Skip to main content

Őrség és Vendvidék, a varázslatos, dimbes-dombos paradicsom – Bakancslista

Őrség és Vendvidék, a varázslatos, dimbes-dombos paradicsom – Bakancslista

Fedezd fel, milyen pompás élményeket tartogat az Őrség!
Magyarország egyik legvarázslatosabb tájegysége apró dombocskáival, sűrű erdőivel, romantikus parasztházaival, picurka tavaival és vendégszerető lakóival vár téged. Ha aktívan pihennél, távol a város zajától, az Őrség és a Vendvidék a tökéletes úti cél számodra.
Ezen a tájon nincsenek nagy távolságok, az apró falvak csak pár kilométerre fekszenek egymástól, így ez ideális helyszín, hogy kerékpárra pattanva vagy akár gyalogosan járd be és kóstold végig a tájat. A meséket rejtő zöldellő dombok között éld át a saját meséd, melyhez adunk is egy fantasztikus bakancslistát!

 1. Szelfi a Pankaszi haranglábnál
 2. Bringázás a 6 kitáblázott őrségi bringakör egyikén
 3. Csobbanás a Vadása-, Hársas-, Borostyán-tó egyikében
 4. Sétálás Pityerszeren, azaz Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél
 5. „Fények temploma” meglátogatása Veleméren
 6. Evezés a vadregényes Rábán
 7. Bölényles a Bölényrezervátumban
 8. Fazekaskodás Magyarszombatfán
 9. Kilátás a Kömpe szeme kilátóból
 10. Egy tál dödölle megkóstolása
 11. „Hőkkönsütt” perec sütés, tökmagolaj-sajtolás

Ha azonnal belevágnál a kalandokba, akkor íme 5 túratipp, amivel garantáltak a felejthetetlen élmények:

1. Élmény kerékpártúra az Őrségben

Ha csak egy napod van bringázni az Őrségben, akkor válaszd a leghosszabb, egyben legérdekesebb kerékpártúránkat. Ispánkon, az Ízrestaurátor csokoládéműhelyben bepillantást nyerhetsz a kézműves csokoládé készítésébe, Szőcén, a Lápok Házánál végigsétálhatsz a pallósoron és gyönyörködhetsz a tőzegmohás láprét ritka növényeiben. Őrimagyarósdon érdemes megpihenni az egykori földvár helyén, és jó idő esetén megmártózni az erdők által körülölelt Vadása-tóban. Őrimagyarósdon az „Őrség zöld aranyát”, a tökmagolajat is megkóstolhatod, Pankaszon megnézheted a híres zsúpfedeles szoknyás haranglábat, Nagyrákoson pedig egy szépen karbantartott tájház vár. Utad végére érve Őriszentpéter bővelkedik a látnivalókban. A túra során elmerülhetsz az őrségi táj igazi különlegességeiben, és mindezért nem is kell túl sok hegyen, dombon feltekerni a kerékpároddal. Ne hagyd ki!

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 38 km

Időigény: 6 óra

2. Kerékpáros körtúra Vendvidéken

Ez a túra a páratlan szépségű vendvidéki táj festőien hullámzó lankáin kalauzol végig. Az út a határtól nem messze fekvő Apátistvánfalváról indul, ahol előzetes bejelentkezés után megnézheted a Határőr Emlékhelyet, amely élethűen jeleníti meg az egykori határőrök mindennapjait. Ejtsd útba a kétvölgyi Katalin-dombot, ahonnan csodálatos kilátás nyílik nemcsak a környező zöld lankákra, de Szlovénia, Ausztria hegyeire is. A Vendvidék elszórt kis falvaiban tekerve zsúpfedeles népi műemlék házat, haranglábakat, gyönyörű templomokat láthatsz. Szentgotthárdon pihenj meg a gyönyörű barokk várkertben, majd tekerj tovább a Hársas-tóig, melynek partján érdemes megállni gyönyörködni.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 38 km

Időigény: 5 óra

3. Szerről szerre Szalafőn

A körtúra során felfedezheted Szalafő gyönyörű települését, mely szinte észrevétlenül bújik meg az erdők és rétek között, eggyé válva a természettel. Megismerheted a falucska „szereit”, ahol a portákon, éttermekben őrségi finomságokat kóstolhatsz, sőt akár tökmagolajat is „üthetsz” – vagyis sajtolhatsz. Az útvonalat táblák és szívecskék jelölik. A „szertúra” Szalafő központjából indul, majd a rétek mentén haladva, Alsószert elhagyva a Szala patak völgye mentén gyönyörű erdők és rét látványa kísér utadon. A völgyből a csörgőszeri dombra kapaszkodj fel, majd innen a Felsőszeri-patak völgye felé folytasd az utad Pityerszerre. Itt találod a méltán híres Őrségi Népi Műemlékegyüttest, ahol autentikus környezetben nyerhetsz bepillantást az őrségi emberek hajdani életébe. Ezután Felsőszerre érkezel, ahol a Kömpe szeme kilátóból élvezheted a kilátást. Majd Papszer következik, ahol megismerkedhetsz az őrségi ízekkel: kóstold meg a dödöllét vagy a tökös-mákos rétest. Papszerről Templomszerre menet elhaladsz egy múltat idéző porta mellett: itt már közeledsz a túra végéhez. Gyönyörű rétek és egy több mint 250 éves tölgy mellett érkezel vissza a túra kiindulópontjára.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 12 km

Időigény: 4 óra

4. Kétvölgyi körtúra

Ez a rövid séta egy hamisítatlan vendvidéki falu, Kétvölgy körül vezet végig. A Katalin-dombi kilátótól indulva egy rövid erdei sétát követően érheted el a tiszta vizű Szakonyfalvi-patakot. A helyenként lápos-mocsaras rész az igazi vadon érzését nyújtja. Egy kaszálóréten átvágva érkezel meg a kétvölgyi haranglábhoz. Ahogy sétálsz, lábad előtt hever a tipikus vendvidéki táj: a dombokon egy-egy különálló ház, körülöttük szántók, kaszálógyümölcsösök és rétek. Tavasszal nagy számban virágoznak az ártéri mezőkön a réti orchideák, melyekről a Kétvölgy környékén húzódó tanösvényt is elnevezték.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 6 km

Időigény: 2 óra

5. Vízitúra a Rába legszebb szakaszán

A Rába felső szakasza hazánk egyik legvadregényesebb, legromantikusabb és egyik legszebb folyószakasza. Vadvízi jellegét nem folyásának sebessége, hanem a víz fölé nyúló bokrok, bedőlt fák, kisebb-nagyobb szigetek, zátonyok, torlaszok adják. Az itteni vízitúrák a gyakorlott evezősöknek is igazi flow-élményt adnak, a kezdőknek pedig – tapasztalt túravezetőkkel – a vízi kalandok legnagyszerűbb kezdetét jelenthetik. A Szentgotthárd és Csákánydoroszló közötti folyószakasz a Rába vadregényes felső részének is talán a legszebb szakasza. Az Őrségi Nemzeti Park területéhez tartozik, ahol a természetes környezetben megőrződött a különleges élővilág. A vezetett, csoportos Rába-túrákat kezdőknek, családoknak, baráti társaságoknak is ajánljuk. Az úszástudás feltétel, a kezdőket és a kisgyermekes családokat tapasztalt túravezetőink hajóiba osztjuk be.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: vízitúra

Túra besorolása: közepes

Táv: 22.6 km

Időigény: 8 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds