Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Kisvasúttól-kisvasútig: Gyalogtúra a hegyekbe kisvonatozással megspékelve

By 2021.11.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Mátravasút kocsijai Gyöngyösről indulva több mint száz éve pöfögnek keskeny nyomtávon a Mátra vadregényes erdeiben, egy hosszabb és egy rövidebb útvonalon. A hosszabb utazás csaknem ötven percig tart. A kisvonat a történelmi városközpont szélén, a Mátra Múzeum mellől indul, majd Gyöngyöst elhagyva keresztezi a Mátrába vezető főutat, és Gyöngyössolymos településen keresztül, a Gyöngyös-patak mentén, egyre vadregényesebb erdei utakon kanyarog a Szalajka-ház végállomásig. Innen gyalog lefelé indulva átmenetileg búcsút inthetsz a síneknek. Változatos erdei terepen keresztül vezet az út Lajosházára, ahol megpihenhetsz az ismét felbukkanó keskeny sínpár mellett, majd átkelve rajta újult erővel kapaszkodhatsz fel az Ilona-kút-oldalába. Itt ismét tarthatsz egy rövid pihenőt. Töltsd meg kulacsod a forrás frissítő vizével, aztán a Cserkő-bánya meredek szakadékát elhagyva, az enyhén emelkedő ösvényen haladj tovább Mátrafüred felé, ahol számos látnivaló, felfedeznivaló vár rád. Miután alaposan körbenéztél, és megcsodáltad a vasútállomás fasorokkal díszített parkját is, Mátrafüreden újra kisvonatra szállhatsz, és a rövidebb útvonalon nagyjából 20 perc múlva újra Gyöngyösön lehetsz.

Látnivalók

Cserkő-bánya és tó

Gyöngyössolymos szélén, az egykori bánya helyén pihenő fogadja a látogatókat. Az 1990-es évekig az itt bányászott nyersanyag, az ún. „cserkő” — sötétszürke-feketés, tömött szövetű andezit, keménysége, fagy- és kopásállósága miatt — a mátrai üdülőhelyek jellegzetes építőanyaga volt. A Mátra egyik meseszép bányatava is itt található, lebilincselő élmény.

+ Programtipp

Mátra Múzeum – Gyöngyös

A gyöngyösi Mátra Múzeum az ország egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteményét őrzi. Három egységből áll, az Orczy Kastélyból, a Természettudományi pavilonból, és a 2 hektáros, helyi védettségű természetvédelmi területté nyilvánított parkból. A Mátraderecskén talált 50 ezer éves mamutcsontváz a múzeum egyik fő látványossága. Az emeleten a közelmúltban kialakított, audiovizuális eszközökkel felszerelt élményközpont pedig a legifjabb látogatókat szólítja meg.

Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás – Mátrafüred

A palócság ünnepi és hétköznapi viseleteit, tárgyait csodálhatod meg a mátrafüredi Palóc Néprajzi Magángyűjtemény kiállításán. Lovászné Juhász Rita népviselet-készítő művész keze munkáját dicséri a kiállított 32 darab palóc baba. A gyűjtemény anyagát a Néprajzi Múzeum védetté nyilvánította.

Harkály Ház – Cincér tanösvény

A mátrafüredi ökoturisztikai látogatóközpont, a Harkály Ház interaktív kiállítása végigkalauzol a Mátra élővilágán, bemutatja a védett fajokat, de még virtuális repülést is kínál a hegység felett. Az éjszakai erdő termében pedig többek között megismerkedhetsz számos éjjel aktív állat hangjával is.

A háztól indul a Mátrafüredet Sástóval összekötő, 3,5 kilométeres Cincér tanösvény, amely az erdők egészséges működését ismerteti.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Gyöngyös (a 3-as vagy a 24-es úton autóval vagy autóbusszal)

Gyöngyösről kisvasúttal Szalajka-házig

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szalajka-ház

A turistaház Gyöngyössolymos községtől 10 kilométerre északra, hamisítatlan erdei környezetben található. Az év bármely szakában várja az erdei iskolás csoportokat, baráti társaságokat, családokat.

Honlap

4 évszak- High-Tech Sportok Bázisa

50 féle 4 évszakos különleges outdoor illetve indoor program, étkezési lehetőség.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds