Skip to main content

TOP 10 bar(l)angolós programtipp a barlangok hónapjában

TOP 10 bar(l)angolós programtipp a barlangok hónapjában

A barlangok hónapja alkalmából a hazai nemzeti parkok idén is exkluzív programokkal és kedvezményes árú belépőkkel vár mindenkit márciusban. Ráadásul a program keretében több olyan barlangba is bejuthatsz, melyek máskor zárva vannak a felfedező kalandorok előtt, illetve olyan extra információkkal is gazdagodhatsz, melyekről máskor nem esik szó. Ne hagyd ki, fedezz fel minél több barlangot!

Túrák a barlangok fővárosában, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Biztosan megvannak azok a filmek, amikor egy különleges klubba csak a jelszót ismerő beavatottak léphetnek be. Na, ebben a hónapban a Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi barlangnak is van jelszava. Hétköznaponként, ha ide látogatsz, a jegypénztárban csak annyit mondj: “CaCO3”, és máris 25 százalék kedvezményt kapsz a teljes árú belépőből.

Pál-völgyi barlang Fotó: DINPI/ Egri Csaba

Pál-völgyi-barlang extra szakvezetéses túra

A barlangok hónapja alkalmából Vincze Péter geológus rendhagyó hosszúságú, tartalmú és útvonalú túra keretében kalauzol végig hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain. Megismerheted a budai termálkarszt kialakulását és jelentőségét, bepillantást nyerhetsz a város alatt húzódó barlangrendszerek felfedezésének és kutatásának történetébe, megcsodálhatod az évmilliók változatlanságába dermedt ősmaradványokat és csillogó kalcitkristályokat. Lépcsők hosszú során ereszkedhetsz le a mélybe, bejárva a hasadékszerű járatok, mesebeli cseppkövek, a hévíz által kioldott gömbüstök és különleges sziklaalakzatok világát.

TIPP: Pál-völgyi-barlang extra szakvezetéses túra – március 2., 10., 17., 23., 30.

Tovább a túrákhoz!

Szemlő-hegyi barlang Fotó: DINPI/ Egri Csaba

Szemlő-hegyi-barlang extra szakvezetéses túrák

Ismerkedj meg a Budapest föld alatti virágoskertjeként emlegetett Szemlő-hegyi-barlang értékeivel! A program keretében lehetőséget kapsz egy 3D film megtekintésére, a látogatók számára nem járható Budai barlangok csodálatos világáról. A 3D film egy lenyűgöző barlangi kirándulásra kalauzol el téged, mely káprázatos képződményeket, hatalmas tereket, szűk hasadékokat és mély aknákat mutat be. Így te is felfedezővé válhatsz és bepillanthatsz a kutatók világába. Ne hagyd ki!

TIPP: Felfedező túra a Szemlő-hegyi-barlangban – március 2., 10., 17., 23., 30. 13:00

Tovább a túrákhoz!

Barandla-barlang  Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

Földalatti meseországba hív téged Baradlamanó az Aggteleki Nemzeti Parkban

Tudtad, hogy a Baradla-barlang hazánkban a „legek” barlangja. Hogy miért? Mert az UNESCO világörökségét képező, az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó járatrendszer nemcsak a régió, hanem Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja. 30 kilométer hosszan tekereg a föld alatti üreg, amely természetesen nem ismer határokat, hiszen egy része, a Domica-barlang Szlovákiából közelíthető meg. A több bejárattal nyíló Baradla nemcsak a térségnek, de hazánknak is kiemelkedő barlangtani értéke. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a hagyományos vezetett túrákon felül mesés barlangtúrát is szervez, amelyen Baradlamanó mutatja be a földalatti birodalmát.

Jó hír, hogy márciusban a felnőtt jegyeinek árából a nemzeti park 20 százalékos kedvezményt biztosít.

TIPP: Baradlamanó túra a Baradla-barlangban – március 2., 9., 15., 23., 29. 10:30

Jelentkezem a túrára!

Balaton-környéki barlangos kalandok

A Balatont idén már márciusban is érdemes felkeresned, hiszen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egy hónapon keresztül vár kedvezményes, extra elemekkel tarkított, családbarát programjaira. Ne maradj le!

Csodabogyós-barlang  Fotó: Egri Csaba, Balaton- felvidéki Nemzeti Park

Csodabogyós-barlang

A balatonedericsi Csodabogyós-barlang a Dunántúl hatodik, Magyarország kilencedik leghosszabb barlangja. A jelenleg ismert járatok hossza 6 kilométer, mélysége 136 méter. Ha röviden is, de kipróbálhatod, milyen a barlangászok élete: fejlámpával, overálban csodálhatod meg a földalatti mesevilágot. Most, a barlangok hónapja alkalmából kedvezményesen lehet majd látogatni, méghozzá március 23-án, szombaton.

Jelentkezem a túrára!

Barlangok hónapja a Bükki Nemzeti Parkban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén több mint ezer barlang található, azonban ezek közül a legtöbb csak szakképzett barlangász túravezetővel látogatható. Jó hír viszont, hogy a nemzeti park március hónap folyamán mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, mind pedig a kiépítetlen barlangjai megismerésére különleges és egyben kedvezményes lehetőségeket biztosít.

Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban

A Kő-lyuk bejárása az egyik legkülönlegesebb élménynek ígérkezik. A helyet feltehetően a kőkorban élt ember kultikus célokra használta. A barlang bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozhatsz.

TIPP: Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban március 16., szombat, 10:00

Bővebb információ a túráról itt!

Szeleta-barlang  Fotó: Bükki Nemzeti Park

Túra a Szeleta-barlanghoz

Látogass el a nemrég nyílt Szeleta Park Látogatóközpontba, amely élményszerűen enged betekintést a Bükk-hegység csodálatos világába. Az állandó kiállítás mellett megnézheted a bükki barlangokat bemutató különleges, 3D filmet is. Ezután eltúrázhatsz a Szinva tanösvényen a világhírű Szeleta-barlanghoz, a Szeleta-kultúra névadó barlangjához. Ne hagyd ki!

TIPP: Túra a Szeleta-barlanghoz – március 2., 9., 23. 12:00-15:00

Irány a túrához!

Barlangi kalandok a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Fotós túra az Abaligeti-barlangban

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. Örökítsd meg őket te is!

A barlangban a túrák folyamatos haladása miatt általában itt nem szabad fényképezni, viszont ez alkalommal kivételt tesznek, használd ki!

TIPP: Fotós túra az Abaligeti-barlangban – március 1., péntek, 14.00

Jelentkezem a túrára!

Barangolás a Denevér tanösvényen

A programon az Abaligeti-barlang felett húzódó Denevér tanösvényen tehetsz egy felszíni túrát, ahol megismerkedhetsz a mészkő területekre jellemző formakinccsel, valamint a területen előforduló állat- és növényvilággal, természeti értékekkel.

TIPP: Barangolás a Denevér tanösvényen – március 2. szombat, 10.00

Irány a túrához!

Abaligeti-barlang

Tematikus barlangtúra az Abaligeti-barlangban

Ezen az izgalmas, tematikus túrán során megismerkedhetsz a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával.

TIPP: Tematikus barlangtúra az Abaligeti-barlangban – március 8., péntek, 14.00

Irány a túrához!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds