi emlékhelyek örökségtúra a Nyírség tájait, monumentális emlékhelyeit fűzi fel, érintve a Partium és a Hajdú-vidék határait. A túra a Dél-Nyírséget szeli át Nyíregyházáról a romániai Nagykárolyig, Nyírbátortól Debrecenig. Az örökségtúra által érintett emlékhelyek jelentőségüket tekintve a Kárpát-medence kiemelt örökséghelyszínei, az útvonal a térség nagy kaliberű látványosságait köti össze.

A Báthori, a Kállay és Károlyi családok nyomdokain haladunk végig, akik formálták e vidék épített örökségét és történelmét. Máriapócs csodás kegyhelye, Nyírbátor késő gótikus, kora reneszánsz templomai és várkastélya mellett Kállósemjéni Kállay-kúria, a nagykárolyi Károlyi kastély és bátorligeti ősláp érdemel figyelmet. Nyíregyháza és Debrecen a túra kezdő és végpontja két jelentős vasúti csomópont. Nyíregyháza és Nagykároly között kisebb szakaszokban épültek ki kerékpárutak, ezért egy esetben földúton, nagyrészt alacsony forgalmú mellékutakon halad a túra útvonal. Nyírbátor és Debrecen között azonban 50 kilométeren keresztül kerékpárpárúton tekerhettek. Nyírbátorban érdemes szállást foglalnotok, mindkét éjszakára. Az első napra javasolt útvonal Nyíregyháza-Nagykálló-Kállósemjén-Pócspetri-Máriapócs-Ófehértó (opcionális)-Nyírgyulaj-Nyírbátor. Amennyiben három napos túrát tervezte második napra javasolt útvonal Nyírbátor-Nyírvasvári-Terem-Bátorliget-Vállaj-Csanálos-Nagykároly-Kaplony-Nagykároly-Vállaj-Terem-Nyírvasvári-Nyírbátor. A záró nap útvonala: Nyírbátor-Nyírbogát-Nyírgelse-Nyírmihálydi-Nyíradony-Hajdúsámson-Debrecen.

Látnivalók

Kállay-kúria – Kállósemjén

A Kállay család hosszú története alatt számos magas rangú pozíciót töltött be Szabolcs vármegye és a magyar királyság életében. A család birtokközpontjában, Kállósemjénben található barokk kúriát az 1760-as években építették. A kúria egészen 1945-ig a Kállay család rezidenciája volt, ezt követően közjóléti funkciókat kapott. Néhány éve zajlott le a kúria helyreállítása, melynek eredményeként ma régi fényében tündököl és színvonalas kiállításokkal várja a túrázókat.

Máriapócsi görög katolikus templom

A 17. században Pócsra betelepített görög katolikus vallású ruszin családok fatemplomot emeltek. Ebben a templomban helyezte el, a török rabságból kiszabadulást követően Csibi László, az Istenszülőt ábrázoló fogadalmi képét, amely 1696-ban közel egy hónapon át könnyezett.  1707-ben új Mária-ikon készült, amely 1715-ben három napon át újra hullatta a könnyeit. Az újabb csoda zarándokok tömegeit vonzotta Máriapócsra. Ekkor merült fel egy reprezentatív székesegyház és bazilika kolostor építésének igénye, amely 1731-1749 között épült fel barokk stílusban. XII. Pius pápa a máriapócsi kegytemplomot 1948-ban „basilica minor” rangra emelte, 1991-ben pedig II. János Pál pápa is ellátogatott Máriapócsra.

Nyírbátori minorita templom

A templom a 15. század második felében épült. Miután Báthori család csatlakozott a reformációhoz, a templomra és kolostorra igen hányattatott sors várt. Bátor a Károlyi család kezébe került, akik Kelemen Didákot és a ferencesrendi minorita szerzetesrendet hívták be 1717-ben. Az ő nevükhöz fűződik kolostori élet újjászervezése és a templom barokk stílusú átalakítása. A templom értékes barokk berendezési tárgyakkal büszkélkedhet, amely közül kiemelkedik az oltárok jelentősége.

Báthori István Múzeum

A Báthori István Múzeum épületének helyet adó kolostor a minorita rend építette 1733-1743 között, akik egészen 1950-ig éltek itt. Az 1960-as években a Báthori István Múzeum itt nyitotta meg kapuit, amely kiemelt jelentőségű műtárgyakkal rendelkezik. 1968-ban került a Múzeum birtokába a Magyar Nemzeti Múzeumtól a csonka stallum, amely jelenleg is a Múzeum legfontosabb műtárgya. A történelmi Magyarországról származó legjelentősebb fennmaradt gótikus stallum a bártfai és a nyírbátori. A bátori stallumokat a magyar bútorművesség legjelentősebb alkotásai között tartják számon.

Nyírbátori református templom

A templom építése Báthori Istvánhoz és ifjabb Báthori Andráshoz kötődik. A Szent György templom teljesen egységes hálóboltozatos terével, hatalmas mérműves ablakaival, csúcsíves nyugati kapujával a korszak egyik legmagasabb színvonalú késő gótikus épülete. A templom legszebb reneszánsz műrészletei közé tartozik a déli oldalon található kettős kapu, a szentélyben található papi ülőfülke és szentségtartó fülke, valamint a kegyúri oratórium baluszteres mellvédje. A nyírbátori református templom büszkélkedhet a Kárpát-medence egyik legmagasabb fa harangtornyával, amely 1640-es években épült.

Báthory várkastély

A Báthori család valamikor a 15. század első felében egy udvarházat épített, ezt az bővítette ki és építtette át Báthori István és Báthori András reneszánsz stílusban. A 16. században élte fénykorát, 1549-ben ebben az épületben született meg a bátori egyezmény. A kastély a 18. századra már erősen romos állapotba került. A kastély felújítása 2005-2006 között történt meg, az épületben kiállítások és panoptikum működik.

Bátorligeti ősláp

A Bátorligeti ősláp hazánk egyik legrégebbi és leghíresebb természetvédelmi területe,. Jelentősége abban áll, hogy a Délkelet-Nyírség szélén elterülő, mintegy félszáz hektáros terület őrizte meg a legteljesebben az Alföld vegetáció történetének különböző állapotait, ahol számos különleges faj él. Az ősláp területe fokozottan védett, így megtekintése csak szakvezetéssel és előzetes bejelentkezés alapján lehetséges.

Nyírmihálydi református templom

A 13. században épült református templom korai építési idejére utal félköríves szentélye, a szentélyen lévő lőrésszerű ablakok és a hajó homlokzatán végig futó farkas fogas díszített párkány. A középkorban került sor a templombelső kifestésére, ezek közül kiemelkedik a ritka pokoljelenet ábrázolás. A 17. század közepén készült reformációkori virágos reneszánsz belső kifestés a hajó középkori ablaknyílásai körül.

Gúthi templomrom

A Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, Nyíradony és Nyíracsád között található festői szépségű környezetben álló templomrom a túrázók kedvelt célpontja. Gúth a Nyírség nagyrészét uraló hatalmas Gútkeled nemzetség birtoka volt. A falu a török háborúk korában, az 1600-as évek első felében néptelenedett el. Nagy-Gúth falu Árpád-kori templomának tégla falai közel az eredeti magasságukkal állnak ma is, pedig közel 400 éve hagyták el a falut lakói.

+Programtipp

Ófehértói római katolikus templom

A falu közepén álló templom építtetői a Báthori család volt a 14. században. A középkorban valószínűleg az egész templomot freskók díszítették, de napjainkban is tekintélyes méretben díszítik freskók. Ezek közül kiemelkedik a hajó északi falán Szent György és a sárkány küzdelme, a diadalíven Szent Mihály kezében mérleggel, diadalív másik oldalán és annak bélletében Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Katalin és Antiochiai Szent Margit ábrázolása.

Károlyi-kastély – Nagykároly

A Károlyi család birtokközpontja Nagykároly volt, ahol Károlyi László 1482-ben várat épített. A vár jelentősége a 16. században, a török fenyegetés hatására nőtt meg. A török veszély, a kuruc-labanc háborús konfliktusok megszűnésével a 18. században elindul a védművek felszámolása és az épület barokk építése. Az emeleti ráépítés, a kastély mögött található lovarda és a kastélyt övező park ekkor készül el. Az 1834-es földrengés kis híján maga alá temette a kastélyt, átépítése romantikus stílusban történt. Az 1890-es években jelentős historizáló stílusú átépítések zajlanak, ekkor nyeri el lovagvár kinézetét. A kastély teljeskörű felújítása nemrégiben fejeződött be, azóta szabadon látogatható.

Kaplonyi római katolikus templom

Kaplonyban áll a Károlyi család nemzettségének, a Kaplony nemzetségnek az egykori monostora, amelyet a 11. században alapítottak. A Károlyi család a török háborúkat követően a kolostort, a templomot újjáépíti és a ferences rendet hívja a településre. 1834-es földrengésben az épület súlyos károkat szenvedett, melynek helyreállításával Ybl Miklóst bízzák meg, ekkor nyeri el az épület neoromán jellegét. A templomhoz tartozó kriptában helyezték örök nyugalomra a Károlyi család tagjait.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Turisztikai információs pont, kerékpárok bérlése, kiadványok, térképek, ajándéktárgyak.

További információk

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Nyírségi Turista Egyesület

Túravezetés, túraszervezés.

További információk

Zöldkerék Alapítvány

Túravezetés, túraszervezés.

További információk

Nyírbátori kerékpáros túraközpont

Látogatóközpont, kávézó, mosdó, kerékpárkölcsönző, szervízpont, ajándéktárgy, közösségi tér.

További információk

Profi Bringa kerékpárszaküzlet és szervíz

További információk

Bringa Sziget kerékpárszaküzlet és szerviz

További információk

Bogi Sport kerékpárszaküzlet és szerviz

További információk

Bike Shop kerékpárszaküzlet és szerviz

További információk

Q1 Kerékpárszalon

További információk

Sárkány Wellness és Gyógyfürdő

További információk

Rimili Motor és Kerékpáralkatrész Szaküzlet

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 208 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Nyíregyháza közúton és vasúton egyaránt nagyon jól megközelíthető. Budapest irányából az M3-as autópályán keresztül, vasúton a Budapest-Miskolc-Tokaj Nyíregyháza (80-as vasútvonal), illetve a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonalon (100-as vasútvonal) juthattok el. Nyíregyháza felé közlekedő vasutak szinte óránként indulnak, amelyek nagy része rendelkezik kerékpárszállítási lehetőséggel. A túra végpontja Debrecen, amely szintén jól megközelíthető vasúton és közúton.

4400 Nyíregyháza, Kossuth tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds