Skip to main content

Túrainfó

A Sokorói dombság erdei, lankái, vidékének természeti szépségei igazi kikapcsolódást ígérnek–amik a túra nehézségeit is képesek elfeledtetni!

Sokoró szinte minden falujában találkozhatsz nádfedeles, döngölt falú, múlt századi házakkal. Pannonhalmáról indulva, Ravazdot érintve hangulatos, aszfaltozott, emelkedőkkel tarkított erdészeti úton jutsz el Sokorópátkára, mely egykor a Pannonhalmi Főapátság birtoka volt. Innen Tényőig kisforgalmú közúton, majd–ismét erdei környezetbe érve–kijelölt kerékpárúton, néhol jelöletlen földúton haladsz a Pannonhalmi Tájvédelmi körzeten át.

Ezen a szakaszon kisebb emelkedőkés lejtők váltják egymást, de ne merülj el teljesen a táj csodálatában, Écsig nagyon figyelj az erdei elágazásoknál a megfelelő irányra! Visszaérve Pannonhalmára pihenj meg, és töltődj fel az apátság Gyógynövénykertjében egy pohár levendulaszörp mellett!

Látnivalók

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) álló monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Sólymos Szilveszter Kilátó, Szent Villebald templomrom, Ravazd

A falu legrégebbi látogatható történelmi emlékhelye a falu keleti határán, ma Bilebárdnak nevezett dombon áll: egy fakereszt és emléktábla, valamint a középkori Szent Villebald templom rekonstruált alapjai találhatók itt. Egykor ezen a dombon állt Villebald temploma, melyet először egy 1002. évi pápai oklevél említ. A közelében található a fából készült, helyibencés tanárról elnevezett Sólymos Szilveszter kilátó, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik a környékre.

Tényő: a hagyományos népi építészet emlékei

Tényő a nyugalom szigete: egy kis falu, gyönyörű környezetben, ahol élnek még a hagyományok és ahol az utcán ma is köszönnek egymásnak az emberek. A falu egyik része viszonylag új beépítésű településrész, a község ősi magja viszont a népi építkezés megkapóan szép emlékeit őrzi.

Écsi ősfenyves

Hangulatos fenyőerdő Écs határában, a 82-es főút felől. Hazánk három ősfenyvesének egyike–mindenképpen érdemes tenned egy kört itt, a kb. 100 éves famatuzsálemek között. A fák között élő madarak éneke még különlegesebbé teszi a kitérőt, sőt színes méhészmadárral vagy más nevén gyurgyalaggal is találkozhatsz útközben.

+ Programtipp

Szurdik (löszfalak), Nyúl

A 650 méter hosszú nyúli Szurdik Európa egyik legnagyobb vízvájta szurdokvölgye. Szinte egyedülálló, európai viszonylatban is jelentős képződmény, mely a nyúli lakóházak felett magasodó első dombsor tetejénél kezdődik, és a Mária-szobornál végződik. Az oldalába vájt pincesorokat és egykori barlanglakásokat érdemes esti kivilágításban is megnézned-csodás látvány!

Harangozó hegy, Sokorópátka

A hagyomány szerint a falutól nem messze emelkedő Harangozó-hegyen állt régen a vörösbarátok kolostora. Az itt élő egyházi személyek nem voltak éppen szent életűek, sőt, rablólovagokként tűnnek fel a történetekben, akik asszonyokat, lányokat hurcoltak el, áldozataikat megkínozták, sőt, időnként meg is ölték. A különböző legendákban, elbeszélésekben szó esik az általuk Pátka és Pannonhalma között kiásott alagútról, és mindenféle elrejtett kincsekről is.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 43.8 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Autóval vagy vonattal Győrből Pannonhalmáig

9090 Boldogasszony templom, Pannonhalma, Váralja 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Dombi és Fiai Fogadó

Mesébe is beillő, takaros erdei házikót rejt a fák övezte zsákutca Tényő község határában. Gyönyörűen rendezett udvar játszótérrel, vadasparkkal, gémeskúttal, kis kertitóval, fahíddal, kemencével várnak

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds