Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

A nyugati Bakony gyöngyszemei

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ez a túra neked való, ha kedveled az ismeretlen helyeket, és készen állsz egy jóleső bakonyi kalandra. Az útvonal felvezet a Szár-hegyi kilátóhoz, amely olyan, mint egy vár bástyája. A tetejéről látszik a fél Bakony és az egész Somló. A kilátó után hullámzó erdei földút és aszfaltos út következik. A Hubertlaki-tó szomszédságában haladsz el, ha belefér az idődbe, megéri a gyalogos kitérőt.

Megkerülve a Pápavárat elhaladsz a nevezetes Pisztrángos-tó mellett, mindezt a hűs és árnyas bakonyi erdőben, távol a forgalmas utaktól és azok zajától. A mászásról a mesés környezet könnyen eltereli a figyelmedet. Farkasgyepű után sem lesz kevésbé izgalmas a táj, egy szinte elfelejtett erdőn tekersz át. Ha bírod szusszal, Döbröntén felmehetsz a szarvaskői várba is, majd elgurulsz a gannai körtemplom mellett is. A túra végén a Nagyteveli-tóban hűsölhetsz egyet, ha éppen jó meleg van.

Látnivalók

Szarvaskő vára

A Bakony nyugati oldalán megbújó vár, Döbrönte község egyik dombján áll. A 14. századi vár nevét a Himfy család címerállatáról a szarvasról kapta. Mára a kővárnak csak a falmaradványai látogathatóak, de érdemes felsétálni, mert gyönyörű a körpanoráma vár a régi kőfalak mellől.

Szár-hegyi kilátó

A Bakony nyugati részén lévő 18 méter magas kőből és fából épül kilátót úgy építették, hogy emlékeztessen az egykori ugodi várra. Felső szintjéről pazar panoráma a Kisalföldre, a Somló és a Ság-hegy tanúhegyeire és a Kab-hegyre, érdemes innen egy naplementét megnézni.

+ Programtipp

Kálvária, Magyarpolány

Hazánk egyik legszebb kálváriája, a Bakony nyugati lankáin fekvő Kálváriadomb és a tetején álló neogótikus kápolnával. A festői környezetben lévő Kálvária a Nemzeti Örökség része. 1770 körül építették a község feletti dombra, ahová 173 lépcső vezet fel. A település mintegy száz védett, a bakonyi építészetre jellemző házzal is büszkélkedik. A természeti, épített és szakrális értékeken kívül Magyarpolány kulturális téren is egyedülálló, hiszen itt mutatják be minden évben pünkösdkor a Polányi Passiót.

Herendi Porcelánmanufaktúra, Látogatóközpont és Múzeum, Herend

A Porcelanium látogatóközpontban a 3D-s mozifilm megtekintése után nyomon követheted a Herendi porcelán születésének minden mozzanatát: a korongozás, a porcelánrózsa-készítés, a kosárfonás éppúgy megtekinthető, mint a porcelánfestés, a művészi dekorálás. Ha vállalkozó szellemű vagy, akár ki is próbálhatod! Ne hagyd ki a világ legnagyobb Herendi porcelán műtárgygyűjteményét sem, amelyet a Minimanufaktúrával szembeni épületben, a Porcelánművészeti Múzeumban nézhetsz meg.

Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra

Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

A híres bakonyi betyárról elnevezett Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark Magyarország egyik legextrémebb élményparkja, amely már több mint tíz éve kínál kalandokban és kihívásokban gazdag, emlékezetes programokat minden adrenalinfüggő természetbarátnak, és az óvatos próbálkozóknak is. Egyensúlyozhatsz a lombkoronában, repülhetsz óriáshintán az ősöreg fák között, kipróbálhatod a drótkötélpályát, a vízi játékokat, a csúszdákat, a gömböket és a kézi hajtású kompokat is. A legkisebbeket játszótér, játszóvár várja, de sokszor szerveznek itt kulturális és sportrendezvényeket is. Ha pedig menet közben vagy a végén megpihennél egy kicsit, válogass kedvedre a park gasztronómiai kínálatból is!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 56 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

Doba László-Emlékmű, 8303 Ugod

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Herendi Porcelánmanufaktúra, Látogatóközpont és Múzeum, Herend

Honlap

Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds