Skip to main content

Kerekezz madárrajok ölelésében, légy részese te is a világ örökségének! – E-bike túrák a Fertő-tájon

Indulj el!

Európa legnagyobb sztyeppetava, a sekély, nádasokkal szegélyezett, a Világörökség részeként nyilvántartott Fertő tó Közép-Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros úti célja. Magasztos hírnevét a csodálatos környéknek, a viszonylag sík terepviszonyoknak, a Soproni-hegység közelségének és a kiváló kerékpáros infrastruktúrának köszönheti. A tavat teljes egészében meg lehet kerülni kerékpárúton, de az apró tavakkal csipkézett Fertőzugot keresztül-kasul átszelő utak is rendkívül népszerűek. Strandokat, főúri kastélyokat, történelmi mementókat bőven találni a környéken, de régi kőbányában koncertet hallgatni, nádasrengetegben környezetbarát szolárhajóval kalandozni sem lehetetlen ezen a vidéken. Ráadásul az élményfaktort még fokozni is tudod, ha a környéket elektromos kerékpárokon fedezed fel. Így egyrészről minden figyelmedet a csodálatos tájra tudod összpontosítani, másrészt az önbecsülésedet sem teszi tönkre a melletted elsuhanó osztrák nyugdíjasok hada. Gyere, és légy részese te is a Fertő-táj impulzuslavinájának!

Akár a magyar, akár az osztrák oldalon indulsz kirándulni, a Fertő tó és környéke nyugalomra, lelassulásra késztet: itt nem kell már sietned, nincsenek nagy áruházak, az autók száma pedig évről évre fogyatkozik. A tó körül rengeteg bicikliző és sétáló embert látsz, a nádasok labirintusában pedig szakvezetők kíséretében tűnnek fel a kajakosok, kenusok. A környéken egymást váltják az elbűvölő kis települések, az út mentén szépen felújított parasztházak sorakoznak, a Fertő tó és annak élővilága pedig rengeteg látnivalót kínál. Mindkét országban Nemzeti Park védi a terület vadonját, gondozza a tanösvényeket, szervezi a különböző kirándulásokat, akár a legeldugottabb, szigorúan védett helyekre is. A tó magyar oldalán a két legnevezetesebb látnivaló az Esterházyak káprázatos nyári rezidenciája, a magyar Versailles, illetve az egyedi hangulatú, az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő. Azonban a látnivalók zöme az osztrák oldalon összpontosul.

A Fertő-tájat legjobban kerékpáron lehet megismerni. A térség életében fontos szerepet játszik a természet szeretete és a történelem tisztelete, amit számos vezetett túrán, testközelből ismerhetsz meg. A barangolások során mindenhol fényűző kastélyokat, római kori kincseket, érintetlen természetet és elképesztő barlangszínházakat fedezhetsz fel, ráadásul mindezt elektromos rásegítésű kerékpárokon, kényelmes és környezetbarát módon. Az e-bicikliknek köszönhetően a különböző felkészültséggel rendelkező bringások számára is teljesíthetővé, sőt szórakoztatóvá válik a kirándulás, így egy baráti társaság vagy akár a család apraja-nagyja együtt tudja felfedezni a Fertő tó környékét.

Az első e-kerékpáros túrán először a Gloriette kilátó panorámájával szemezel, utána pedig a Fertőrákosi Kőfejtő következik. A remek kerékpárúton átléped majd a határt is, hogy túrádat az Illmitz-i strand hűs vizével gazdagíthasd. Az építészet szerelmesei a Kastélytúránkon találják meg a számításaikat. A rövid, de látnivalókban annál gazdagabb kirándulás a Széchenyi-kastélyok egész sorát öleli fel, ugyanakkor az útvonal a nagycenki Vasútmúzeumot is érinti. A Vasfüggöny Emlékhelynél tartott pihenő során pedig egy letűnt korba is betekinthetsz. Végül a Fertő-menti nádasoknál vezető túránk a tó madárvilágába enged betekintést a kíváncsi szemeknek. Első megállód a fertődi Esterházy-kastély lesz, utána pedig átgurulusz Ausztriába. A kirándulás folytatásaként a fertőújlaki madármegfigyelő toronyból lesheted meg szárnyas barátainkat, majd a Sziki rózsa tanösvényen még jobban megismerheted a Fertő tavat.

És hogy kinek érdemes kipróbálni ezeket az e-bike túrákat? A technikai háttérnek és a túravezetésnek köszönhetően gyakorlatilag bárkinek. Van még kérdés? Ha nem, akkor kalandra fel! Foglalj túrát most az ebringatura.hu oldalon!

Gyere, és kalandozz vezetett e-bike túráinkon a Fertő-tájon!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds