Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Az Árpád-kilátótól az Apáthy-szikláig

By 2023.07.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra első látnivalója a XVIII. században kolostorként működő Kiscelli Múzeum és az egykori kastélyhoz kapcsolódó parkerdő, melyet a Batthyány térről induló 19-es és 41-es villamosokkal közelíthetsz meg. Érdemes a Katinyi mártírok parkja megállóban leszállni a villamosról és keresztülsétálni a felújított, árnyas parkon, egészen a múzeum barokk stílusú villaépületéig. A múzeumtól továbbhaladva ne felejts el beiktatni egy pihenőt a Mátyás-hegyi kőfejtőnél, ahonnan remek a Budapest-panoráma. A kőfejtőtől még mintegy 2 kilométeres gyaloglás és nagyjából 100 méteres szintemelkedés után érsz el a Látó-hegyen épült Árpád-kilátó tornyos kőteraszához, amely 1929 óta fogadja az idelátogatókat. Innen lejtős turistaútvonalon haladhatsz a városias környezetben található Apáthy-sziklához, amely a kirándulók kedvelt célpontja. A több mint 240 méter magasból szép kilátás tárul eléd a budai hegyvidékre, és az ösvény melletti információs táblák segítségével bepillantást nyerhetsz a szikla egyedi élővilágába is. Innen az 56-os, az 56A és a 61-es számú villamosok Nagyhíd megállójában szállhatsz tömegközlekedési eszközre, melyek a Széll Kálmán térre visznek.

Látnivalók

Árpád-kilátó

A Budai-hegység hosszú évtizedek óta népszerű sétaösvényein baktatva, rövid gyaloglás után érheted el a fenyvesek között megbújó Árpád-kilátót. A II. kerület könnyen megközelíthető, fedett, székely stílusú messzelátója 1929 óta kínál félpanorámás kilátást Budapest városára, a hidakra, a Gellért-hegyre, a Duna zöld szalagjára és a Parlament patinás épületére. A környező villák és a növényzet miatt nem teljes, mégis lenyűgöző városi panorámáért csupán a Látó-hegy 378 méteres csúcsára kell felmásznod. Közösségi közlekedéssel is könnyen megközelíthető: a Battyhány térről induló 11-es busz végállomásától pár perc sétával már ott is vagy.

Kiscelli Múzeum

A III. kerület szívében találod a Kiscelli Múzeumot és az épületegyüttest körülölelő, 15 hektáros parkerdőt. A múzeum elődjének számító barokk stílusú templomot és trinitárus kolostort a Zichy család építtette a 18. században. A később kastéllyá alakított épület napjainkban a Budapesti Történeti Múzeum Újkori Várostörténeti gyűjteményének és a Fővárosi Képtárnak, azaz a képzőművészeti gyűjteménynek ad otthont.

Mátyás-hegyi kőfejtő

Kellemes délutáni sétáknak és baráti szalonnasütéseknek egyaránt tökéletes helyszíne lehet a 165-ös busszal egyszerűen megközelíthető Mátyás-hegyi kőfejtő parkja. A védett terület közepén egy kövekből épített labirintust találsz, de érdemes felmászni a kőfejtő tetejére is, ahonnan szép kilátás tárul eléd. A kőfejtőből több barlangbejárat nyílik, az 5 kilométeres Mátyás-hegyi-barlang azonban kizárólag vezetett túrák során látogatható.

Apáthy-szikla

Akár babakocsival is kényelmesen járható erdei úton érheted el az Apáthy-szikla meredek szirtjét, amely a II. kerület urbánus, mégis természetközeli környezetben található kirándulóhelye. Az egyedülálló sziklaképződmény népszerűsége nemcsak könnyű megközelíthetőségében, hanem páratlan városi panorámájában rejlik. A kilátópontokon eléd tárulnak a Budai-hegység domborulatai, valamint a II. és a XII. kerület látképe.

+ Programtipp

Pál-völgyi-barlang

Budapesten találod az ország leghosszabb barlangjaként számontartott, 31 kilométeres Pál-völgyi-barlangrendszert, amely meseszerű cseppkövek és nem mindennapi sziklaalakzatok évezredek óta változatlan világát tárja fel a látogatók előtt. A barlangban hétfő kivételével minden nap csatlakozhatsz a vezetett túrákhoz, és ottjártadkor ne hagyd ki a látogatóközpontban berendezett interaktív kiállítást se!

Makovecz Imre-kilátó

A Pilisi Parkerdő főépítészeként tervezte Makovecz Imre a Kis-Hárs-hegy tetején épült kilátót, melyet könnyen felismerhetsz különleges, önmagába visszaforduló lépcsősorra emlékeztető alakjáról. Mászd meg a 362 méter magas hegyet, és gyönyörködj tetejéről a lélegzetelállító körpanorámában, amely feltárja előtted a János-hegyet, a Tündér-hegyet, a Nagy-Hárs-hegyet és a belváros egyes ikonikus látványosságait is. A kilátó a budapesti Makovecz-utak egyikének része, melyek bemutatják az építész munkásságának kiemelkedő alkotásait.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.5 km
Időigény: 2.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Budapest, Katinyi mártírok parkja villamosmegálló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds