Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

A Gemenci erdő felfedezése két keréken, tanösvénnyel színesítve

By 2022.02.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a Gemenci erdő déli kapujából, Pörbölyről indul, ami a Gemenci Állami Erdei Vasút végállomása. Ha kisvasúttal érkeznél, a kerékpárt felteheted a szerelvényre. A kerékpártúra fő nyomvonala a Duna aszfaltozott védőtöltése, mely az ártéri erdő nyugati szegélyén halad. Malomtelelő felé haladva érdemes figyelned a töltés lábát, mivel túrkáló vaddisznókat és akár egerésző vadmacskákat is meg lehet lesni. A közel 6,5 kilométeres út megtétele után a töltésről az ártér irányába letérve Malomtelelőhöz, a Molnárka tanösvényhez érsz. Itt szállj le a nyeregből, hogy a kerékpárt tolva gyalogosan kényelmes tempóban végigjárd a tanösvényt.

Lassiba érve hangulatos pihenőpark játszótérrel, esőbeállóval és kiépített tűzrakóhellyel csalogat egy kis pihenésre, mely után ismét bringára szállva vezet az út a töltésen vissza Pörbölyig.

A túra kezdő- és végpontja az Ökoturisztikai Központ, ahol a Gemenci Erdei Vasúton kívül büfé, szállások, interaktív kiállítás, kerékpár- és túrakenu kölcsönző várják az egyéni utazókat és a szervezett csoportokat.

Látnivalók

Molnárka tanösvény

A 11 állomásból álló tanösvényen a kirándulók Molnárka, a tavi molnárpoloska segítségével interaktív módon ismerhetik meg az ártéri erdő kincseit. Az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a Gemenci-erdő kialakulásáról, az ártéri erdőben élő világhírű gímszarvasról, a vaddisznóról, a madárvilágról, az erdei virágokról, gombákról, az itt található fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról is. A tanösvény egyik megállója az időszakos vízjárású Malomtelelő-tó partján található, ahol a madármegfigyelő toronyból jó szerencsével réti sas és fekete gólya is megfigyelhető.

+ Programtipp

„Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” kiállítás – pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Frigyes főherceg felújított „millenniumi” pavilonja ad otthont a kiállításnak. A templomi csarnokot idéző teremben körbejárva januártól decemberig követheted végig a gímszarvasok életét. Szóba kerül az állatok anatómiája, a vadgazda szerepe, de a szarvas és az őz közötti különbség is. Megtekintheted a három gemenci kötődésű világrekord trófea másolatát, és ízelítőt kapsz a világ népeinek szarvaslegendáiból is.

A Pörbölyi Titán

A Móricz-Duna partján álló csomoros fekete nyár 2013 szeptemberétől hivatalosan is Magyarország legnagyobb kerületű fája. A sarjakból összenőt óriás kora kb. 100 év, mellmagasságban mért kerülete több, mint 12 méter. A fa legkönnyebben az 55-ös útról letérve, a bajai Duna-híd lábánál lévő Potyka csárdától indulva közelíthető meg. A zöld nyárfalevél jelzést követve kb. 4 km-es gyaloglással érsz a faóriáshoz.

Lankóci Vízügyi Kiállítóhely és Szivattyútelep

A kiállítóhely Gemencben, a Lankóci-Kis-Duna árvízvédelmi töltése mellett található, a Decshez tartozó lankóci gátőrháznál, csodálatos természeti környezetben. A kiállítás bemutatja a vízépítőmérnökök, a vízépítésben dolgozók munkaeszközeit és használati tárgyait, valamint régi térképeket és az árvizek emlékeit. A szomszédos szivattyútelepet 1915 és 1922 között építették. Ma is az eredeti Ganz-Danubius gyártmányú szivattyúk láthatóak a gépházban.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 14 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Az Ökoturisztikai Központ Pörböly határában, az 55-ös főút mellett található. Az M6-os autópályáról a 163-as csomópontnál Baja irányába kell letérni.  A pörbölyi MÁV állomás követlenül az Ökoturisztikai Központ mellett található.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds