Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Vendvidéki bringás körtúra, Szentgotthárdról

By 2021.06.25.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Túránk kiindulópontja Szentgotthárd. Érkezhetünk saját autóval, de akár kényelmes vonattal is.

Szentgotthárdon, a túra alkalmával csak a főbb nevezetességeket tudjuk számba venni, mint a Nagyboldogasszony templomot, a ciszterek lakhelyéül szolgáló kolostor épületét vagy a mögötte található gyönyörű várkertet, ahol az EuroVelo 14 útvonal is áthalad. Ezen az útvonalon indulunk keleti irányba. Szentgotthárdot elhagyva az erdők között megbúvó bámulatos, tiszta vizű Hársas-tó mellett kerekezünk tovább a Hársas-patak völgyében, ahol szebbnél szebb, erdők szegélyezte rétek között haladunk.

A sík részeknek Apátistvánfalvára érkezve búcsút intünk, megérkezünk az „igazi” Vendvidékre, másnéven Szlovén Rábavidékre, mely tájegység a lakóiról, a magyarországi szlovénekről kapta nevét.

Orfaluba könnyedén, gurulva érkezünk, de a Vadvirág méhes- és gyógyítókertet már egy újabb dombtetőn találjuk, ám érdemes lesz feltekernünk, hogy isteni mézeket, lekvárokat, szörpöket vagy akár finom ételeket is kóstolhassunk. A település másik dombtetőjén szintén értékes szolgáltató végzi tevékenységét, a Csupor-Major Kerámia műhelyben.

Az útvonalat folytatva, Apátistvánfalván finom helyi ételeket fogyaszthatunk az Apát Panzió és Étteremben. Semmiképp ne hagyjuk ki, az érdekes gyűjteménnyel rendelkező Határőr emlékhelyet, ahol rengeteg „titkot” megtudhatunk a határőrizetről is.

Túránk legdélebbi pontján, Kétvölgyön, a Katalin-hegyen találjuk a páratlan kilátással, panorámával „felvértezett” kilátót. Tiszta időben a térség fenséges látványán túl, a Kőszegi hegység, az osztrák, szlovén Alpok is felfedi magát.

Visszafelé vezető utunkon Apátistvánfalván, majd egy meredek lejtőn figyelmesen legurulva, újra a Hársas-patakot követjük, egészen a tóig, ahol, nyáron strandolhatunk, lángosozhatunk is.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 38 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Szentgotthárd, vasútállomás (P+R parkoló) (A 8-as számú főúton személyautóval, vagy akár vonattal a Budapest-Győr-(Sopron)-Szombathely-Körmend-Szentgotthárd útvonalon.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Hársas-tó, Szentgotthárd

Szentgotthárd egyik legszebb éke a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó. A szomszédos Apátistvánfalva erdejében eredő Hársas-patak táplálta mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a fürdőzők és kirándulók körében is kedvelt. A tóparti sétány mellett épült ki az 1 km hosszú Hársas-tó tanösvény, ami a tó és környékének élővilágát, a vidék építészeti értékeit mutatja be.

Nagyboldogasszony templom, Szentgotthárd

A Nagyboldogasszony templom 1748-1779 között épült letisztult barokk stílusban. A templom freskói közül kiemelkedik a keresztény seregnek a törökök feletti, szentgotthárdi győzelmét ábrázoló alkotás. Külön figyelmet érdemel a művészi faragású szószék. A sekrestye folyosóján a falba középkori és reneszánsz sírkövek lettek beépítve. A templom tornyában található Nyugat-Magyarország legnagyobb harangja, amely közel 40 mázsás.

Kolostorépület, Szentgotthárd

A Szentgotthárdra érkező ciszterek először lakhelyük, a kolostor építésébe kezdtek 1740-ben.  A kolostor mai része 1750 körül készült el teljesen, ám a templom körül szimmetrikusra tervezett északi rész már nem valósult meg.

Várkert, Szentgotthárd

A korabeli írások a ciszterci kolostor könyvtárának leírásánál említik meg, hogy milyen megnyugtató érzés az ablakból kitekinteni az apátság kertjére. A  barokk kertet gyümölcsösök és fasor alkotta a mai nevén emlegetett Várkertet, amely ma a város legnagyobb közparkja. A helyi védettséget élvező terület számos növényritkaságot felsorakoztató angolparkból és egy barokk kertből áll.

Jó Pásztor Kápolna, Szentgotthárd

A Jó Pásztor Kápolna 1995-96-ban épült Brenner János rábakethelyi káplán vértanúságának emlékére. Brenner János az 1956-os forradalmat követő egyházüldözése áldozata lett. 1957 decemberében egy beteghez hívták, hogy a Szentségeket szolgáltassa ki neki, de valószínűleg tőrbe csalták és megölték. Korábban már többször vegzálta az államhatalom, mert jól végezte a munkáját, népszerű volt az emberek, különösen a fiatalok körében. Két embert is elítéltek meggyilkolásáért, de mindkettejüket felmentették később. Brenner János atya a hivatásáért adta életét, az Ő emlékét őrzi a Jó Pásztor Kápolna.

Orfalui harangláb, Orfalu

Az 1823-ban épült kétoszlopos, alul teljesen zárt szoknyás harangláb a falu központi területén található. Az eredetileg fazsindellyel, majd bádoggal, jelenleg pedig cseréppel fedett harangláb oszlopait lengésirányban két-két ferde támasz merevíti. Közelében 2000-ben felállították a község kétnyelvű millecentenáriumi emlékkövét, amelyen megörökítették a község akkori lakóinak (56 fő) névsorát.

Határőr emlékhely, Apátistvánfalva

Ezen az emlékhelyen, amely egy határőr skanzen, a látogató megismerheti a határőrök mindennapjait az élethűen berendezett hálókörlettől kezdve a fegyverszobán át a lovas határőrség istállójáig, de a határőrség történetén keresztül ízelítőt kaphat országunk történelméből is. Az emlékhely előzetes bejelentés után látogatható.

Kétvölgyi kilátó, Apátistvánfalva

A település legmagasabb pontján, a Katalin-dombon a 2011-ben megépült kilátóról az idelátogató megcsodálhatja Kétvölgy csodálatos panorámáját háttérben az Alpokkal. A kilátónak az önkormányzat a BŰRICZA nevet adta, amely helyi szlovén nyelvjárásban a település egykori nevére (Permise) utal. Kétvölgy természeti környezetére jellemző a szabdalt felszín, a domboldalakon rétek, kaszálók, szántók, amelyeket erdők öveznek.

+Programtipp

Kühár Emlékház, Felsőszölnök

A tájházat utolsó lakójáról nevezték el, aki 50 évig élt itt és ápolta a lakosság szlovén anyanyelvét, erősítette nemzetiségi tudatát, identitását.A Szlovén Tájház célja – a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum mellett -, hogy a magyarországi szlovénség történelmi, egyháztörténeti, néprajzi és egyéb sajátos kulturális értékeit gyűjtse, mentse, őrizze-tárolja, gondozza, kiállítsa és bemutassa.

A néprajzi kiállítás keretében a paraszti gazdálkodás nagyobb eszközei tekinthetők meg a volt istálló épületében (pl. szekér, eke, borona stb.)

 

 

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds