Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

A vadregényes Csővári-rög

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ezen a túrán többször átléped Pest és Nógrád megye határait. Csővár hajdan dicső erődségének romjai egy különálló mészkőrögön állnak Nézsa és Csővár között. A körtúrát akár fordított irányból is kezdheted, de a következő leírás a nézsai kezdésre vonatkozik. Nézsa faluközpontjából, ahol a napjainkban általános iskolaként működő Reviczky-kastély áll, a piros kereszt turistaúton indulj el! Az elkerített horgásztavat elhagyva szelíden hullámzó hepe-hupás cserháti tájon haladsz tovább, ligetszerű erdőben. A kellemes lankák után meghökkentő a Vas-hegy mészkőgerincének meredek felszökése, de a rövid kaptató után az egy-két elszórt fenyőfával díszített sziklagyep kilátópontján szusszanhatsz egyet. A piros rom jelzés kísér Csővár csekély romjai közé, melyek a Sinkár-patak felé lejtő, csaknem 100 méter mély szakadék felé néznek. Idilli pihenőhely, ahol sokáig elüldögélhetsz, élvezve a kilátást a mély völgyben megbúvó Csővárra. A faluba leereszkedve térj át a piros kör jelzésre! A turistaút alacsony lankákon, erdőben és tágas mezőben vezet a Mária-forrásig, onnan pedig tovább a kiindulópontra, Nézsára.

Látnivalók

Csővári rom

A tatárjárás idején épült vár romjai egy magas, meredek hegytetőn állnak a várról elnevezett település feletti sziklákon. Több ízben lerombolták és rengetegszer váltott tulajdonost, a husziták korában rablóvárként híresült el. A várat egy időben Corvin János birtokolta, később reneszánsz lakókastéllyá alakították, de a végvári harcok idején újra hadászati szerepet kapott. A vár sorsát a Prónay család pecsételte meg: az erőd köveiből épült fel az acsai kastély. Napjainkban leginkább a szép kilátás miatt érdemes a romok közé felkapaszkodni.

Reviczky-kastély

A 18. században épült barokk kastély többször tulajdonost váltott és többször át is építették. 1944-ig használták eredeti rendeltetésének megfelelően. Az épületet vaskerítés védte, kovácsoltvas kapuval, mellette 10 hektáros angolpark terült el, melynek egy része még ma is látható. A második világháború utáni időszaktól kezdve iskolának használják.

+ Programtipp

Nógrádsáp temploma

A Nógrádsáp feletti dombtetőn, a temető közvetlen környezetében egy igazi rejtett kincs található. A középkori építészet egyedülálló képviselője ez a gótikus, kerítőfallal védett templom, mely mind külső megjelenésében, mind belső díszítésében a korszak stílusjegyeit őrzi. Előzetes egyeztetés után látogatható a templom belső tere, ahol a XV. század elején készült freskók díszítik a falakat.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12.2 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Csővár vagy Nézsa településeken a központban kereshetsz parkolót, vagy akár busszal is megközelítheted a kiindulási pontot.

Trianon-emlékmű

2618 Nézsa, Szondi út 95.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Park Presszó, Nézsa

Büfé Nézsa központjában, ahol hideg italokat fogyaszthatsz.

Barina horgásztó, szálláshely, büfé

A Csővár melletti horgásztó természetközeli hangulattal és büfével várja a kirándulókat.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds