Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Városból a természetbe – a Mályvádi-erdő csodája

By 2022.02.24.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A fürdővárost elhagyva elsőként nézd meg a Gyulavári (Wenckheim-Almásy) Kastélyt, ahol a kastély 18 különböző témájú kiállítása kínál tartalmas időtöltést és ahol Gyula első kézműves sörmanufaktúrája vár ínyenc sörkülönlegességekkel. Ezután irány a természet: a Gyulavárin túl elterülő Mályvádi-erdőt Dénesmajor felől közelítheted meg, a Fekete-Körös gátkoronáját követve.

A rendkívül hangulatos, erdővel és kacskaringós folyókanyarulatokkal szegélyezett úton Gyula-Városerdő üdülőkörzetébe érkezel, ahol nyáron a Városerdő homokos szabadstrandján meg is mártózhatsz a Körös vizében Innen egyenesen visszatekerhetsz Gyulára az új, természetközelben épült kerékpárúton, de hosszabb utat is választhatsz.

A Fekete-Körös hídján átkelve, a folyó túloldalán eltekerhetsz a bővebb üdülőkörzeti infrastruktúrával rendelkező Szanazugba, a Fehér- és Fekete-Körös összefolyásához. Innen komppal juthatsz vissza a túlpartra, onnan pedig – ismét kerékpárúton – Gyulára. És ha még mindig bírod a tempót, hajts be a Fehér-Körös hídján át Gyula első kézműves sörmanufaktúrájába is.

Látnivalók

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

A kastélykorszak első, a vármegye életét kulturálisan és gazdaságilag is meghatározó főúri rezidenciájának története három évszázadot ölel fel. Ezidő alatt falai között megfordult többek között Erkel Ferenc, Munkácsy Mihály és több későbbi aradi vértanú is. A látogatóközpontban interaktív módon pillanthatsz be a főurak és családjuk, vendégeik, valamint a cselédség korabeli életébe.

 

Bányaréti őstölgyes

A Mályvádi-erdőben található őstölgyest 1989-ben nyilvánítottak megyei természetvédelmi területté, az ezredik védett helyként Magyarországon. Az alig tucatnyi, több mint 200 esztendős, erősen pusztuló tölgymatuzsálem azoknak az ősi tölgyesnek a maradványállománya, amelyek egykoron a Körös-vidék hátasabb területeit szegélyezték.

+ Programtipp

Szanazugi strandolás

A gyulai Városerdőtől néhány kilométerre, Szanazugnál található a Fehér- és Fekete-Körös torkolata, amely az egész Körösök völgyének elsőszámú folyóparti rekreációs központja. Kishajó kikötő, vízitúra megállóhely, személykomp, üdülők, kemping és egyéb szállásszolgáltatás, eszközbérlés, éttermek, büfék, és mindkét oldalon homokos szabadstrand várja a vízparti kikapcsolódás szerelmeseit.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 39 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Gyulát a Budapest – Békéscsaba vasútvonalon Békéscsabai átszállással, illetve az M44-es majd a 44-es főúton autóval is könnyen meg lehet közelíteni.

Tömegközlekedéssel: Budapesttől békéscsabai átszállással Gyuláig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

ELIXBEER Bio Sörfőzde és Kóstolóház

A gyulavári Wenckheim-Almásy kastélyban üzemelő kézműves sörfőzde a hagyományos sörök mellett 8 különböző kézműves sörkülönlegességgel és bio minősítésű termékekkel várja vendégeit.

Honlap

DALERD Zrt. Erdészeti Erdei iskola

A 130 férőhelyes, egész évben működő, turistaszállás kategóriájú erdei iskola teljes ellátást biztosít vendégei számára.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds