Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Skanzentúra a Tókaji Parkerdőbe

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Zselic egyik legfőbb attrakciója a Szennai Skanzen, amely egy élő falu részeként a helyi népi építészet egyedülálló bemutatóhelye. Mivel a skanzen bejárása legalább 2 órás program, ezért érdemes több napra érkezned, hogy mindenre jusson elég idő, és el tudj mélyülni a zselici szépségekben, mind az épített, mind a természetes értékekben. Szennáról a túra észak felé indul a kék jelzésű E7 úton, amely egyben a nemzetközi E7 túraútvonal része. Ezen négy kilométert haladsz, utána letérve a Tókaji-horgásztó felé halad az út a kék háromszög jelzésen. Tavasszal itt medvehagyma terem, amely egy rendkívül sokoldalú gyógy- és fűszernövény is egyben. Ha a növekedési időszakban jársz erre, akkor mindenképpen szedj egy nagy csokorral, és tedd akár frissen a szendvicsedbe. Tovább sétálva a tó mentén, a gátról kiváló panoráma nyílik a tavakra, és esőbeállót is találsz. Innen a piros kereszten Kaposszerdahelyre érsz, ahol kisbolt és kocsma is található, majd vedd Töröcske felé az irányt, immár a zöld jelzésen. A falu előtt kanyarodj nyugat felé, több magasles és egy nagy tölgyfa mellett, továbbra is a zöld jelzésen. Kelj át a Berki-patakon, és hamarosan vissza is érsz Szennára. A skanzen mellett érdemes megnézned az Örökség tanösvényt, amin körbesétálva megismerheted Szenna múltját, jelenét és természeti adottságait.

Látnivalók

Szenna Skanzen

A Kaposvártól mindössze 8 km-re, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén fekvő Szennai Skanzen a gyönyörű természeti környezet mellett a múlttal való találkozás élményével és változatos programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. Az országban harmadikként, 1978-ban megnyílt szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu közepén, a közösség aktív részvételével jött létre. Alapvető célja, hogy megőrizze és bemutassa a Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, gazdag tárgyi és szellemi örökségét.

Tókaji Parkerdő

Kaposvártól mindössze három kilométerre, a város és Kaposszerdahely között terül el a mintegy 160 hektáros Tókaji Parkerdő, amely a Zselici Tájvédelmi Körzet része. A két nagy halastóban lehet horgászni, az erdőben számos ösvényen barangolhatsz, és még egy erdei tornapályát is kipróbálhatsz a területen. A szabadtéri sütés-főzés lehetőségei is adottak, sőt még egy menedékház is vár a tavak mellett.

Fekete harkály tanösvény

Az útvonal kézzel fogható információkat nyújt a zselici erdő életéről: változatos élőhelytípusokat, különféle fafajokat, csodás lágy szárú növényeket és akár rejtett életmódú állatokat ismerhetsz meg. A tanösvény nagy része egy pallósoron vezet végig, így védve a lágy szárú növényeket és a lápos területek felszínét.

+ Programtipp

Kassai-völgy Lovasíjász Központ

A Kassai-völgy közvetlenül Kaposmérő mellett terül el, 15 hektáron. A 80-as évek végétől épül és szépül. Fedett és fedetlen pályái több mint 10 év alatt lettek tökéletesítve. Jelenleg ez a hely a lovasíjászat világközpontja, ahol a lovakat és más állatokat ma is szabad körülmények között nevelik. A Kassai-féle lovasíjászmódszer egy egységes, sokoldalú, holisztikus rendszer, amely a természet és az ember, a külső és a belső világunk legteljesebb harmóniájára épül. A völgy minden hónap első szombatján nyitott a látogatók előtt, ezek az alkalmak betekintést engednek a Kassai Lovasíjász Iskola működésébe.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 19 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Szennára tömegközlekedéssel is könnyen eljuthatsz, Kaposvárról közvetlen buszjárat indul naponta többször. Autóval Kaposvárról 15 perc alatt odaérsz.

Szennai Skanzen, 7477 Szenna, Rákóczi Ferenc u. 2.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds