Skip to main content

Ismerd meg az aprófalvak és a kastélyok varázslatos hazáját! – E-bike túrák a Cserehátban

Ismerd meg az aprófalvak és a kastélyok varázslatos hazáját! – E-bike túrák a Cserehátban

Nyugatról az Aggteleki-karszt és a Bódva folyó, keletről a Zempléni-hegység és a Hernád hullámai ölelik körbe azt a 600 négyzetkilométernyi terület, amit Cserehátnak hívnak. Az átlagosan mindössze 250-300 méter magas, szelíden hullámzó dombvidék völgyeiben megbújó települések azonnal magával ragadják az embert: a jellegzetesen aprófalvas térség vonzerejét a békés, nyugodt természeti táj és a területen fellelhető kulturális örökségek, egyedi látnivalók adják. A Csereháton végigvezet az Országos Kéktúra útvonala, de a piros túrajelzést követve, vagy tanösvényeken keresztül is bejárható a vidék. Bringaútjai a kevésbé ismertek közé tartoznak, pedig a dombság szelíd lankáit e-bringákon még akár szeles időben is könnyen legyőzheted. Ha kedvet kaptál egy szuper tekeréshez, akkor fedezd fel a Cserehát varázsát valamelyik vezetett e-bike túráink egyikén, ahol útközben „még a csendet is meghallgathatod”!

Budapesttől jó kétszáz kilométerre, Miskolc és Kassa között, a Hernádtól a Sajóig elterülő, szelíd lankáival, megkapó szépségű, ámde félreeső dombvidék, amely nevét az egykoron mindent beborító cseres-tölgyes erdőkről kapta… ez a Cserehát. Ezen a magyar-szlovák határ mellett megbúvó tájon türkiz tavak, festői szurdokvölgyek, kövekkel „teleszórt” karrmezők, szelíd lankák, virágos rétek, hangulatos ligetek és erdők, csordogáló patakok, várromok és lélekemelő templomok várják, hogy felfedezd őket. Nemcsak a felszínformáló erők, de a szeszélyes történelem is rajta hagyta a nyomait a vidéken. A tájat kettészelő Bódva folyó mentén és a mellékvölgyekben népi építészeti értékekben bővelkedő falvakban vendégszerető helyiek várják a kikapcsolódni vágyókat.

Azonban nemcsak a csend és a nyugalom földje ez a csodálatos vidék, hanem a megszámlálhatatlan kalandé és a kihívásé is. Akár gyalog, akár kerékpáron indulsz útnak, helyenként a domborzat próbára teszi az erőnlétedet és az ügyességedet. Ha esetleg nem bírsz a benned felhalmozódott adrenalinnal, akkor sziklafalba épített vasalt utakat mászhatsz vagy overallos barlangtúrákon vehetsz részt. Amúgy azt tudod, hogy miért néptelenedett el Horthy szellemfaluja? Vagy, hogy milyen régiek a kőbe vésődött Szádvári szekérnyomok? Esetleg azt, hogy mi teszi különlegessé a Kelet-Magyarország Fertődjének is nevezett edelényi kastélyt? Hogy hány éve áll az erdő rejtekében a martonyi pálos kolostor? Gyere el velünk a Cserehátba, és derítsd ki mindezt személyesen!

Az Északi-középhegység eme ékkövét a gyalogtúrák mellett leginkább biciklin tudod megismerni. A térség érintetlen természeti kincseit és barlangjait, kulturális értékeit és egyedi gasztronómiáját számos vezetett túrán, testközelből ismerheted meg. Ráadásul mindezt elektromos rásegítésű kerékpárokon, kényelmes és környezetbarát módon teheted meg. Az e-bicikliknek köszönhetően a különböző felkészültséggel rendelkező bringások számára is teljesíthetővé válnak a kihívást jelentő szintkülönbségek, így egy baráti társaság vagy akár a család apraja-nagyja együtt tudja felfedezni a Cserehát meseszerű tájait.

Ha a Cserehát ősi településeit, legapróbb falvait fedeznéd fel, akkor a vizek menti túránk való neked. Ez a kirándulás a dombvidék legszebb helyeire kalauzol el, melynek a végén helyi termelőktől is beszerezhetsz néhány portékát! Ha az építészet hoz lázba, akkor a kastélytúránk egy igazi csemege lesz számodra. Az Edelényi Kastélysziget kertjéből induló tekerés a Bódva folyó ölelésében halad végig. A Cserehát lankáin érsz el a felsővadászi Rákóczi Kúráig, majd visszaérkezve Edelénybe a Bárány Étterem kimagasló gasztronómiai különlegességei közül válogathatsz kedvedre. Vagy inkább a múltba repülnél vissza? Ezzel is tudunk szolgálni, ugyanis a Jurta-túránk igazi időutazással kecsegtet. Martonyiba, a Cserehát és a Bódva-völgy határán található festői szépségű faluba vezet az egyik túránk, ahonnan visszafelé a Rakacai-tó partján kalandozhatsz, a vacsorát pedig szintén a Bárány Étterem kellemes környezetében fogyaszthatod el.

A „Látjátok feleim” fantázianévvel fémjelzett programunk a történelem szerelmeseinek szól, melynek során ellátogatunk Boldvára, ahol a legősibb nyelvi emlékünk, az Ómagyar Mária Siralom íródott. Az itt található templom lenyűgöző, mellette még ma is láthatóak a hozzáépített kolostor romjai. Egy másik túránk az edelényi Bárány Étteremből indul, ahol egy különleges pörkölésű kávé és egy kiadós reggeli elfogyasztása után indulunk csak útnak. A bringatúra első állomása a Damakon található Sáppusztai Pálinkafőzde. Az ebédet Irotán, egy ruszin kis faluban töltheted majd el. Utolsó túránkon pedig Edelényből indulva a pálos szerzetesek nyomába eredünk. A környék legszebb látnivalóját természetesen nem hagyjuk ki, név szerint a Rakaca-víztározót. Egy kis pihenő után a hegynek indulunk, és a martonyi pálos kolostorromhoz tekerünk fel.

És hogy kinek érdemes kipróbálni ezeket az e-bike túrákat? A technikai háttérnek és a túravezetésnek köszönhetően gyakorlatilag bárkinek. Van még kérdés? Ha nem, akkor kalandra fel! Foglalj túrát most az ebringatura.hu oldalon!

Kalandra fel, és éld át a Cserehát varázsát vezetett e-bike túráink egyikén!

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds