Skip to main content

Kalandok és élmények Dél-Zalában

Kalandok és élmények Dél-Zalában

Murafölde és a Kis-Balaton vidéke az a hely, ahol igazán különleges, egyedi élményekben lehet részed földön, vízen, levegőben, sőt, akár határokon átívelően. Aranymosás? Bunkertúra? Szabadesés? Ezek az élmények is mind itt várnak rád. Kalandra fel!

Próbáld ki az aranymosást!

Létezik egy szinte már teljesen elfeledett mesterség Muraföldén, melyet alig száz évvel ezelőtt még sokan űztek itt: az aranymosás, melyet az aranymosók, más néven aranyászok műveltek. Lehet, hogy meglep, de a Mura a Kárpát-medence egyik legjelentősebb folyami aranylelőhelye. A Murai Rafting Vízitúra Egyesület felélesztette e különleges mesterséget, melyet te is kipróbálhatsz, sőt, ha találsz aranyat, haza is viheted!

Az ország legnagyobb áfonyaültetvénye

Kisrécsén és Nagyrécsén megízlelheted a hazánk legnagyobb áfonyaültetvényén termett zamatos áfonyát. Az élményt nemcsak a gyümölcs és a belőle készült levek kóstolása jelenti, hanem a Hivekovics Családi Gazdaság ültetvénylátogatása is. Itt ugyanis megnézheted a 21. századi mezőgazdaság életét, és megismerheted a legújabb technológiákat is. Mindezeknek köszönhetően kora tavasztól késő őszig magyar áfonya is kerül a boltok polcaira.

Zúgó malomkövek

A Zalamerenye és Zalakaros találkozásánál álló pálos malomban megismerheted az őrlés titkát, a malom és a pálos rend történetét, beszélgethetsz az utolsó molnárokkal, hallhatod a hengerszék zakatolását, a malomkő súrlódását. A malom magántulajdon, de a tulajdonosok szívesen látják az érdeklődőket. Belépődíj és nyitvatartási idő nincs: ha az ajtó nyitva áll, lépj be; ha pedig nincs, egyeztess időpontot, és várnak szeretettel.

Bunkerek mélyén

A történelem dermesztő napjait élheted meg a lovászi légópince megtekintésekor, mely az 50-es években a 630 kilométer hosszú „magyar Maginot-vonal” erődrendszer bástyájaként épült a dél-zalai olajmezők megóvására. Járd be az időlabirintust a föld alatt, ahol közel 1 kilométer hosszan ismerkedhetsz a hidegháború nyomaival! A látogatásra előre be kell jelentkezni, de a térség más részein, például Pákán szabadon is felkeresheted a kor mementóit.

Zobori Élménypark

A zalaszabari szőlőhegyre felérve olyan látvány tárul eléd, mely garantáltan elbűvöl. Ha ezután inkább adrenalinban gazdag, lélegzetelállító élményre vágysz, irány a Zobori Élménypark: hullámvasutazhatsz, átélheted a szabadesést, vagy 4D-mozizhatsz. A gyerekeket – és szüleiket – pedig sok más mellett állatsimogató, vizes játszótér, hófánkpálya, csónakcsúszda várja. Kiváló családi kalandprogram.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds