Skip to main content

TOP 5 hely a Felső-Tisza vidéken és a Nyírségben

TOP 5 hely a Felső-Tisza vidéken és a Nyírségben

Budapesttől két és fél órányi autóútra, Magyarország északkeleti csücskében elvarázsolt világot találsz. A Felső-Tisza-vidék az eldugott tőzeglápok, mosolygó szentek és apró középkori templomok hazája. Ezeréves műemlékek bújnak meg a hangulatos, kis falvak és folyók oltalmában, és ősi zamatokat zár magába egy kanál szilvalekvár. Fedezd fel az ország e rejtett szegletét és ismeretlen kincseit!

Válogatásunkban most összeszedtük neked azt a TOP 5 látnivalót, amit ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. TÁKOSI REFORMÁTUS TEMPLOM

Tákos református temploma nemzetközi szinten ismert, „mezítlábas Notre Dame”-ként is emlegetik errefelé. A 18. században sárból, fából és paticsfalból épült parányi templom agyagpadlóját lábbal döngölték, ezért „mezítlábas”. Az 58 különböző kazettából álló mennyezete és faragott padozata, valamint malomkőre épült, kimagasló művészi színvonalú szószéke a legnagyobb katedrálisok szépségével vetekszik.

2. CSARODAI REFORMÁTUS TEMPLOM

Magyarország egyik legismertebb középkori eredetű falusi temploma a mosolygó szentek templomaként híresült el. A Csaronda-patak árteréből kiemelkedő csarodai református templom az egyik legszebb állapotban megmaradt Árpád- kori templomunk. Bár eredetileg katolikus templomnak épült, a 16. század óta a reformátusoké. Bizánci hatásokat mutató, szenteket ábrázoló falképei a Felső-Tisza-vidék legkorábbi freskói közé tartoznak.

3. LÓNYAI REFORMÁTUS TEMPLOM

A templom igazi kuriózuma a három rétegű freskóciklus, ami a Felső-Tisza-vidék egyik legkiemelkedőbb művészettörténeti értéke. Az első réteg az 1300-as évek elejéről származik, a második réteget a késő gótikus freskók, a harmadik réteget pedig a reformáció korából származó virágmintás díszítések alkotják. A templom előtt álló fa harangláb pedig várhatóan hamarosan a világörökségi listára kerül.

4. MÁRIAPÓCSI GÖRÖG KATOLIKUS TEMPLOM

Könnyező Mária-ikonjának köszönhetően a templom Magyarország legnépszerűbb búcsújáróhelye. A 17. századi fatemplomban elhelyezett fogadalmi kép 1696-ban közel egy hónapon át könnyezett – ekkor Bécsbe vitték, ma a Stephansdomban található. Az eredeti alapján készült új Mária ikon 1715-ben három napon át újra könnyezett, ami zarándokok tömegeit vonzotta ide. A székesegyház és bazilika kolostor ezután, 1731-1749 között épült fel, barokk stílusban.

5. NYÍRBÁTORI REFORMÁTUS TEMPLOM

A templom építése Báthory Istvánhoz és ifjabb Báthory Andráshoz kötődik. A Szent György néven is ismert templom teljesen egységes hálóboltozatos terével, hatalmas mérműves ablakaival, csúcsíves nyugati kapujával a korszak egyik legmagasabb színvonalú késő gótikus épülete. A nyírbátori református templom büszkélkedhet a Kárpát-medence egyik legmagasabb fa harangtornyával, amely 1640-es években épült.

+1 SZABOLCS ÁRPÁD-KORI TEMPLOMA ÉS FÖLDVÁRA

Szabolcs településen található Közép-Kelet-Európa egyik legjobb állapotában fennmaradt 10. századi földvára. A 33 ezer négyzetméteren elterülő gyeppel fedett háromszög alakú földvár lábánál az Alföld legrégebbi temploma áll, a régió legősibb egyházi központja, melynek építése a 11. századra tehető. A templomban Szent László király elnökletével 1092-ben zsinatot tartottak, ahol megszületett az uralkodó III. törvénykönyve.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds