Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Kerékpártúra Pécs belvárosából a malomvölgyi-tavakhoz

By 2022.07.15.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ez a túra a belvárosból elkalauzol a Pécsiek egyik kedvelt kirándulóhelyére, a Malom-völgyi tavakhoz. A túra könnyű, szinteket alig kell közben leküzdeni, és 90%-ban védett kerékpárutakon halad. Gyerekekkel is optimális, a tavaknál pedig számos rekreációs lehetőség kínálkozik minden korosztálynak. A túra a Kossuth térről, Pécs belvárosából indul, ahonnan dél felé fordulva a Vásárcsarnok mellett haladsz, ahol még be is vásárolhatsz egy kis piknikhez valót, majd a vasúti síneket keresztezed. Itt kiépített kerékpárúton, a PVSK atlétika pálya mellett tekersz, majd az úgynevezett Pécs-vizet keresztezed. Kis kertvárosi utcákon gurulsz, majd kiérsz a Megyei úti kerékpártútra, amely a Malomvölgyi úti kerékpárútra vezet rá. A Malomvölgyi parkerdő mintegy 380 hektár erdő borította területet, 90 hektár rekreációs külterületet, 23 hektár vízfelületet foglal magába. A két, különböző méretű, mesterségesen kialakított tó a sétálók, futók, horgászok kedvelt pihenőhelye. A tavakat megkerülve Keszü felé hagyd el a parkerdőt, és így kiérsz a Pellérdi útra. Ez egy kicsit forgalmas, de összesen 2,5 kilométert kell csak itt tekerned, majd rátérsz a pellérdi kerékpárútra, ami egyenesen a Pellérdi-tóhoz vezet. Itt érdemes piknikezned egyet: van tűzrakóhely és padok, asztalok. Innen nagyon szépen kiépített erdei kerékpárúton térhetsz vissza Pécsre, a Megyeri útra, ahonnan kertvárosi mellékutcákon át, a síneket ismét keresztezve érsz vissza a Kossuth térre, ahonnan indultál.

Látnivalók

Malomvölgyi Parkerdő

A két mesterségesen kialakított tó körül szépen kiépített sétány vezet. Kerékpárral és gyalogosan is körbejárható, kb. 6,5 kilométer a két tó teljes kerülete. Játszótér, pihenőhely, tűzrakóhely, kilátó és horgászási lehetőség is vár itt.

Pellérdi Park és tó

A környék kedvelt pihenőhelye ez a kis méretű tó és a körülötte lévő park, amely a kerékpárút közvetlen közelében helyezkedik el. A közelben játszótér, kis bolt és étterem is található.

+ Programtipp

Pécs, Vásártér

Egész évben minden vasárnap nyitva van a híres Pécsi Vásár, amely a hagyományos kirakodóvásár mellett bolhapiacáról és régiségkereskedéséről is ismert. Ezeken kívül kisállatvásár, iparcikk-, ruházat-, valamint élelmiszer-, zöldség- és gyümölcsvásár is található itt.

 

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 22 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra kiindulópontja Pécs, Kossuth tér tömegközlekedéssel vagy autóval is megközelíthető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Pécs Vásárcsarnok

Pécs legnagyobb piaca, minden van itt, ami szem-szájnak ingere: házi sajtok, húsok, zöldség, gyümölcs, házi savanyúság, erdei friss gomba, friss hal, pékáru, lángos, sült kolbász… Ha a túra elején jársz erre, akkor vásárolj be, és piknikezz a túra során, például a tóparton.

Borzi Pisztrángozó

A Malomvölgyi Parkerdő déli végén található ez a kis falatozó, amely sült pisztránggal és egyéb frissensült ételekkel várja az éhes turistákat.

facebook

Park Pizzéria és Étterem

Pellérden, a Dózsa György úton, a Pellérdi Park mellett található ez a családias hangulatú étterem.

honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds