Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Templomchill két keréken a Felső-Tisza vidéken

By 2022.03.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra első szakasza a Szamos gátján, kiváló minőségű úton, és ideális körülmények között halad. Madarakat, őzeket és talán még vadnyulakat is láthatsz errefelé. Mindehhez párosul az a végtelen nyugalom, ami meg is alapozza a túra hangulatát.

Út közben minden településnél táblákról választhatod ki, melyik helyi nevezetességet szeretnéd külön programként meglátogatni. Ezek leginkább templomok, azokból tényleg nincs hiány errefelé. Ahány település, annyiféle templom – így igazán érdekes és izgalmas kulturális utazás is vár rád.

A gátról később is több alkalommal érdemes letértned majd, hogy minél több látnivaló beleférjen a programba. Komlódtótfalu felé másodszor is átkelsz a Szamoson, de mivel kompátkelésre nincs lehetőség, így körbe kell kerülnöd. A településen megnézheted a református templomot, de a Becsky-kúria jelenleg még felújítás alatt áll.

Csengersima felé egy kisebb szakaszon a közúton kell majd tekerned. Itt egy Árpád-kori református templom vár, amelyhez viszont már kerékpárút vezet.

Fehérgyarmatra kétféleképpen is visszajuthatsz. Ha nem feszélyez az országút, akkor Csegöld, Jánkmajtis és Zsarolyán irányából tekerhetsz vissza a városba. Ha a sok templomlátogatás mellett még további nyugalomra vágysz inkább, akkor a gáton visszavezető nyugalmas kerékpárutat is választhatod.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Kölcsey-Kende Kastély, Cégénydányád

A csodás angolparkkal körülvett kastélyban a család történetéről, a nemesi életről, a természetvédelemről és a Szatmár-Bereg természeti értékeiről szóló állandó kiállításokat tekintheted meg.

Ferde tornyú templom, Szamossályi

„Sályi ferde torony”-ként lett ismert a 80 cm-es dőlésű toronnyal rendelkező templom. Egy építési bakinak köszönheti a ferdeségét, ami közel állva hozzá nem is annyira feltűnő. Természetesen az alapzatot és az épületet is megerősítették, ezért teljességgel stabil és biztonságos az épület.

+ Programtipp

Csengeri református templom

A református templomot a Szamos-mente egyik legszebb műemlékének tartják. Nyolcszög alakzatú tornya és vakolatlan homlokzata miatt igazi különlegesség.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 69.5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Fehérgyarmat

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds