Skip to main content

13+1 kihagyhatatlan látnivaló Magyarország legmediterránabb tájain – Bakancslista

Top 5 hely a Mecsekben

Bakancslistás túratippek a Mecsekben és Villányban.

A Mecsek és a Villányi-hegység hazánk legsokszínűbb vidékei közé tartoznak. A mediterrán klíma, a sok napsütés, a gyönyörű tavak, az ősi várak, a cseppkőbarlangok, a látványos völgyek, a csodás települések és persze a mennyei borok jellemzik a tájat. A vidék, amely természetrajzi, kulturális és történelmi fontossága révén kiérdemelte a Baranya büszkesége elnevezést, minden évszakban festői arcát mutatja, így számtalan emlékezetes élménnyel gazdagodhatsz, ha aktívan szeretnéd felfedezni ezt a környéket. Ebbe a varázslatos térségbe hívunk most téged, melynek megismeréséhez adunk is egy útitársat bakancslista formájában!

 1. Tekerés a Szársomlyó mentén a Nagyharsányi Szoborparkhoz
 2. Panorámafotó a Zsongorkő-kilátónál
 3. Túrázás a Mecsek legszebb völgyében a Ferde-vízeséshez
 4. Denevérles az Abaligeti-barlangnál
 5. Sétálás a lenyűgöző Zsolnay Kulturális Negyedben
 6. SUP-ozás az Orfűi-tavakon
 7. A háromfejű sárkány meglesése a Máré-várnál
 8. Szelfi a Kőmorzsoló óriással Hosszúhetényben
 9. Gyönyörködés Pécs látképében a Tettyéről
 10. A villányi borvidék legszebb pincesorainak meglátogatása Palkonyán és Villánykövesden
 11. Csúcshódító túra a Zengőre
 12. Kajaktúra Európa Amazonasán, a Dráván
 13. A medvehagymás bigyó és a méltán híres Villányi Franc megkóstolása

Extra tipp: a Mecsek és Villány lenyűgöző tájainak felfedezése vezetett e-bike túrákon.

Ha külföldi utazás nélkül szeretnéd elsajátítani a mediterráneum attitűdjét, amit a táj, a hangulat és a különleges energiák szabadítanak fel, akkor ezzel az 5+1 túratippel el is kezdheted a tanulást:

1. Malmok és cseppkövek

Vegyél részt egy igazán sokrétű kerékpártúrán, ahol tavak, malmok, barlangok és természetesen gyönyörű panoráma vár rád! Az Orfűi malmoktól induló túra elhalad az Orfűi-tó mellett, majd Abaligetre érve gyönyörű panoráma, két tó és egy cseppkőbarlang vár. Mielőtt visszatérsz a Pécsi-tóhoz, majd a malmokhoz, ne hagyd ki Kovácsszénája után a Hermann Ottó-tavat, amely egy hal és madárrezervátum is egyben.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 19.5 km

Időigény: 3 óra

2. Ördögkatlan túra Palkonyától Villányig

Ez a palkonyi pincesortól induló egyirányú túra hangulatos, precízen kialakított és művelt szőlősorok között, dombok és völgyek ölelésében tekereg. A Szent Bertalan kápolnánál gyönyörű kilátás, a Vylyan Pincészet teraszán, majd a „borzsongás” útjának végén a villányi pincesoron mennyei borok várnak, mielőtt vonattal visszaérkeznél Palkonyára.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 13 km

Időigény: 4 óra

3. Kajaktúra Európa Amazonasán, a Dráva alsó szakaszán

Evezz egyet Európa egyik legtisztább vizű folyóján, a Dráván, ahol ha elég magas a vízállás, egy-két holtágba is be tudsz kukkantani. A túra bedőlt fák között kacskaringózik: olyan ez, mint egy igazi ősvadon, háborítatlansága magával ragadó. A túra a Duna-Dráva Nemzeti Park területén vezet végig, amely a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontból indul. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: vízitúra

Túra besorolása: közepes

Táv: 20 km

Időigény: 7 óra

4. Körtúra a Villányi-hegység legszebb kerékpárútjain

Ha azt mondjuk, hogy vörösbor, nyilván Villány és Palkonya jut először az eszedbe. Ezen a körtúrán mindkét helyszínen megpihenhetsz majd egy frissítőre, miközben fantasztikus élményekben lehet részed: gyönyörű panoráma, pincesorok, a siklósi vár, Európa Nostra díjas török dzsámi, csakhogy néhányat említsünk a látványosságok közül. Tekerj el Villánytól Siklósig, majd Palkonyát érintve vissza a kiindulópontra!

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 40 km

Időigény: 5 óra

5. Csúcshódító túra a Zengőre

Indulj útnak a Kőmorzsoló óriástól, ahonnan gyönyörű bükkösön át vezet az utad a Mecsek legmagasabb hegycsúcsára. Innen pazar kilátásban lehet részed: tiszta időben a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatod. Püspöki kastély és kápolna, ősi arborétum és kedves kis parasztházak várnak rád, mielőtt Püspökszentlászlóról visszavezetne az út a kiindulópontra.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 11 km

Időigény: 4 óra

+1. Izgalmas e-bike túrák a Mecsekben és Villányban

Gyere e-bike túrázni a Mecsek és Villány varázslatosan szép tájaira, ami egy igazán természetközeli, aktív program lesz! A régióban gyalogszerrel is élvezet túrázni, de kerékpáron ez még nagyszerűbb. Ráadásul a barangolást és a nagy szintkülönbségek legyőzését nagyban megkönnyítik a jó minőségű e-bike-ok és a helyi vezetők tapasztalata, helyismerete. Mivel az elektromos rásegítés minden úti célt elérhetőbbé tesz, így a legtöbb túrát családoknak, kezdőknek és akár szépkorúaknak is ajánljuk. Kalandra fel!

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds