Skip to main content

Túrainfó

Döröske egy apró mesebeli falu, értékei viszont annál jelentősebbek. A túrát érdemes a falu központjában található mérleggyűjteménynél kezdened, ahol különböző kontinensek érdekesebbnél érdekesebb mérlegeit ismerheted meg és próbálhatod ki egy interaktív kiállítás keretein belül. Maga a gyűjtő, Kolozár György vezet körbe a kiállított mérlegek között, és azt is megtudhatod, hogy milyen büntetés járt az ókorban rosszul hitelesített súlyokért. Az adományokból még most is bővül a gyűjtemény, ami mára már több mint 250 darab mérleget számlál. György az egyik felmenőjétől örökölte meg az első mérleget, ami után hamarosan kialakult gyűjtőszenvedélye.

A mérleggyűjtemény megtekintését követően haladj a szőlőhegy tetejére épült csodálatos Árpád-kori templom felé, amely egy országos védettségű műemlék a 13. századból. Innen a távolba tekintve és egy kicsit elidőzve megpillanthatod a Malom-patak vize által táplált, vadregényes Döröskei-tavat, ahová a templommal szemközti szőlőhegyen keresztül, meseszép panoráma kíséretében juthatsz el.

A festői szépségű tavat dombok és erdők ölelik közre, valamint kifejezetten gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet, amibe nagyon könnyű belefeledkezni egy kis pihenő alkalmával. A szőlőhegyi barangolást követően, a népi harangláb mellett elhaladva visszaérkezel a mérleggyűjteményhez.

Látnivalók

Döröskei Mérleggyűjtemény

A Döröske központjában található mérleggyűjtemény napjainkban már több mint 250 mérleggel büszkélkedhet, ez a szám folyamatosan növekszik. A gyűjtemény kezdetben egy kicsi mérlegházban volt megtekinthető, de hamar kinőtte a szűkös helyet, így került át egy nagy, önkormányzati tulajdonú épületbe, ahol maga a gyűjtő vezeti körbe az érdeklődőket a mérlegek között. A kiállítás interaktív, a mérlegeket tehát ki is próbálhatod, ami igazán különleges élmény.

Szent Jakab-templom

1276-ban tesznek először említést a téglából épült templomról, melynek pontos korát nem tudjuk, csak annyit, hogy a Döröskei család tulajdonában volt a középkor végéig. A család kihalása után a Nádasdy, majd a Festetics család tulajdonába került a lakótoronnyal megerősített templom. A török ostrom idejében sajnos leromlott az állapota, időnként már csak romként tettek róla említést, mígnem az 1800-as években felújították, de nagyrészt megőrizte középkori formáját. Az 1990-es évekbeli rekonstrukciónak köszönhetően az addig jellegtelen épület visszaalakult igazi Árpád-kori kistemplommá.

Döröskei-tó

Döröskén a Malom-patak vizét 1976-ban egy gát segítségével tóvá duzzasztották, mely kedvelt turisztikai célponttá vált. Az Őrségi Nemzeti Park területén található, festői szépségű tavat dombok és erdők ölelik közre, a felszínén pedig rence és tavirózsa is fellelhető. Az eldugott, de annál sokoldalúbb kirándulóhely a családosok és a horgászok nagy kedvence.

+ Programtipp

Nádasd, a kulturális és történelmi csomópont

Nádasd egykor a körmendi Batthyány uradalom birtokának része volt. A település temploma Szent Mártonhoz köthető, és kertjében feltárták, majd újjáépítették a 11. századi rotunda épületét. A települést a Szent Márton út mellett a Mária út és a Kéktúra egy-egy szakasza is érinti. Nádasd határában római kori emlékekre bukkanhatsz, melyek jelenleg még feltárásra várnak.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 5.5 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

Személyautóval a 8-as főútról lekanyarodva közelíthető meg. Autóbusszal a Körmendről induló járatokkal érhető el.

Kiindulási pont: Döröske Község Önkormányzat Mérleg Gyűjteménye, 9913 Döröske

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds