Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlVértes-Gerecse

Erődök és szélkerekek forgatagában: a komáromi kör

By 2022.03.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Tatáról észak-nyugat irányába indulj, az Által-ér menti kerékpárúton. Egészen Dunaalmásig ez egy igen látványos, zöldfelületekben és látnivalókban gazdag szakasz, tekerj nyitott szemmel. Ha menet közben megéheznél, több helyen is megállhatsz, lángost és hamburgert is árulnak az útvonalon.

Almásfüzitő a szocializmusban a timföldgyártás központja volt, az út el is halad az egykori gyár bejárata előtt. Érdekes kis visszatekintést enged a múlt ezen korszakába az épület eredeti állapotban meghagyott homlokzata.

Komárom felé a Sellye János kórház épülete a következő érdekesség: egykor Solymosy-Gyürky kastély néven volt ismert. A kerékpárutat elhagyva, a Duna felé tekerve érkezünk meg ezután a Komáromi Csillagerődhöz. A látványos épületet egy még látványosabb, a Monostori erőd követi. Az erőd után Komáromból kifelé az út egy hatalmas ipari parkon vezet keresztül.

Ácsra megérkezve megpihenhetsz az Esterházy-kastély parkjában. Innen a túra is könnyebbé válik, hiszen jó minőségű aszfaltozott úton tekerhetsz tovább. Nagyigmánd felé pedig egy kicsit úgy érezheted, mintha nem is Magyarországon túráznál: meglepően sok szélkerék mellett tekersz végig.

Kocsra beérve, ha az idődbe belefér, mindenképp nézd meg a Kocsi Múzeumot! Végül, egy dimbes-dombos végső szakaszt magad mögött hagyva visszaérsz Tatára, túrád végállomására.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Csillagerőd, Komárom

A 16. században épült erőd nevét jellegzetes, csillag alakú formájáról kapta. Jelenleg múzeumként működik, megtekinthető benne például a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteménye is.

Monostori Erőd

A történelmi erődrendszer bejárása, megtekintése önmagában is érdekes, emellett izgalmas rendezvények otthonául is szolgál. Az erődnek múzeumi részlege is van, kültéren és beltéren is bőven találsz itt látnivalót.

+ Programtipp

Tatai Fényes Tanösvény

A környék legkülönlegesebb ökoturisztikai látványossága egy nagyjából 1300 méteres sétaút, ami pallókon és hidakon vezet, amit végigjárva kékes színű tavakban és ártéri erdőkben, lápokban gyönyörködhetsz.

Kocsi Múzeum, Kocs

A főúthoz közel, a Kocsi Múzeumban végigkövetheted a hagyományos kocsikészítés folyamatát, és meg is nézhetsz egy 15. századi rekonstruált példányt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 69.7 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Tatáról indulunk az Által-ér felé

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds