Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalatonBalaton-felvidék

Barangolások a Káli-medencében

By 2022.05.19.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Káli-medence temérdek látnivalója kárpótol a túrával járó fáradságért. Az utat körülölelő, gyönyörű dombos táj, szénabálák, legelésző lovak mellett el­haladva átélheted a vidék varázslatos hangulatát. Múlt és jelen keveredik itt, a Balaton-felvidéki építészet jelleg­zetes házaival tűzdelt falvakban, ahol megállva hűsölhetsz egy limonádé, fröccs vagy egy kézműves fagyi mel­lett. Különösen Köveskál építészete figyelemre méltó, nem véletlenül mondják, hogy a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme. Körbetekerheted a Kornyi-tavat és az Emberi komédiák szo­borcsoportot, és ha úgy érkezel, nézhetsz naplementét a Kopasz-hegyről Mindszentkállán, ami felejthetetlen élmény, letekintve a Hegyestűről a Káli-me­dencére, megcsodálva a háttérben a tanúhegyeket. A környék állat- és növényvilága is különleges, ha szerencséd van, találkozhatsz őzekkel, szarvasokkal, fácánokkal is. Az útvonal erdőkön, köves utakon ve­zet keresztül, számíts arra, hogy bár a látvány gyönyörű, de a szokásosnál időnként nehezebb a terep. Viszont talán a Balaton-felvidék legszebb része ez a varázslatos medence, a vulkánok szabdalta völgyben suhanni örök élmény lesz!

Látnivalók

Kornyi-tó

A Káli-medence közepén található tó, közelében több, mint 100 madárfaj él, igazi vízimadár paradicsom. Vízállása szélsőséges, mivel nincs vízelvezető csatornája, gyakran akár ki is szárad. A tó feletti dombon van a Káli-medence közepe, ahol az Emberi komédia című szoborcsoport szemléli a tájat. A tó körül a Theodora-tanösvény vezet végig.

Kőtenger Szentbékkálla

A Káli-medence és talán a Balaton-felvidék leglátványosabb természeti képződménye a kőtenger. Ennek is legkülönlegesebb pontja az Ingókő, melyre fel is mászhatsz, sőt, meg is inogtathatod a több, mint 10 tonnás sziklát! Az Országos Kéktúra útvonala is áthalad itt, a Theodora-tanösvény tábláiról pedig részletes információkat kaphatsz a terület kialakulásáról. A Kőtengert családdal, akár kisgyermekekkel is bejárhatod.

Fülöp-hegyi kilátó, Révfülöp

Révfülöp egyik jelképe 2020 februárjában porig égett egy villámcsapás következtében. A kilátót újjáépítették, és 2021 nyarán adták át. A kilátó a 276 méteres Fülöp-hegyen áll 16 méter magasan, és a Balaton egyik legszebb panorámáját nyújtja, tanúhegyek ölelésében a végtelen Balaton. Egész évben ingyenesen látogatható.

+ Programtipp

Gyógynövényvölgy, Zánka

2014 óta, több mint 7000 négyzetméteren várja látogatóit a Gyógynövényvölgy, Látogató- és Oktatóközpont. A programkínálatban szerepelnek specifikus programok is, melyek érdekesek lehetnek ökoturisták, fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődők, természetgyógyászok számára is. Interaktív módon ismerkedhetsz meg itt a Balaton-Felvidék gyógynövényeivel, részt vehetsz vezetett túrákon, megnézhetsz egy kisfilmet, mely a környék növényeit mutatja be, a manufaktúrában pedig próbára is teheted a megszerzett ismereteidet.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40.5 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

A túra Zánkáról indul, könnyen megközelíthető akár autóval (a településen ingyenes a parkolás) akár a MÁV és a VOLÁN járataival is.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds