Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Békés séta a vörös kőhöz

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A szentendrei Skanzen mögött, a város határában található a hangulatos Sztaravoda-forrás, ahonnan a túrád indul. Meglátogathatod induláskor, vagy frissíthetsz egyet a kiépített pihenőjében visszaérkezésedkor. Az erdészeti aszfaltúton indulj neki az erdőnek és az emelkedőnek, de hamarosan, a sárgakereszt-jelzést követve térj le róla. Innen egyemberes, néhol erősen bozótos, de jól látható ösvény indul, amelyen nyugodtan átadhatod magad a gondolataidnak, mert nagyon kicsi az esélye, hogy másik túrázóval találkozol. A szintemelkedés nem különösen megerőltető, az Álló-réti csomópontig igazi kikapcsolódás lesz eljutnod. Itt hat ösvény fut össze, érdemes elbámészkodni és túratippeket gyűjteni a következő kiránduláshoz, majd indulj tovább a sárga jelzésen a Vörös-kő felé. Kis ereszkedés következik a Vörös-kő nyergébe, mielőtt egy erdészeti földút keresztezné utadat, ahonnan már csak egy alig egy kilométeres, erősebb emelkedésű szakasz vár rád. A csúcs közelében egy nagyobbacska esőbeállót találsz (az ezzel szemben futó ösvény egy sziklapárkányra visz), de hamarosan kibukkan az emlékmű oszlopa is, rajta az emblematikus vörös rókával.

Itt érdemes elidőzni kicsit, nézelődni, elraktározni az eléd táruló látványt, a kanyargó Dunát, a Szentendrei-sziget tömegét és a háttérben magasodó hegyeket. A kilátótól elköszönve célozd meg ismét a sárga jelzést, de most sétálj végig a Bükk-tető gerincén a bal oldalon beköszönő zöld jelzésig. Meredek lejtő következik, ami száraz időben csúszik is az apró kövektől, hordaléktól. A Boglya-hegy oldalában visszaérkezel a közkedvelt Álló-rétre, és az ismerős ösvényen visszajutsz Szentendrére.

Látnivalók

Sztaravoda-forrás

Az útvonal kiindulópontjánál találod a Visegrádi-hegység legrégebben foglalt forrását, a Sztaravoda-forrást. 1781-ben egy gyönyörűen faragott, rokokó kútfőt építettek ide, mely azóta is ékesíti a forrás foglalatát. A forrás körüli kis tisztáson, mely közvetlen a Skanzen mellett található, piknikezőhelyet alakítottak ki, amely tökéletes helyszín a túra előtti vagy utáni pihenésre.

Vörös-kő

A Duna mentén, Tahitótfalu felett magasodik a Vörös-kő, amelyet elhelyezkedésének köszönhetően pazar kilátópontként tartanak számon. A partmenti települések Dunabogdánytól Szentendréig jól kivehetőek fentről, míg szemben a felmart Naszály oldala tűnik ki fehérségével. Az itt található felszabadulási emlékmű manapság mindenféle ideológiától mentes, tájba nehezen illeszkedő kőoszlop csupán, rajta a kirándulókat fogadó kedves vörös rókával.

+ Programtipp

Hétvályús-forrás

A Bükk-tető felé, túraútvonaladról kissé letérve, a sárgakör-jelzésen haladva juthatsz el ehhez a kalandosan megközelíthető, 1800-as években foglalt forráshoz. A forrás egy terméskőből épült támfalból tör elő, hogy hét darab favályún keresztül haladjon tovább lefelé, majd fut is tovább az erdő dús aljnövényzetében. A forráshoz vezető út nagyon meredek, erről a visszafelé vezető úton se feledkezz meg!

Dömörkapu-vízesés

Amikor Szentendre felől eléred a Visegrádi-hegység lábát, a Dömörkapu-vízesés és a mellette álló hidacska az a kapu, amin keresztül beléphetsz az erdő birodalmába. Ez a hatalmas, kőlépcsőfokokon bukdácsoló zúgó, mely az utolsó lépcsőfokról nagy morajlás kíséretében ömlik az alatta örvénylő medencébe, a kőbányászat emlékét őrzi, melyet még az ókori rómaiak kezdtek el itt.

Asztal-kő

A Visegrádi-hegység egyik legizgalmasabb panorámáját rejti a Nyerges-hegy csupán pár száz méteres, jelzetlen, köves ösvénye, amelyet Asztal-kőként emlegetnek. A hegység nagy része a lábaid előtt terül majd el, ha úgy döntesz, nekivágsz az egykor valószínűleg vadászok által használt útnak. Csodálatos táj rajzolódik ki előtted a Dunától egészen Dobogókőig, a távolból előbukkanó Pilis és a Budai-hegység domborulataival.

Skanzen, Szentendre

A Szentendre határában kialakított, egyedülálló szabadtéri múzeumot azzal a céllal hozták létre, hogy bemutassák Magyarország 9 tájegységének népi építészetét és gazdálkodását a 18. és a 20. század között. A már megépült kiállításokon felül folyamatosan bővül az épületek és bemutatni kívánt területek száma. A múzeum minden korosztály számára kínál kikapcsolódási lehetőséget: gyermektáborok, rendezvények, sportesemények, sőt, még esküvők helyszíne is!

Szentendrei Kisállatkert

2020 tavaszán nyitotta meg kapuit a Szentendrei Kisállatkert, amely kis területe ellenére sok vad, egzotikus és háziállatnak nyújt otthont. Van itt állatsimogató, teknősovi és bogárhotel is! Az állatkertet működtető alapítvány vadállatok mentésével is foglalkozik, így számos mentett, gyógyuló vagy még növésben lévő állat átmeneti otthonaként is szolgál a park. Saját parkolóval egész évben várják a látogatókat!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.8 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Autóval a Sztaravoda-forrásnál található parkolóban állhatunk meg.

Autóbusszal Szentendre, Szabadság-forrás megállóhelyen kell leszállni.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds